用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會

原帖由 wing116 於 10-10-11 00:15 發表
1E 悅瑤

今日同check個女個錢包發現少左錢
(之前問佢有無用個零用錢買野食佢話無)
一問之下竟然係有個高年班同學問佢借錢
我即刻同個女講 : 爹地d錢係比你同細佬買玩具 去旅行的, 若果再有人 ...

吓...咁大件事呀,悅瑤媽咪,你會唔會將件事話俾老師知呀?我覺得除咗我地家長吩咐佢地之外,學校老師再提醒下會好D。

昨日至叫囝囝溫咗一陣書,因為上星期見佢溫默書已經好用精神,所以俾佢relax咗幾日先,尼幾日至又咗努力過啦!

你地咁快俾零用錢小朋友喇, 我同阿囡講等佢小三先俾佢, 我始終覺得小一佢地太細個, 同埋我個女好大頭蝦, 唔見左佢又唔開心, 又唔識handle d錢.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

原帖由 PoYellow 於 10-10-11 09:07 發表

吓...咁大件事呀,悅瑤媽咪,你會唔會將件事話俾老師知呀?我覺得除咗我地家長吩咐佢地之外,學校老師再提醒下會好D。

昨日至叫囝囝溫咗一陣書,因為上星期見佢溫默書已經好用精神,所以俾佢relax咗幾日先,尼幾日至又咗努力過 ...

係呀, 呢兩日都好努力同 cherry 溫中文呀,
希望星期四第一次測驗唔太難啦...
大家努力呀!!!

原帖由 gracelam 於 10-10-11 14:46 發表
你地咁快俾零用錢小朋友喇, 我同阿囡講等佢小三先俾佢, 我始終覺得小一佢地太細個, 同埋我個女好大頭蝦, 唔見左佢又唔開心, 又唔識handle d錢.

施媽, cherry 好鐘意自己俾錢買野,
宜家去麥記, 佢好多時都叫我地企响出面,
等佢自己買喎....
其實俾錢佢返學, 都係想佢自己學吓點運用 d 錢,
我都講明一星期只有十蚊,
你買既買, 唔買就儲起佢,
如果想買既野貴 d, 你就要學吓儲埋等夠錢先買...
我見佢呢個月都儲了好多錢,
即係佢都唔係話點响學校買野食, hehe!!

回覆 101# PoYellow 的文章

我覺得同悅瑤講左已經ok
唔駛咁緊張要即刻通知老師
若果再發生先通知老師都未遲
[img]http://davf.daisypath.com/PhQop8.png[img]

回覆 104# cherry_lam 的文章

我都係一個星期比十蚊瑤瑤架 !!
佢都係第一次比零用錢時試過去買野食
"新屎坑"完一次之後
佢就發現排隊買完野食之後
唔好話玩呀 !! 連食野都唔係好夠時間喎 !!
佢依家話唔買喇 !! 寧願留返d時間玩
[img]http://davf.daisypath.com/PhQop8.png[img]

原帖由 wing116 於 10-10-11 23:50 發表
我都係一個星期比十蚊瑤瑤架 !!
佢都係第一次比零用錢時試過去買野食
"新屎坑"完一次之後
佢就發現排隊買完野食之後
唔好話玩呀 !! 連食野都唔係好夠時間喎 !!
佢依家話唔買喇 !! 寧願留返d時間玩 ...

係呀, cherry 都話唔夠時間食....
唔好話去買小食呀, 就算唔買, 只食自己既包包,
佢都話冇時間食哂成個包!!
琴日佢仲話有走火警tim...

穎琳媽, 悅瑤媽~

你地知唔知班主任李老師請假請到幾時呀??
佢好似上星期開始已經冇返...
有時想問老師野都唔知問邊個好????

之前, 我走捷徑, 叫囝囝將 five (5) 踢走v 再換上 n, 係記到不過唔正宗 !

原帖由 Swani 於 10-10-7 23:38 發表
:cry: 阿女今日默英文個"fine" 字佢話串錯咗..
唔知點解d 英文生字串極都唔識ge..識讀唔識串, 咁點算呀
請問除咗用Phonics 教串之外仲有冇其他方法呀? ...

回覆 1# Gabrielma 的文章

five ..將v轉n..好方法bor....:

but 我阿女仲有好多生字串極都唔識+
monitor/classmate/english teacher....等等英文書ge 測驗範圍都唔掂

就算填代名詞都唔係好識+
冇計la...我哋經巳好盡力, 可能佢對英文冇兴趣, +上冇資質:(

回覆 3# cherry_lam 的文章

我都有聽穎琳講過班主任李老師請咗假, 穎琳話代課梁老師話李老師請一星期病假喥, 計埋今日都有一星期la...有日連代課老師都冇返呀! 都唔知攪咩

請咁耐假 莫非李老師有咗要休息 講笑咋..我打电話去問過學校, 李老師因為喉嚨發炎仲未好得番哂, 所以唔敢返學, 驚惹到比d 小朋友, 要完全好先返, 病咁耐, 可能手足口病

祝:李老師早日康覆! :) 穎琳好love李老師+

原帖由 Swani 於 10-10-12 15:17 發表
我都有聽穎琳講過班主任李老師請咗假, 穎琳話代課梁老師話李老師請一星期病假喥, 計埋今日都有一星期la...有日連代課老師都冇返呀! 都唔知攪咩

請咁耐假 莫非李老師有咗要休息 講笑咋..我打电話去問過 ...

哈哈, 會唔會佢地 1E 太唔聽話,
要老師大聲講野鬧佢地,
所以就搞到喉嚨有事???
哈哈, 我都係講笑咋, HEHE

我個仔講到明唔鍾意英文, 我就不斷唸d遊戲啟發佢學習興趣, 呢個月來用了呢d活動, 用於做功課, 溫習及默書:

1. 把英文字母混在一起後砌回, 對了得一分
2. 把其中一個英文字母抽出, 完成某些動作後(如: 自轉3次, 跳10下, 打跟斗, 飲杯水, 做鬼臉, 坐在電腦椅上轉), 填上空白位的字母; 續漸增多抽出的英文字母
3. 三張椅子上貼上不同的答案,把球射入正確答案的椅子下得一分 (可變化出不同玩法, 如: 保齡球, 拋豆袋, Dice)
4. 過三關(圓圈交义): 答對了便可在九格中填上一個圓圈, 答錯了媽媽便在九格中填上一個交义, 看誰先過三關
5. 把簿放入透明file內, 用白板筆改簿及比分, 可讓小朋友自己改

希望幫到妳囡囡!

原帖由 Swani 於 10-10-12 14:58 發表
five ..將v轉n..好方法bor....::" />:" />

monitor/classmate/english teacher....等等英文書ge 測驗範圍都唔掂

冇計la...我哋經巳好盡力, 可能佢 ...

我相信測驗無需要串呢d字, 只要識認識用便可
monitor/classmate/english teacher

原帖由 Swani 於 10-10-12 14:58 發表
five ..將v轉n..好方法bor....::" />

冇計la...我哋經巳好盡力, 可能佢 ...

回覆 2# crocomum 的文章

crocomum 你好有心机呀...佩服..佩服..
咁請問玩完串字game 後係咪識寫返出or 串返個字出黎呀?

Hi Swani,

我上次用磁石英文字母比呀仔在白板上砌 (game 1), 比佢做熱身, 砌完要讀一次字母及word, 砌多幾次後, 我就同佢玩game 2 寫番個字出來;

妳亦可試下玩game 1 時拿走d字母, 叫佢估下邊個英文字唔見左;

當然亦要配合break開個字& Phonics; 每次默兩個生字就好了, 否則會好混亂!

今晚同呀仔玩溫中文, 答中便可打一球保齡, 中左幾多個就計幾多分, 儲夠左100分, 我送左一份小禮物比佢; 雖然好似time consuming, 但又可以親子呀!

Good luck!

原帖由 Swani 於 10-10-13 18:25 發表
crocomum 你好有心机呀...佩服..佩服..
咁請問玩完串字game 後係咪識寫返出or 串返個字出黎呀?

回覆 1# crocomum 的文章

crocomum 你就好啦, 温英文温得咁好玩, 等我都試試先...

反而lam lam 中文ok wo..佢係對英文冇兴趣咋...最like 視藝, 音樂, 常識, 體育個d 科..

crocomun ar...你咁有心机教阿仔, 仲可以諗到咁多方法, 請問阿仔有兄弟姊妹嗎? 否則點顧得掂呀....

好有創意 + 心機, 犀利!
我都會嘗試下!

Hi Lam Lam Ma & Rexmama

I failed to type Chinese after changing of computer.

My son's name is 'naughty crocodile', you can imagine what his character is.  Having one child like him is more than enough.  

I have to play activities with my son to keep me awake, after spending 12 hours on traffic & work daily.

Just modify the activities to suit your child's need, every child is different.  Lam Lam likes music, try playing music activities with her while studying.

Enjoy parenthood!

原帖由 Swani 於 10-10-14 11:08 發表
crocomum 你就好啦, 温英文温得咁好玩, 等我都試試先...

反而lam lam 中文ok wo..佢係對英文冇兴趣咋...最like 視藝, 音樂, 常識, 體育個d 科..

crocomun ar...你咁有心机教阿仔, 仲可以諗到咁多方法, 請問阿仔有 ...

回覆 1# crocomum 的文章

我都有諗過第日如要背默英文課時要作首歌比佢唱先得, e+ 諗定都參不多啦

好多謝crocomum 的分享, 幫咗我好多呀!