用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衛理堂PN取錄信
go

北角衛理堂PN取錄信

今日收到取錄信, am class.

11月21日面試當日見到好多人,
相信報讀人數唔少, 但似乎冇咩人上bk傾,
其實衛理堂幼兒園好唔好?
被取錄小朋友嘅家長星期六會唔會去註冊?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我都收到我都考慮緊...
最主要係考慮佢係活動教學,我好怕第2時上小一我同佢都辛苦...因為聽講讀完呢間,上小一真係好吃力

其實我都想知點解咁多人報?
我報都只係因為近我屋企

醒目開學勳章

原帖由 heihei1206 於 09-11-25 19:12 發表
我都收到我都考慮緊...
最主要係考慮佢係活動教學,我好怕第2時上小一我同佢都辛苦...因為聽講讀完呢間,上小一真係好吃力

hi,
請問你bb幾大呢?
am定pm class?

原帖由 bbbingo 於 09-11-25 19:13 發表

hi,
請問你bb幾大呢?
am定pm class?

我是pm class,所以我都未必會考慮
我bb 22個月大

Yes received PN AM offer.

BTW, do you know whether they have English lessons in PN?

My son got accepted in the am class...he's 21 mths old now..

神為愛他的人所預備的,是眼睛未曾看見、耳朵未曾聽見,人心也未曾猜到的 ---- 哥前2:9

原帖由 siutao 於 09-11-25 20:06 發表
Yes received PN AM offer.

BTW, do you know whether they have English lessons in PN?

我所知pn class冇英文堂,要k1先有
所以我覺得麻麻

請問你們意思PN 即兩歲班嗎?你們的小朋友明年讀兩歲班嗎? 衛理堂兩歲班叫小組, 三歲班叫奶兒班, 我細仔想明年讀小組, 現在是十四個月, 哥哥正在衛理堂幼稚園讀書, 但都waiting, 所以有點失望.

原帖由 im_csb 於 09-11-25 21:51 發表
請問你們意思PN 即兩歲班嗎?你們的小朋友明年讀兩歲班嗎? 衛理堂兩歲班叫小組, 三歲班叫奶兒班, 我細仔想明年讀小組, 現在是十四個月, 哥哥正在衛理堂幼稚園讀書, 但都waiting, 所以有點失望. ...

係呀,叫幼兒小組

咁你覺得衛理堂程度係咪好淺?

我bb 剛1歲咋, am班waiting list, 都預左....行都未識行...哎~~

如果以local 班來說,都不是太淺, 以廣東話教學, 英文課程相對少了, 深淺要睇父母點睇, 有時父母n1 已在家教授 k1 課程, 到小朋友真的k1 的時候米覺得淺, 對我來說就適中.

哦!原來你地個d 小朋友都是大仔大女, 佢地都係收d 大的小朋友, 我個仔現在只得十四個幾月大, 我真的有d 失望, 因為就算我找到第二間N1 收佢, 都同哥哥不同, 很不方便.

有寫 什麼班waiting list 嗎? 我封沒有講明

原帖由 ptu 於 09-11-25 22:50 發表
我bb 剛1歲咋, am班waiting list, 都預左....行都未識行...哎~~

原帖由 im_csb 於 09-11-25 23:03 發表
如果以local 班來說,都不是太淺, 以廣東話教學, 英文課程相對少了, 深淺要睇父母點睇, 有時父母n1 已在家教授 k1 課程, 到小朋友真的k1 的時候米覺得淺, 對我來說就適中.

哦!原來你地個d 小朋友都是大仔大女, 佢地 ...

因為聽朋友講,佢係活動教學, 上小一就會比較吃力,因為佢唔會迫你做功課之類

我收到pm class呀, 即使am我都可能唔讀, 因為佢pn係冇英文!!依家响明慧留咗位囉!依家D父母同小朋友真係好辛苦!唉!!

原帖由 nclb 於 09-11-25 23:35 發表
我收到pm class呀, 即使am我都可能唔讀, 因為佢pn係冇英文!!依家响明慧留咗位囉!依家D父母同小朋友真係好辛苦!唉!!

我同你一樣咁諗呀,冇英文,而家個環境英文好重要

明慧你報左國際班嗎?

我報咗local but都係轉咗international 啦, 唸住比佢玩普通話playgroup潻, 實行早D 2文3語!
因為我相信早期教育(Glenn Doman)真係幫到佢地,就算唔係大腦發展,早D接触都好呀!!

原帖由 nclb 於 09-11-26 00:07 發表
我報咗local but都係轉咗international 啦, 唸住比佢玩普通話playgroup潻, 實行早D 2文3語!
因為我相信早期教育(Glenn Doman)真係幫到佢地,就算唔係大腦發展,早D接触都好呀!! ...

yes, totally agreed
早d接觸都好好多

我bb 13 個月大.  PN 兩歲班waiting list. 小B, 所以都預左.

im_csb - 哥哥讀得開心嗎?

im_csb,

係呀, 我係指2歲班(幼兒小組),
因為每間幼兒園叫法唔同,
所以用pn(pre-nursery)代表。

請問妳大仔係咪都係由幼兒小組升上去?
覺得學校同老師好唔好?

妳有冇寫信比校長, 或者同大仔班主任傾下,
星期六一定有人give up offer,
希望最後妳2個小朋友都可以一齊讀書。

原帖由 im_csb 於 09-11-25 21:51 發表
請問你們意思PN 即兩歲班嗎?你們的小朋友明年讀兩歲班嗎? 衛理堂兩歲班叫小組, 三歲班叫奶兒班, 我細仔想明年讀小組, 現在是十四個月, 哥哥正在衛理堂幼稚園讀書, 但都waiting, 所以有點失望. ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我同意呢個年代二文三語好重要,
但2歲班我覺得學術程度唔係最重要,
小朋友始終太細, 都唔expect佢學術上學到好多,
反而我會重視老師有冇愛心,
教好小朋友常識, 自理能力, 禮貌同紀律最重要。
(當然pn有普通話同英文堂更理想)

我見上年好多讀衛理堂同啟思pn都考到聖心同聖保祿k1,
唔知係咪呢d有學劵名校課程都唔係太深,
所以唔須要小朋友讀好深嘅pn去配合呢?

原帖由 nclb 於 09-11-26 00:07 發表
因為我相信早期教育(Glenn Doman)真係幫到佢地,就算唔係大腦發展,早D接触都好呀!! ...