用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華,男拔,喇沙點排名????
樓主: mimi2004
go

英華,男拔,喇沙點排名???? [複製鏈接]

原帖由 hkspiderman 於 09-12-19 01:36 發表
英華只係我地d 平民覺得好, 起d 醫生, 律師眼中根本唔入流.
但係相信英華都有醫生律師畢業架喎。

hahahah.
想請問你識幾多醫生和律師? 我識好幾個醫生朋友D仔都係英華,而且係比較近年個的。個ratio比起DBS當然有分別,但都唔好講到醫生律師就看不起英華。讀書唔係計家長係咩background,係睇個家庭的家教,身邊有D 好background的人都未必識教小朋友。無需要神化間學校,但又唔需要講到佢咁。加上就算真係又點,每人睇法唔同,唔等如佢地覺得唔入流就一定間學校唔掂。

原帖由 hkspiderman 於 09-12-19 01:36 發表
英華只係我地d 平民覺得好, 起d 醫生, 律師眼中根本唔入流.

原帖由 childrenfirst 於 09-12-19 12:36 發表
hahahah.
想請問你識幾多醫生和律師? 我識好幾個醫生朋友D仔都係英華,而且係比較近年個的。個ratio比起DBS當然有分別,但都唔好講到醫生律師就看不起英華。讀書唔係計家長係咩background,係睇個家庭的家教,身邊有D 好back ...
我識幾個讀英華既家長,住西九新樓,,但唔熟既,一年未必聯絡兩次果種。一個會計師、兩個銀行副總裁。

我隔離座既醫生, 個仔係我地隔離間小學讀, 路德會xxx小學, 而我朋友做醫院, 都話佢地醫生d小朋友好多讀津校,其中一個讀沙官, 派到既時候開心到不得了.

而我中學同學老公大學教授(經常電視見到佢), 兩個仔都係讀中文中學. 我覺得每個人心中有名校.

樓主有很多醫生, 律師朋友嗎? 樓主自己係 醫生or 律師, 覺得此校不入流.     

原帖由 wunma 於 09-12-18 10:30 發表
自1998年起(如無記錯), 喇沙小學校長已沒了收生權, 在這十多年間, 我的感覺, 是喇小喇中已逐年在轉變. 到這刻, 這些看似不好的轉變, 在我眼裏卻存在更大的欣賞.

- 一直被視為大部分來自中產家庭的現況已不再, 請不 ...
‹ 上一主題|下一主題