用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會

原帖由 shirley1819 於 10-7-9 01:02 發表
多謝
妳好好呀! 見妳係呢度幫咗大家好多忙, 而其他媽媽都好無私咁互相幫助, 讚
星期六我會去openday, 一定會去欣賞你囝囝表演

唔好客氣,大家分享下o者。

很快就開學了,心情有d緊張。
想問下開學當日書包應該帶d咩呢?忘記咗開學首三日上課時間係未9:00-12:00呢?

原帖由 PoYellow 於 10-8-26 14:50 發表
很快就開學了,心情有d緊張。
想問下開學當日書包應該帶d咩呢?忘記咗開學首三日上課時間係未9:00-12:00呢?

頭3日係9:00 - 1:00. 校車ee有冇contact你??? 佢今日已經打左電話俾我了.  
我會帶d茶點 & 水, 帶個吉file俾佢袋住d通告咁. 如有遺漏請其他mami指教.

另外我囡囡讀1B班, 你的小朋友讀邊班??? 詳情可以上學校的web site check 下.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我仔仔讀1E班,我地唔駛搭校車呀。

咁好啦,我都幫佢預備小食、水同file啦,應該唔駛帶書啦?!

Thank You.

仲有,要帶文具。

係喎,我想confirm下佢地唔係8:40要返到學校咩?

原帖由 PoYellow 於 10-8-27 11:59 發表
仲有,要帶文具。

係喎,我想confirm下佢地唔係8:40要返到學校咩?

係bor. 仲要帶文具. 上堂時間8:40, 最好8:40分前到學校.

我囡囡讀1C班呀!
好開心加入馬基的大家庭呀!:D

我囡都係 1B 喎! 多多指教!

原帖由 gracelam 於 10-8-26 17:52 發表

頭3日係9:00 - 1:00. 校車ee有冇contact你??? 佢今日已經打左電話俾我了.  
我會帶d茶點 & 水, 帶個吉file俾佢袋住d通告咁. 如有遺漏請其他mami指教.

另外我囡囡讀1B班, 你的小朋友讀邊班??? 詳情可以上學校的web ...

仲有一樣係外套呀

原帖由 kyk 於 10-8-30 11:49 發表
仲有一樣係外套呀

謝謝提醒!
課室冷氣很大的嗎?

hi, 我個女讀1E班呀 !!
嘩 !! 第一日d通告睇到頭都暈埋...
呀女返左兩日學都好開心 ^^
今日重係未夠鐘就自己起身 ,話好想快d返學 .

原帖由 wing116 於 10-9-2 22:46 發表
hi, 我個女讀1E班呀 !!
嘩 !! 第一日d通告睇到頭都暈埋...
呀女返左兩日學都好開心 ^^
今日重係未夠鐘就自己起身 ,話好想快d返學 .

我都係呀! 睇通告睇到頭暈眼花.....
亞囡話今日老師帶佢地去飯堂認枱號坐位呀!
佢都好鍾意學校同老師:loveliness: !

學校好細心, 已經出左全年校曆表, 放便家長們安排活動及請假.

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/10-11/sept10/schcalendar10.htm

係呀,好多通告要睇,又要簽回條,又要開cheque交咩費咩費,真係頭暈眼花。不過好彩,仔仔都幾鍾意返學,日日set定alarm自己起身,希望佢快d適應到下星期的正式上課後,返學返得更加開心啦!
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮帶返學架?因為仔仔返尼話老師叫佢地帶皮帶。

原帖由 PoYellow 於 10-9-3 11:02 發表
係呀,好多通告要睇,又要簽回條,又要開cheque交咩費咩費,真係頭暈眼花。不過好彩,仔仔都幾鍾意返學,日日set定alarm自己起身,希望佢快d適應到下星期的正式上課後,返學返得更加開心啦!
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮 ...

我睇過之前d mami 的留言, 印象中男仔要戴皮帶.

我囡囡都好鐘意返學, 不過佢仲係好緊張, 佢成日話返全日唔知會點.  其實我心裡仲緊張過佢, 唔知佢食lunch食成點, 唔知佢應唔應付到d功課, 只是我冇o係佢面前表現過.

男生一定要皮帶.

原帖由 PoYellow 於 10-9-3 11:02 發表
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮 ...

唔該晒,已幫仔仔買咗皮帶。

想問下你地會幫仔仔女女報幾多學校的興趣班呢?好多野都可以學,但又怕仔仔返完興趣班會好累,影響當日做功課或者第二日的默書......

hi,

我冇幫阿囡報, 佢weekday放學後有3日都要學野, 我驚佢會好攰, 所以都係唔報喇, 費時佢辛苦!

hello,

我仔仔依家平日冇學野,只有星期六學kumon數同跆拳道,可否分享下你地學梗咩興趣班呀??

原帖由 gracelam 於 10-9-6 11:32 發表
hi,

我冇幫阿囡報, 佢weekday放學後有3日都要學野, 我驚佢會好攰, 所以都係唔報喇, 費時佢辛苦!

原帖由 PoYellow 於 10-9-6 13:31 發表
hello,

我仔仔依家平日冇學野,只有星期六學kumon數同跆拳道,可否分享下你地學梗咩興趣班呀??

我囡囡有學琴, 畫畫&普通話