用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會 [複製鏈接]

請問10月英文默書, 其中要默phonic, b,a,m,t sound,
要唔要默埋發音o個d字, eg b sound : boy, bus 之類????
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

聽二年級d哥哥講, 初步 phonic 會聽 sound 默字,
eg. b sound , 出題 _us ,聽了"bus"後, 小朋友填b字入去.
原帖由 gracelam 於 10-9-25 20:00 發表
請問10月英文默書, 其中要默phonic, b,a,m,t sound,
要唔要默埋發音o個d字, eg b sound : boy, bus 之類????
阿仔221阿女1216

新成員

HI ! 各位小一家長你哋好呀, 我係1E 班 Swani mama, 好高興可以係呢到認識到各位, 仲有3位係同班添, 麻煩 crocomum +埋我個名落1E班呀....thx...

唔知道你哋有冇參加家長義工呢?
今朝開會可能有見過面bor...hehe...

Swani mama

update下先:

1A - crocomum (仔)
1B - gracelam(女), ky(女), CJBaby (仔)
1C - Happy sky (女), akiwg (女)
1D - Paulhawk (仔)
1E - Po Yellow (仔), Rexmam (仔), Wing (女)
       swani (女)

回覆 1# gracelam 的文章

undate 得好快bor...hehe....thx..

回覆 4# CJBaby 的文章

咁請問7/10 英文默書係咪only 默"Phonics" letter b, m, a, t. ?

咁Dictation Book-黄色個本幾時考呢? 例如 ______ is your name?
My ______ is swani.

原帖由 Swani 於 10-9-28 17:07 發表
咁請問7/10 英文默書係咪only 默"Phonics" letter b, m, a, t. ?

咁Dictation Book-黄色個本幾時考呢? 例如 ______ is your name?
My ______ is swani.

應該係同一日默!

噚日我請咗半日假開家長義工會呀,我負責星期六興趣班的當值。

Dictation Booklet的第一頁應該都係同一日要默喎,但係我都仲未好明Phonics嗰part點默??

回覆 1# PoYellow 的文章

Phonics 個 part 係默letter b, m, a, t.
exc..

1) __us  老師讀"bus" 咁要係線上寫 b
2) __oy  "boy" 線上寫 b
3) __at   "mat" 線上寫 m
4) ma__ "mat" 線上寫 t
5) m__n "man" 線上寫a

仲有其他生字可温習的, 你睇返佢本Phonics 工課簿同佢温la..

OK, thank you very much :)

原帖由 Swani 於 10-9-29 22:37 發表
Phonics 個 part 係默letter b, m, a, t.
exc..

1) __us  老師讀"bus" 咁要係線上寫 b
2) __oy  "boy" 線上寫 b
3) __at   "mat" 線上寫 m
4) ma__ "mat" 線上寫 t
5) m__n "man" 線上寫a

仲有其他生字可温習的,  ...

Hi , Swani mama 你好 !!
你張大頭相上左2咪我個乖女囉 !!
聽我老婆講你千金同我個公主係好friend黎架  

溫Phonics真係好難入手 !!
都唔知自己讀個音啱唔啱
我有時會攞呀女細個時朋友送比佢個條「Phonics蟲」黎禁下d腳仔黎聽下自己有無讀錯
[img]http://davf.daisypath.com/PhQop8.png[img]

回覆 1# wing116 的文章

haha....friend 咪好囉...返學冇耐就識到同學仔, 好事呀...我阿女日日放學返黎都有手信, d 同學仔好大方, 唔係送餅就係送糖, 仲有其他零食仔, hehe..

Phonics 個part 都有d 難度, 相信默完第一次之後我地睇返應該會明白多d...

家長英語拼音初班 22/10 上第一堂呀.

你哋有冇人報咗呀? 有49位家長上堂呀.

我有報phonics班, 點知抽中左可以上堂.

無報過呀 !! 要返工都唔會有時間參加 !!

返左1個月學喇 !! 呀女d工課我覺得真係好多下 ...
同到依家我都唔係好肯定佢個份英文R.Bklet係咪真係要睇3本英文故事書 ...
佢呢本R.Bklet頭個頁要佢定下今年睇書數的目標
本野入面就比左120欄佢可以填 .
咁係咪即係希望佢地睇120本書呢 !?
(一年得48個星期 扣埋d假期得40個星期的話 一星期腸3本真係差唔多 )
[img]http://davf.daisypath.com/PhQop8.png[img]

我都冇報拼音班,又係因為要返工。

Reading Booklet真係幾難攪下,老師都好似冇好明確講過點做好,星期五睇亞囝本手冊,問佢R.Bklet(x3)係唔係即係要睇三本書,佢又話唔知,一次過睇三本我又真係覺得幾多下。好彩上星期剛剛幫佢買咗幾本英文書,如果唔係突然間點搵幾本英文書俾佢睇。

原本諗住國慶尼幾日假期同囝囝溫英文默書,但點知本Phonics工課簿又冇派番尼,尼幾日都唔知溫唔溫得晒...

原帖由 PoYellow 於 10-10-4 09:12 發表
我都冇報拼音班,又係因為要返工。

Reading Booklet真係幾難攪下,老師都好似冇好明確講過點做好,星期五睇亞囝本手冊,問佢R.Bklet(x3)係唔係即係要睇三本書,佢又話唔知,一次過睇三本我又真係覺得幾多下。好彩上星期剛剛幫佢 ...

我呢個烏sir sir 媽媽.... 請問本reading boolet係咩色??? 點解我好似未見過咁, 係咪個個星期都派????

原帖由 PoYellow 於 10-10-4 11:13 發表
原本諗住國慶尼幾日假期同囝囝溫英文默書,但點知本Phonics工課簿又冇派番尼,尼幾日都唔知溫唔溫得晒...

我都冇同阿囡溫phonics, 因為都冇派番...

原帖由 gracelam 於 10-10-4 11:30 發表

我呢個烏sir sir 媽媽.... 請問本reading boolet係咩色??? 點解我好似未見過咁, 係咪個個星期都派????

本Reading Booklet好似係黃色,但個封面係用顏色筆畫晒d圖畫咁,所以本野都好七彩咁,如果你見過一定記得,書包冇見過呀??

我記得9月24號派過一次,跟住就係上星期四放假前派囉。
‹ 上一主題|下一主題