用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? ...
樓主: 妹妹豬媽媽
go

收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

don't worry, we are in the same boat, my girl is a 12/2007 bb as well...my plan is to get her to go to an OK nursery as soon as she reach 2 years old in TKO (yes, we live in TKO as well) we did apply for K this year for her, but it will be like winning lottery!!  Next year apply 心儀的 k again.....

just don't give up...i know it is hard,  people who had 大女/仔around me had been saying "interview咁易", "did not perform well , but still got accept" "only got PM class," etc etc.... I used to feel bad as well, 而家看開了...they just don't understand people like us, who have 細女/仔 have to work twice as hard for our kid, extra $$ for studying extra year, plus extra effort and worries for going to interview 2 consecutive years, just to have a chance to get our kid into a good school....

in my case....only if she was born 4 days later, the whole situation would be different.....

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-24 13:52 發表
收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

女係12月BB,  仲要早產兩個月, 雖然interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜, 結果落空, 妳地覺得做大女好嗎?

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO  ...
識,唔肯出聲,冇用架wo-_-

e家d小朋友越來越叻,係睇佢發唔發揮到姐

唔肯出聲其實晤太關大細b事

不過你囡囡真係太細,難同d大b爭位^^

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-24 15:26 發表
細仔做下年大仔, 可能會在最初三年有很好表現, 但經驗告訴我們一旦上到小學或中學後大細仔的水平就會差不多, 甚至細仔會後來居上.

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺 ...
x2!!!!

當年我細妹係超細b,同你講個情況一樣,我媽媽撰擇比佢在小二才轉去Maryknoll重讀一年小二^^

能夠插班此等名校. 一定不關大細b事. 是能力問題.

原帖由 深井DY 於 09-11-25 06:47 發表
x2!!!!

當年我細妹係超細b,同你講個情況一樣,我媽媽撰擇比佢在小二才轉去Maryknoll重讀一年小二^^

原帖由 ysnmama 於 09-11-25 08:46 發表
能夠插班此等名校. 一定不關大細b事. 是能力問題.

ofcoz!但學校會比你留一年追番d進度,if大仔可能冇哩種機會,或者d家長會mind

回覆 12# BBB2006 的文章

We must see a long term, we cannot say big girl is letter for a life it is only a very short period

今朝睇到報紙講:

"人生是馬拉松,初段超前不一定保持領先,起步較慢也可到中段才顯示實力。"

希望各位細b加油, 共勉之!

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀, 成績中等, 用心向學又有自覺性, 是另一細b成功例子: 她首輪15分(沒有宗教)+第二輪本區都抽不中, 最後是在300名扣門當中只收10個的其中一個, 所以大家不要以為只是大b才有優勢, 後天培育才是最緊要。

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-25 10:08 發表
今朝睇到報紙講:

"人生是馬拉松,初段超前不一定保持領先,起步較慢也可到中段才顯示實力。"

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀,  ...

so??  我冇講過細b一定要留班wo,我分享下我妺經歷姐,如果個個b都好似你姪女禁叻當然好la,唔通細B個腦會細D咩,咪一樣人一個

(重申一點:我唔建議細B讀多一年K1,就係禁簡單)

大b也不一定所有幼稚園都歡迎, 我女都是大b, 面試時答晒所有問題,但仍不獲錄取. 不過間幼稚園都不是我杯茶, 就算收左都不會讀佢, 只是想攞個面試經驗而已.

me 2, my baby also is Dec's BB. I totally agree with maylam 2022's ptw.  

In fact, "small baby" only have big different with "big baby" in first 3 yrs. We never give up, our "small baby" may be have a good develop in the future.  

Never give up!!!!!

原帖由 maylam2022 於 09-11-24 18:27 發表
其實我覺得做細B收REJECT信係好平常,因為07&08出生率真係好高,好話唔好聽,比我做老師我都會選擇一D比較易教的學生,收REJECT信唔代表細B唔叻,反而我覺得係BB未預備好同埋間學校唔適合姐,我個都係12B,雖然有2間OFFER, ...

我只是想和大家分享一下細b的成功例子, 希望大家不要灰心和鼓勵大家為大家打氣, 別過早"標籤"細b, 給自己的子女一點信心吧, 做大b or 細b是個人選擇, 如有冒犯請見諒。

我細仔大b 1 月出世,面試超合作,乜都做,面試老師大讚,貪近算好口碑係屋樓下既幼稚園咋,但竟不獲錄取. 現只希望真正心儀的2間其中有一間收而矣!!

同樣當年我大仔年尾出世,考六間六間收,所以 ..... 冇絕對的!!

小B要努力,以我所知有d學校不計較大小B的,甚至預留一班比小B添!!

我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

唔好意思, 反而我想問, 雖然kowloon tong d學校係好d, 但要個小朋友每日要由TKO坐車去kowloon tong 番學, 唔辛苦咩?就算有校車或由家長自己揍番學都辛苦架...
比我就令願番間近屋企d...

Agree

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-25 10:08 發表
今朝睇到報紙講:

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀,  ...

我讀小學時有個同學年年考第一,超細B25/12,運動好叻,仲要中五時8A,中六中大收咗,讀医科,現在是医生,
所以我相信不論大細B最緊要後天培養

20-30 mins school bus only.

原帖由 denden18 於 09-11-25 17:43 發表
唔好意思, 反而我想問, 雖然kowloon tong d學校係好d, 但要個小朋友每日要由TKO坐車去kowloon tong 番學, 唔辛苦咩?就算有校車或由家長自己揍番學都辛苦架...
比我就令願番間近屋企d... ...

原帖由 ngmyan 於 09-11-25 17:53 發表
我讀小學時有個同學年年考第一,超細B25/12,運動好叻,仲要中五時8A,中六中大收咗,讀医科,現在是医生,
所以我相信不論大細B最緊要後天培養

你地係咪誤解左大B同細B個腦部結構係有分別????

大B同细B係取決於出生月份乍WO,同IQ有關係咩

大家有需要引用D成功例子去證明細B嘅成就嗎????

.... 剛有人問我, 12月b變做大b, 怕唔怕個細路覺得課程太淺? d 同學太天真唔啱玩???
大家點睇??

myself(not my baby), my BD is in Dec, my mother let me study one more year K3,

其實我話你知,如果係女仔,到中學會唔開心,因為總覺得點解自己成日都係大人一年,d同學仔又會覺得點解你咁大,

我大個就成日問我媽咪點解年要我讀多一年幼稚園,其實做父母的可能就覺得對小朋友好,但我自從中學開始就因為咁而唔心,仲搞到好唔想話比人知自己多大的心理..

that's what I experience.

原帖由 大寶寶 於 09-11-25 18:25 發表
.... 剛有人問我, 12月b變做大b, 怕唔怕個細路覺得課程太淺? d 同學太天真唔啱玩???
大家點睇??

甘細個就要留班,唔係呀嘛?