用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 開張大吉
go

開張大吉 [複製鏈接]

醒目開學勳章

霸頭位先!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

咦...呢個係新 topic wor...以前一向唔見呢樹有呢間學校既...

咁我都黎報到啦...我二少今年小一, 請問大家呢..??

醒目開學勳章

my daughter P.3, your二少小一?how about 大少? another school?

Hi hi,

你好...我想問下...依家滬江既水平你認為如何...小三係咪分精英班架..同學之間競爭大唔大架...我地係新黎, 你有時間多多教下路丫, 感激感激~

係呀....大少唔係呢間, 今年小四了, 我家仲有個 3 少, 我對佢係咪要跟 2 哥都係抱中性態度 (hehe, 係咪好官腔呢)

原帖由 bb86 於 09-11-27 03:29 PM 發表
my daughter P.3, your二少小一?how about 大少? another school?

滬江係一間好務實既學校,校長做得唔錯,升中成績都幾好

小一小二直升,小三就有分班,而小五小六都係直升

其實小學既內容都唔係難,難就難在要呀仔佢上堂專心,專心真係好重要

原帖由 彥彥媽咪 於 09-11-27 17:19 發表
Hi hi,

你好...我想問下...依家滬江既水平你認為如何...小三係咪分精英班架..同學之間競爭大唔大架...我地係新黎, 你有時間多多教下路丫, 感激感激~

係呀....大少唔係呢間, 今年小四了, 我家仲有個 3 少, 我對佢 ...

醒目開學勳章

小三係咪分精英班架..YES ah

同學之間競爭大唔大架...都大
我家仲有個 3 少---
我想8下你仔仔原本邊間學校?
I have a son K1, for me 2 are enough.

原帖由 彥彥媽咪 於 09-11-27 17:19 發表
Hi hi,

係呀....大少唔係呢間, 今年小四了, 我家仲有個 3 少, 我對佢 ...

醒目開學勳章

stephanielaw

your daughter in P.6 now?

原帖由 stephanielaw 於 09-11-29 00:14 發表
滬江係一間好務實既學校,校長做得唔錯,升中成績都幾好

小一小二直升,小三就有分班,而小五小六都係直升

其實小學既內容都唔係難,難就難在要呀仔佢上堂專心,專心真係好重要

...

我個仔今年五年班

bb86 你個女今年三年班,辛苦嗎

原帖由 bb86 於 09-12-1 12:17 發表

your daughter in P.6 now?

醒目開學勳章

都辛苦ah, 全班個個都好叻. 不過都係自己俾壓力自己.

你個仔五年班加油要ah.係唔係讀精英班?係唔係你同佢跟功課ah?

各位好,小兒明年也會加入這個大家庭,可否講多些這間學校的資料,如功課多嗎?經常有考試默書之類嗎?若果不能進入精英班的學生,會否被學校遺棄自生自滅嗎?搭校車的小朋友若果參與放學後的課外活動,是否要父母自己接回呢?有煩知道的父母告知。

醒目開學勳章

Hello doleeme,
welcome! homework not too much, the dictation once a week for both chinese and english.

若果不能進入精英班的學生,會否被學校遺棄自生自滅嗎?
----of course 不會!

搭校車的小朋友若果參與放學後的課外活動,是否要父母自己接回-----YES!

原帖由 doleeme 於 09-12-8 17:10 發表
各位好,小兒明年也會加入這個大家庭,可否講多些這間學校的資料,如功課多嗎?經常有考試默書之類嗎?若果不能進入精英班的學生,會否被學校遺棄自生自滅嗎?搭校車的小朋友若果參與放學後的課外活動,是否要父母自己接回呢?有煩知道 ...

Dear all,
多謝大臣答允開個topic比滬江小學.
我大仔下年都加入你地個大家庭喇, 多多指教啊.....
我今年9月去參觀滬江小學, 學校比我感覺好好, 佢地唔會只顧拔尖, 對每一個小朋友都好關愛, 參觀完另我愛上了....而小兒亦幸運地在首輪自行分配學位成功被抽中....好開心~

原帖由 bb86 於 09-12-11 16:41 發表
welcome! homework not too much, the dictation once a week for both chinese and english.

搭校車的小朋友若果參與放 ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

Thanks!

原帖由 bb86 於 09-12-11 16:41 發表

搭校車的小朋友若果參與放 ...

唔係

五年班啲功課多好多,都要跟下

原帖由 bb86 於 09-12-8 14:43 發表

都辛苦ah, 全班個個都好叻. 不過都係自己俾壓力自己.

你個仔五年班加油要ah.係唔係讀精英班?係唔係你同佢跟功課ah?

如功課多嗎?普通,視乎學生,如果學生可以利用响學校啲時間做緊啲,返屋企就冇咁辛苦(導修節可以做功課)

經常有考試默書之類嗎?中文都有,一般黎講一個星期一次倒

若果不能進入精英班的學生,會否被學校遺棄自生自滅嗎?肯定唔會,而且我個仔嗰級今年有分一啲小班出去,再抽一啲老師教佢地,都幾好

搭校車的小朋友若果參與放學後的課外活動,是否要父母自己接回呢?係,或者佢地自己走

歡迎你

原帖由 小心女人 於 09-12-12 00:06 發表
Dear all,
多謝大臣答允開個topic比滬江小學.
我大仔下年都加入你地個大家庭喇, 多多指教啊.....
我今年9月去參觀滬江小學, 學校比我感覺好好, 佢地唔會只顧拔尖, 對每一個小朋友都好關愛, 參觀完另我愛上了....而小 ...

大家好呀!!!!!!!

仔仔今年k2啦...諗緊d小學...我有朋友個仔係依間畢業入左中國婦女會....佢話依間d功課都幾多嫁哦, 日日6-7樣....請問依家仲係唔係呢??

仲有我仔仔係維記讀幼稚園, arm唔arm滬江?? 其實間學校屬於傳統教學嗎??

我去in 過st. joseph幼稚園, 好鬼嚴, 我都俾人鬧了兩次...So, I don't really prefer a school too traditional loh.....無人情味同愛心....

請指教....感謝晒...:loveliness:

Hi, 等了好久大巨才開了滬江小學, 我個囡囡現在讀緊二年級, 她都好滿意間小學, 唔算多功課做, 比其它學校, 不過, 三年級有精英班, 是否功課會多好多 因現時每天大概4-5樣功課!

最近去参觀,話09年有70%+去band 1中學,真的年年咁好嗎?有作大嗎?

用普通話教中文,好處定壞處多?回家又要教佢用廣東話讀多一次.....
‹ 上一主題|下一主題