用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Co-edu 八卦一問
go

St Paul Co-edu 八卦一問

昨天出街見好多私家車泊晒學校出面, 是否註冊日?

個度咁吊腳你出街都經過, 你住在隔離村乎?

原帖由 good-boy 於 09-11-24 15:01 發表
昨天出街見好多私家車泊晒學校出面, 是否註冊日?
:-D

昨天去causeway bay 行aberdeen tunnel, 好易見, 但泊學校出面車 吾見龍尾

註冊日在25日, 即明天. 我第二輪面試也見到此奇景, 大約下午3-4點, 校門外有一條很長的車龍, 大部份都是司機來接載學生放學. 擋風玻璃上貼住學生的姓名及班級.

oh I see.  Thanks.

By the way, 剛醒起, St Paul Co-edu interview 時解 要show 住址證明 ?

我認為校方主要是擔心學生住得太遠, 來回交通太累, 影響返學.

我唔覺得St. Paul Co-ed專揀有錢人.

原帖由 good-boy 於 09-11-24 15:48 發表
oh I see.  Thanks.

By the way, 剛醒起, St Paul Co-edu interview 時解 要show 住址證明 ?

My son got an offer from SPCC.

We're rich people in average of 6 billion people on earth.
We're just ordinary people in average of 7 million people in HK.
We're probably the poor people in average of 1 thousand families in SPCC.

We may be the poorest among the SPCC family as only my husband is a bread winner and we have two girls to cope with.

原帖由 aupatrick 於 09-11-24 16:25 發表
My son got an offer from SPCC.

We're rich people in average of 6 billion people on earth.
We're just ordinary people in average of 7 million people in HK.
We're probably the poor people in average of ...

間間學校都一定會揀有關係或者有好多貢獻既人
不可否認

但 同樣道理
學校一定亦都會揀來讀書 但唔一定有錢既人
SPCC ~DBS ~DGS~或者ST PAUL BOY
都係咁~

不要一直執著在這一點上面
一直討論人o地既屋企或爸爸媽媽做咩工作~~等~

盡力就好啦
唔得唔代表小朋友就係差
只不過學校覺得你小朋友唔適合罷了

講番轉頭~
都有好多好多係有關係人氏或者好有錢既人
去考spcc或dbs dgs 都係唔得
據我所知~~都幾多人~~
原帖由 hui916 於 09-11-24 16:00 發表
我認為校方主要是擔心學生住得太遠, 來回交通太累, 影響返學.

我唔覺得St. Paul Co-ed專揀有錢人.

但~妳有冇見過~光係校車~都幾大陣仗喔~~~
比私家車更誇張~
架架校車都係full
原帖由 hui916 於 09-11-24 15:36 發表
註冊日在25日, 即明天. 我第二輪面試也見到此奇景, 大約下午3-4點, 校門外有一條很長的車龍, 大部份都是司機來接載學生放學. 擋風玻璃上貼住學生的姓名及班級. ...

Every school has studetns from families of different levels.  不要低自己.亦不要神化別人,這样對自己或別人的孩子不公平
睇返近二年的家長feedback可知一二
只要有交學費,自己俾或申請助學金(老師是知的),no one at the school even care about who you are.  there is no tuck shop at school and students is encouraged not to bring any money to school

P6 students were having their 1st term final exam started yesterday. Parents were coming to pick up their kids after the exam.

SPCC收咗我個女, 我家住牛頭角.基督教.
有同事叫我放棄這學校, 因太多有錢人, 阿女會自卑.我會考慮這點, 也會考慮遠近問題.
但又覺得社會上就是有不同階層的人.只要好好教育女兒, 讓她坦然面對,背景其實是家長的憂慮.

嘩! 邊個同事咁大整蠱, SPCC都放棄?

原帖由 charlottechan 於 09-11-25 16:52 發表
有同事叫我放棄這學校, 因太多有錢人, 阿女會自卑.我會考慮這點, 也會考慮遠近問題.
但又覺得社會上就是有不同階層的人.只要好好教育女兒, 讓她坦然面對,背景其實是家長的憂慮 ...

佢哋都係緊張我. 我丈夫今天去註冊了.
等埋DGJS的結果才做決定吧.

從另一個角度看, 太多有錢人可能會成為女兒努力向上的動力. 另外就是建立一個好的圈子, 不是叫你攀附權貴, 對她將來發展可能有幫肋.

今朝搭的士去同個女註冊. 的士司機同我講, St. Paul Co-ed, 咁好的學校, 個仔如果考到, 就算9000學費, 一定俾佢讀, 最多辛苦啲, 踩多幾轉, 或者開埋夜班囉!

別放棄
對孩子不公平
既然都去考了
怎麼樣都試一年先

其實學生根本唔知邊個有錢或冇錢
老師都未必會知
(會比較既係阿媽問題..但我相信就算有錢阿媽都唔會咁教小朋友啦)

同事叫你放棄
我想多少有點酸葡萄心理

原帖由 charlottechan 於 09-11-25 16:52 發表
但又覺得社會上就是有不同階層的人.只要好好教育女兒, 讓她坦然面對,背景其實是家長的憂慮 ...

同學之間一定會有比較,但只要父母唔自卑,跟她灌輸正確的觀念,已經差很遠;另外還要看你個女的性格,有的細路你跟她解釋後會釋然,但有的就仍然耿耿於懷,成日問點解同學有的她沒有。但細路仲甘細,又好難知道。

如果要驚的話,DGJS有一樣的問題,到時又點揀呢?

I think it's a very good training environment to have students from different backgrounds. The earlier they know about this, the better. e.g. I would tell my sons that a residential flat can worth HK$100M or HK$1M depending where it is.  So that when they grow up, they won't be so surprised.  We learn every day from others, from what we see and what we hear!  So are our kids.

原帖由 shmom 於 09-11-25 19:24 發表
同學之間一定會有比較,但只要父母唔自卑,跟她灌輸正確的觀念,已經差很遠;另外還要看你個女的性格,有的細路你跟她解釋後會釋然,但有的就仍然耿耿於懷,成日問點解同學有的她沒有。但細路仲甘細,又好難知道。

如果要驚的話,DGJS ...

囡囡在SPCC(中學)唸初中,幾年前中學註冊及考分班試時也遇見一些住在牛頭角的家長,她們的囡囡給我的感覺是既獨立又有自信,而大家家長們圍在一起傾談時,也非常融洽。囡囡的同學有住馬鞍山、天水圍、東涌,當然也有住山頂的,但同學間相處沒有問題,非常開心。
如果,你真的很擔心,可以在放學時間(約下午四時),往堅尼地道看看,沒錯,你會看見不少私家車,但你會看見更多SPCC學生在等巴士、小巴,或行落中環乘搭公共交通工具的學生,大家有說有笑。我相信他們大部分不是大家口中的有錢人吧。
囡囡常說他們中學才入讀的,與SPCC小學升上的,相處得很融洽開心,那些小學升上的既有學識,又有禮貌,所以不用太擔心。