用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC 自行學位每小學只分一個 ?
go

QC 自行學位每小學只分一個 ? [複製鏈接]

有朋友說, QC在自行學位這一環, 有以下這不明文規定:
每間小學只會選頭兩名成績最好的有interview, 而且每間小學最多只會選一個入讀, 真是這樣的嗎?

因為我囝的同學仔, 他媽媽是於QC 任教的, 所以這位同學仔已入硬QC. 本來我想於自行及大抽獎博QC, 點知有媽媽說以上, 叫我不要浪費quota, 請問家長們有沒有聽聞?
   0    0    0    0

第一項一定唔會, 我仔當年間小學考1,2,4名都有得面試, 最後兩個入左再加一個抽入去(共3個, 唔同區學校, 唔知係咪全部抽入去?), 3個有得面試中有個去左直資, 所以唔知結果係得唔得.

原帖由 happyjess 於 09-11-25 11:31 發表
每間小學只會選頭兩名成績最好的有interview, 而且每間小學最多只會選一個入讀, 真是這樣的嗎?

因為我囝的同學仔, 他媽媽是於QC 任教的, 所以這位同學仔已入硬 ...

Sorry! Make a mistake!

肯定唔係咁分。你上小學校網睇下就知道。

原帖由 happyjess 於 09-11-25 11:31 發表

因為我囝的同學仔, 他媽媽是於QC 任教的, 所以這位同學仔已入硬 ...

唔明!! 你意思是上喇小校網 ??

原帖由 marius 於 09-11-26 14:08 發表
肯定唔係咁分。你上小學校網睇下就知道。

我上兩間油天的校網看,一間收兩個,一間收三個。其他的學校也可查看一下。

你不如看看東區及中西區的小學,看看是否得1-2入個QC咪知是否屬實??不過我真係好少見非灣仔區小學,係派多過2個。

宣道去年都派左3個。

Shaukiwan 某官小今年有超過3人入到 QC ah.

我實在少見識,原來有咁多收3個的例子,多謝指教。

但如果我考第3,知道第1,2報QC,我都敢報QC,真係要心口掛個勇字才可以!!

小兒小學有 4 個 入 QC
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題