用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2010-11年小一,入黎傾下
樓主: pandacat_bb
go

2010-11年小一,入黎傾下 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 10-6-14 20:52 發表
重有買定多d 膠刷......成日唔見.

膠刷lee 家野玩左3年都成日唔見, 一個學期最少3-5舊.

最抵係買大大舊cut 開佢

多謝大家回覆,估唔到一年級就要帶把長間尺返學   其實唔明點解F4既通告同工作紙唔可以摺埋帶返黎,我囡囡生得細粒,個書包太大個既我都唔知佢點揹

我在Jusco $10店買黑色eraser. ╴包有幾個有平有好用! 唔洗買kum買law! Can't until 10/7. 好想快D知道有咩買kum可以同個仔shopping!

Wensi,

我住得近所以想幫他報學校D course. 游泳班好chee在La Salle 游? 唔知老師好唔好呢?

原帖由 wensi 於 10-6-13 18:10 發表

我仔得樂團咋!要自己接, 我地住得遠無玩咁多野. 我只知有D 係星期六.

原帖由 aaasmama 於 10-6-14 22:46 發表
Wensi,

我住得近所以想幫他報學校D course. 游泳班好chee在La Salle 游? 唔知老師好唔好呢?

我join 過一期, 泳天都ok but 學完成7pm. 有時第2日又要默書, 又未做功課.

遲D我想幫個仔入校隊(如果可以的話), 是否要從小一開始join學校泳班? 泳天是一星期一次定係兩次呢?

原帖由 aaasmama 於 10-6-15 23:38 發表
遲D我想幫個仔入校隊(如果可以的話), 是否要從小一開始join學校泳班? 泳天是一星期一次定係兩次呢?

學校無校隊ga!要每年9月有水試選人去比賽.  搵左泳天幫手, 你游得快ge 唔入泳天泳班都得.

Their webpage says there is校隊?!?!

本校舉辦不同的校隊及校隊預備班

校隊 / 校隊班

活動年級

體操班

P.1

P.2

P.3

P.4

P.5

P.6

小型網球班

P.1

P.2

P.3

P.4

跆拳道班

P.1

P.2

P.3

P.4

P.5

P.6

籃球初班

P.3

P.4

籃球校隊班

P.4

P.5

P.6

排球初班

P.5

P.6

排球校隊班

P.5

P.6

足球初班

P.1

P.2

足球校隊班

P.3

P.4

P.5

P.6

乒乓球基礎班

P.2

P.3

P.4

乒乓球校隊班

P.4

P.5

P.6

游泳班

P.1

P.2

P.3

P.4

P.5

P.6

游泳校隊班

P.3

P.4

P.5

P.6

羽毛球校隊班

P.4

P.5

P.6

原帖由 wensi 於 10-6-16 12:04 發表

學校無校隊ga!要每年9月有水試選人去比賽.  搵左泳天幫手, 你游得快ge 唔入泳天泳班都得.

原帖由 aaasmama 於 10-6-16 22:45 發表
Their webpage says there is校隊?!?!

本校舉辦不同的校隊及校隊預備班
校隊 / 校隊班活動年級體操班P.1P.2P.3P.4P.5P.6小型網球班P.1P.2P.3P.4

跆拳道班P.1P.2P.3P.4P.5P.6籃球初班  P.3P.4

籃球校隊班   P.4P.5 ...

籃球/跑步已我知長期操.

選左先入比賽, 再俾泳天操水,  比賽完就散ga la, 年年選人ge. 上年老師up 邊個會蝶唔洗選即俾你遊. 3/4年班都俾出,攞經驗要同P5/6賽ga!

想提下新小一家長, 可以既早點開定支票戶口, 因為學期初有較多款項需要繳付, 如薄費, 飯單, 訂報, 報讀課外活動等等.
開定支票戶口到時就方便好多啦. 記謹支票背後寫上學生姓名, 班別, 號數和聯絡電話.  

原帖由 Kimuimoon 於 10-6-6 18:09 發表
我仔大抽獎中咗CSK, 我想加入你地個大家庭呀

我大仔都係大抽獎中csk...
得閒交流吓啦....

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-11 11:40 發表
多謝教路 咁我都係學校買書囉,要帶定車仔先得   我到依家仲未收到信呀,好心急添~

我想請問下,係咪一星期一堂PE堂? 著PE衫返學定係帶返學校換架? THANK YOU~

...

請問妳要收咩信呀??帶果張通告去...佢無同妳講咩?

醒目開學勳章

我地係自行已經收左, 個時咁早未有通告, 所以要等收信。

原帖由 alay 於 10-6-29 16:10 發表

請問妳要收咩信呀??帶果張通告去...佢無同妳講咩?

明白.........thx

唔知基本能力評估考咩?註冊當日個老師都話唔太清楚~~
原帖由 alay 於 10-6-30 14:54 發表
明白.........thx

放心, 係好淺架.  我記得去年英文問26個字母大細草, 動物名稱和五官, 手腳. 數目字, 水果名, Good morning, Good-bye......總之問番k3既野, 好簡單.

報到!!  報到!!   尋日收到通知收阿仔啊!   開心到成晚眼光光, hee hee.

各位, 多多賜教啊!!

咁你係幾點收到通知呀? 我尋日下午去學校買書, 都仲有人考試小一同小四, 我囝都係今年小一, 多多指教
原帖由 mandy2003 於 10-7-13 05:16 發表
報到!!  報到!!   尋日收到通知收阿仔啊!   開心到成晚眼光光, hee hee.

各位, 多多賜教啊!!

醒目開學勳章

岩岩睇番張書單, 點解中文科唔使買作業? 我見我朋友個女, 讀第二間小一, 又係用同一本中文書, 但係有作業、同埋其他習作(同一系列)。係唔係CSK自己出工作紙? 咁咪"散修修"好多張紙lor?

原帖由 Funny 於 10-7-13 09:48 發表
岩岩睇番張書單, 點解中文科唔使買作業? 我見我朋友個女, 讀第二間小一, 又係用同一本中文書, 但係有作業、同埋其他習作(同一系列)。係唔係CSK自己出工作紙? 咁咪"散修修"好多張紙lor? ...

中文無用作業得工作紙F4.
英同數兩樣都有

‹ 上一主題|下一主題