用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衛理堂PN取錄信
樓主: BabyHilary
go

北角衛理堂PN取錄信 [複製鏈接]

今日收到取錄信, pm class. 不過我都會留位, 到時再決定揀邊間, 因為明慧都收咗我Int'l am class, 我等蘇浙會否收我囡囡, 我囡囡19個月大, 如蘇浙收我一定揀佢, 即刻不用煩, 揀明慧又貴, 不過英文底好d, 如揀衛理堂平d而且k1考唔到銅鑼灣d名校, 都可以一條龍上, 又可以煩少d, 不過要比好多補習班囡囡學, 做人父母真係辛苦, 又怕佢地病, 又怕佢地學懷, 現在又怕佢地學得少

哥哥都係小組升K1, 佢讀得好開心, 老師都好錫佢, 返來仲會分享一下, e.g 今天俾老師罰因為打尖.

不過, 讀k1 , 每星期只係兩節十五分鐘英文堂, 的確少了一點, 所以我都另外參加英文班.

原帖由 EvaKim 於 09-11-26 10:13 發表
我bb 13 個月大.  PN 兩歲班waiting list. 小B, 所以都預左.

im_csb - 哥哥讀得開心嗎?

D老師好唔好, 有冇愛心, 環境及衛生得唔得, 學嘢多唔多, N班有60人會唔好易生病, 我想囡囡讀完N班之去考聖心, 聖保祿及真光, 如果係到升K1-K3, 到時去高主教, 聖心, 聖保祿及真光, 這些學校讀是否很辛苦及很難追到佢哋D名校課程啊

其實呢幾間都係傳統學校 (高主教, 真光,聖心, 聖保祿) , 鍾意小朋友定d, 同埋乖d, 要睇小朋友係邊類

原帖由 林卓穎 於 09-11-26 17:46 發表
D老師好唔好, 有冇愛心, 環境及衛生得唔得, 學嘢多唔多, N班有60人會唔好易生病, 我想囡囡讀完N班之去考聖心, 聖保祿及真光, 如果係到升K1-K3, 到時去高主教, 聖心, 聖保祿及真光, 這些學校讀是否很辛苦及很難追到佢 ...

今日打電話去學校問下我細仔排waiting 第幾, 佢話我個仔唔係waiting 第一個batch. 我更失望, 因為我以為學校會在家長, 小朋友個邊想一想, 家長如何照顧兩個小朋友不同地點而差不多時間放學, 同埋細仔話要同哥哥一起返學, 咁我點算好?!
不過, 我都會寫封信去問下.
真係勁唔開心

朋友嘅小朋友上年讀衛理堂pn,
佢話老師好有愛心, 係校舍舊d.
係wor, 講開60人一班, 都唔記得問下朋友點上課?
我唸唔會係60人一齊上啩, 會唔會係分3-4組呢?

我同2個小朋友都係catholic,
所以都打算出年同囡囡考聖保祿, 聖心同德望,
上前同幾個成功考到spk嘅家長傾計,
佢地小朋友咁arm都享衛理堂讀pn,
所以我唸呢間pn應該唔會差得去邊啩......

原帖由 林卓穎 於 09-11-26 17:46 發表
D老師好唔好, 有冇愛心, 環境及衛生得唔得, 學嘢多唔多, N班有60人會唔好易生病, 我想囡囡讀完N班之去考聖心, 聖保祿及真光, 如果係到升K1-K3, 到時去高主教, 聖心, 聖保祿及真光, 這些學校讀是否很辛苦及很難追到佢 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原來waiting有分batch?
如果哥哥讀緊都唔收細佬,
仲要waiting都唔優先考慮...
一方面可以話學校公正, 純以面試表現收生;
但另一方面睇又覺得學校似乎欠缺人情味...
如果我係妳都一定會好唔開心, 對學校好失望。
再試下寫信同埋親身搵校長傾下,
用誠意感動下佢, 希望最後會有gd news!

原帖由 im_csb 於 09-11-26 18:20 發表
今日打電話去學校問下我細仔排waiting 第幾, 佢話我個仔唔係waiting 第一個batch. 我更失望, 因為我以為學校會在家長, 小朋友個邊想一想, 家長如何照顧兩個小朋友不同地點而差不多時間放學, 同埋細仔話要同哥哥一起 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 19:16 發表
原來waiting有分batch?
如果哥哥讀緊都唔收細佬,
仲要waiting都唔優先考慮...
一方面可以話學校公正, 純以面試表現收生;
但另一方面睇又覺得學校似乎欠缺人情味...
如果我係妳都一定會好唔開心, 對學校好失望。
再 ...

我都收左PM class,但我心儀個間1st/5th先in,佢要今個星期交留位費,我都唔知點好??

妳係咪1號in靈糧堂呀?
我30號呀, 好期待睇下個新校舍,
知唔知靈糧堂課程係咪同衛理堂差不多?
pn都係冇英普同埋以活動教學為主?

衛理堂我會留位, 考埋靈糧堂同迦南再決定。
希望囡囡黎緊2個面試表現會好d, 有機會比我地選擇啦﹗

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 21:24 發表
我都收左PM class,但我心儀個間1st/5th先in,佢要今個星期交留位費,我都唔知點好??

估唔到佢waiting list都有分batch,講到好似咁難入......入到係咪應該去讀呢??

如果k1仲要唔係成日有英文班難怪話上小學辛苦,如果再要另外加補習班俾佢咪仲辛苦...

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 21:47 發表
妳係咪1號in靈糧堂呀?
我30號呀, 好期待睇下個新校舍,
知唔知靈糧堂課程係咪同衛理堂差不多?
pn都係冇英普同埋以活動教學為主?

衛理堂我會留位, 考埋靈糧堂同迦南再決定。
希望囡囡黎緊2個面試表現會好d, 有機會比 ...

好搞笑...你係呢邊留言,我係靈糧個邊問你交唔交留位費...哈哈!!我係度諗梗,如果我靈糧唔收,我就會choose衛理堂/迦南,不過如果間學校真係睇小朋友表現,就算我大女係迦南讀緊都未必收.....何況迦南真係比較深...我唔知迦南既pn係點呢??

係啦, 我之前見bk冇咩人講衛理堂,
仲以為係咪冇咩人考呢,
但面試嗰日又見到好多人個wor,
大堂, 登記處, 等候區, 課室同簡介會都好多人。

其實好多學劵幼稚園都少英文架,
因為教育局要學校以廣東話為主,
就算有外籍老師, 都係一星期1-2堂,
同私立幼稚園日日有英普堂差好遠。

原帖由 heihei1206 於 09-11-26 21:50 發表
估唔到佢waiting list都有分batch,講到好似咁難入......入到係咪應該去讀呢??

如果k1仲要唔係成日有英文班難怪話上小學辛苦,如果再要另外加補習班俾佢咪仲辛苦... ...

請問係咪銅鑼灣個間靈糧堂? 乜佢地都有2歲班嫁咩? 如果係既話, 我就真係傻左喇..一路以為得k..搞到冇去報到...
唉..依家衛理堂收pm喎..個日阿囡表現勁好..我真係唔知佢係咩收生標準囉..我勁失望..都仲諗緊去唔去比錢留位...

原帖由 KaMaPiggu 於 09-11-26 22:48 發表
請問係咪銅鑼灣個間靈糧堂? 乜佢地都有2歲班嫁咩? 如果係既話, 我就真係傻左喇..一路以為得k..搞到冇去報到...
唉..依家衛理堂收pm喎..個日阿囡表現勁好..我真係唔知佢係咩收生標準囉..我勁失望..都仲諗緊去唔去比錢 ...

cwb靈糧冇n1 ga, if有,我都報0左, 冇的,kln就有開

其實我原先都以為阿囡以當日表現會收am class ga...不過都係pm...所以都係同你一樣考慮緊交唔交錢

pm class真係....

o個日簡介會校長都話太多人讀(講到好勁),好難一一全部am class

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 22:45 發表
係啦, 我之前見bk冇咩人講衛理堂,
仲以為係咪冇咩人考呢,
但面試嗰日又見到好多人個wor,
大堂, 登記處, 等候區, 課室同簡介會都好多人。

其實好多學劵幼稚園都少英文架,
因為教育局要學校以廣東話為主,
就算有外籍 ...

係呀,勁多人,我知多人考,不過bk真係少人講, 其實連佢有咩好我都唔知,只係近我先報,但原來後來先發覺佢活動教學唔係我心目中0既0野囉

haha, 我地終於重逢!
我聽一個今年迦南pn家長話,
1星期3堂英文2堂普通話, 有課堂練習冇功課。

其實好多學校都優先收有哥哥姐姐讀緊或者係舊生嘅小朋友, 我都估唔到衛理堂會咁, 以妳所知迦南做法係點?
如果唔sure就享衛理堂留左位先啦, 安心d嘛!
係呢, 你原本揀am定pm架?

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 22:03 發表
好搞笑...你係呢邊留言,我係靈糧個邊問你交唔交留位費...哈哈!!我係度諗梗,如果我靈糧唔收,我就會choose衛理堂/迦南,不過如果間學校真係睇小朋友表現,就算我大女係迦南讀緊都未必收.....何況迦南真係比較深...我 ...

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 22:53 發表
haha, 我地終於重逢!
我聽一個今年迦南pn家長話,
1星期3堂英文2堂普通話, 有課堂練習冇功課。

其實好多學校都優先收有哥哥姐姐讀緊或者係舊生嘅小朋友, 我都估唔到衛理堂會咁, 以妳所知迦南做法係點?
如果唔sure就 ...

我諗迦南都會收既....不過你有冇睇衛理堂既課外活動同上堂既日誌,佢地真係好多野學,好多形成既參觀,我可以話,我個女讀左迦南咁耐,真係咩都冇....冇參觀,冇課外活動,同埋佢地既行政係亂D,好似上星期去旅行咁,早上臨時CANCEL左,我地8:00先收到通知,原本9:00集合架MA.....我個朋友仲左學校先知,結果冇得去旅行既繼續返學,我又請左假,WASTE左一日HOLIDAY.

不過佢D老師都OK有愛心既........可能係K1以上就冇咁好

係喎....你知唔知衛理堂下午班返幾點,PN返幾個HOURS??你都係住同我附近MTR沿線既(我估)因為我諗緊會唔會有校車,如果唔係就要姐姐湊....

我報個陣REQUEST AM架....不過算啦....如果返NORTH POINT,可能PM姐姐湊完家姐上校車,再搭MTR返學D時間會好D.......

我個日冇聽簡介會,因為我一個人湊住妹妹....所以聽唔到

藍田靈糧堂今年搬新校舍加開pn.

hamapigu & heiheib,
我囡囡19個月大, 面試表現都幾好,
初時唔肯講早晨, 後來都坐定定答到做到9成問題,
有同老師講唔該, 謝謝, 有叫媽媽,
扮打電話, 問:「爺爺, 嫲嫲呢?」
最後同老師講bye bye同飛吻。
老師只係問左我1個問題,
「小朋友哥哥係咪讀衛理堂?」我話唔係!
當時唸...取錄機會應該唔大。

後來簡介會校長勸家長填表am/pm class都接受,
如果只填am, 未必可以比到offer,
但我冇填, 因為如果pm class我安排唔到時間。
你地有冇填嗰張表呀?

原帖由 KaMaPiggu 於 09-11-26 22:48 發表
唉..依家衛理堂收pm喎..個日阿囡表現勁好..我真係唔知佢係咩收生標準囉..我勁失望..都仲諗緊去唔去比錢 ...

原帖由 BabyHilary 於 09-11-26 23:15 發表
藍田靈糧堂今年搬新校舍加開pn.

hamapigu & heiheib,
我囡囡19個月大, 面試表現都幾好,
初時唔肯講早晨, 後來都坐定定答到做到9成問題,
有同老師講唔該, 謝謝, 有叫媽媽,
扮打電話, 問:「爺爺, 嫲嫲呢?」
最後同 ...

我個女interview係咩都冇講(佢未夠歲半)....連老師叫佢早晨佢都唔應,我初初估佢都一定唔得,因為佢專注玩玩具,同埋同隔離個小朋友玩....

我而家要搵下佢返學放學時間,搵埋校車資料......我諗我都會比左留位費先!!而家將所有希望放係靈糧!

我明天會俾留位費先
因為都要等kcs收吾收呀囡
‹ 上一主題|下一主題