用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? ...
go

收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

我女係12月BB,  仲要早產兩個月, 雖然interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜, 結果落空, 妳地覺得做大女好嗎?

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO 先收, 我林住先讀TKO 一年K1 , 出年再報Kowloon Tong K1, 妳地點睇, 有經驗嗎?? Thanks
   0    0    0    0

of course, good it 做大B...

But, I know a lot of 'small' BB can get into SPCC, DBS, DGJS eventually.  Even, they are smarter than some 'Big' BB.

Add oil.

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-24 13:52 發表
收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎?

我女係12月BB,  仲要早產兩個月, 雖然interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜, 結果落空, 妳地覺得做大女好嗎?

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO  ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係早產b, 我估我唔會俾佢做細b添! 跟本一開始佢就係大b (下一年嘅)

U got the result very soon~
May I have the name of the KG (Kln tong)?

Anyway, don't give up . Cos KG is the starting on ur child ~

唔好冇心機啦! 佢小見街外人先係o敢. 你不如比o的時間佢學下啦! 返o左學會好好多o架.
TKO 個位你唔好放棄, 你試下出年5, 6 月打電話CHECK 下有冇人RELEASE o的位出o黎 (因好多人會有幾個offer 到最後先放棄) 再唔係開學之後再試插下學期.

我九龍塘同屋企附近(TKO)都有報, only TKO  ...

我覺得細b收reject letter 唔好感到無奈, 反而收左佢, 就要擔心佢既學習進步跟唔跟得上.
我仔仔上年度插班n1做細仔, 今年度repeat n1, 同一個課程, 但學習進度明顯今年快好多, 學多左好多野, 認多左好多字. 做大仔的確可以事到功倍, 又唔洗面對人地做得好而自己做唔到既壓力. 除非家長認為該小孩係特別smart, 唔係既話, 耐心等多年吧!

"interview時大部份問題都識, 但就唔肯出聲, 好怕醜" 係因為小朋友對自己信心未夠, 出年會好好多架!

絕對同意!
當小朋友大個D,識嘢多D又快D,信心自然又大D.
信心大咗,自然學嘢又叻D啦!係一個positive feedback嚟㗎!
其實大仔好細仔好,未ready就係未ready,小朋友好直接嘅,唔會掩飾.
就算被Kowloon Tong的school reject咗,都唔代表D咩嘅. Kowloon Tong的schools 太多人爭啦,機會一定細咗㗎喇,但千萬唔好灰心呀!你小B同人哋差成年,差好遠㗎!比多DD時間佢,佢好快會令你有驚喜㗎!

你個case同我上年一樣.....我個女是0611細女,上年只得啟思收,依家repeat一年做大女。我feel到今年機會大好多,最少TT 同good hope都收左,不過repeat呢年我只會考慮一條龍學校,唔會報咁多了!

你都唔好失望啦,今年吸收左面試經驗,用呢一年時間好好教小朋友,下年會好d

我姪仔都是細b,其實一般老師教的他都明白,但是上K2之後要寫字,見他寫字有難度,可能是小肌肉還未可以吧?所以做細b也有這個問題。當然,每個小朋友都不一樣,未必做細b就跟不上的。

幼稚園Interview好似人事部見工in人一樣,鍾意合眼緣就收(請),唔鍾意/唔順眼就唔收(請)。唔使去分析/解釋。
除o左小部份小朋友特別標青,百發百中外,其他大部份收唔收係主觀成份居多,唔收唔代表比人差一截!名校幼師亦只是幼師一名,五分十分鐘in一個小朋友唔講眼緣唔通講IQ/EQ定三角幾何?
隨緣吧,東家唔打打西家,唔使因自覺小朋友表現良好但不被取錄而耿耿於懷...

How about take the seat at TKO, then apply K1 again next year with your favourite Kowloon Tong area kindergarten (repeat K1). Big B is better, I believe. My son also rejected when he applied as a small B, then the following year when he reapplied again as Big B, he got all acceptance letters. K2 is quite tough and requires lots of writing, Big B handles the writing work better.

細仔做下年大仔, 可能會在最初三年有很好表現, 但經驗告訴我們一旦上到小學或中學後大細仔的水平就會差不多, 甚至細仔會後來居上.

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺得自己怪,如果再唔好彩些讀得唔好又要留班,分分鐘比同學大兩年,到時會更加自卑...

我情願這一年quota留返將來真的追唔上而repeat,而不是現在太早期黎爬頭, 畢竟只是幼稚園, 要repeat就留給上的中小學真正學習更多多元化的學術, 何必急在一時?

Dont get so upset.  My son experienced the same last year so I decided to stay in TKO to study his N1.  Now I am still busy in applying for K1 now in Kowloon Tong again.  Still my son learnt alot in local kindergarten as well these few months.

原帖由 abbiemama 於 09-11-24 15:03 發表
絕對同意!
當小朋友大個D,識嘢多D又快D,信心自然又大D.
信心大咗,自然學嘢又叻D啦!係一個positive feedback嚟㗎!
其實大仔好細仔好,未ready就係未ready,小朋友好直接嘅,唔會掩飾.
就算被Kowloon Tong的school reject ...

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-24 15:26 發表
細仔做下年大仔, 可能會在最初三年有很好表現, 但經驗告訴我們一旦上到小學或中學後大細仔的水平就會差不多, 甚至細仔會後來居上.

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺 ...

但好多細仔小學初期都會面對追得好辛苦既情形喎, 會唔會打擊到佢地既自信心喇~~ 無論小朋友定大人, 做咩事自信心係好緊要, 而且一開始底打得唔好, 勉強讀上去都好辛苦..............咁! 係唔係個時先再決定留班喇???
但如果你個細仔真係 smart 咁梗係俾佢讀早一年喇 !

其實細b都好架, 起碼有得揀做細定做大, 可以多次機會ma..好似我個女係0707仲蝕啦..唔大唔細又得一次機會, 比人reject又冇得再玩過, 所以唔洗感到無奈喎~~

其實我覺得打擊細b的自信心的人恐怕就是家長自己,佢都未試就話佢唔得,為何不給點自信自己的小朋友?遇挫敗就一定沒有自信?
事實上,08年的出生率比07年更高,到時又會有另一番競爭。不過請留意一下,不是每一間學校都會收之前一年出世的小朋友。
我的小朋友都是平庸細b一個,我都覺得十分無奈,不過小朋友何時出生我們沒辦法控制,我們只能控制自己的心態。
原帖由 BBB2006 於 09-11-24 16:36 發表

但好多細仔小學初期都會面對追得好辛苦既情形喎, 會唔會打擊到佢地既自信心喇~~ 無論小朋友定大人, 做咩事自信心係好緊要, 而且一開始底打得唔好, 勉強讀上去都好辛苦..............咁! 係唔係個時先再決定留班喇? ...

所有細b家長加油ar!!我仔仔都係12月的細b,我仔巳經識講好多野ga la,interview亦都有問有答,但始終藝街大部份幼稚園都係prefer大b的,所以我全部都收waitinglist信,初初都好灰ga!!但始終都要接受,如果真係冇kg收,唔緊要la!!當今年interview係拎經驗,然後用lee一年時間再train up仔仔,等出年做大b再黎過囉!!我相信成功係留給有準備的人架!!做人要樂觀d呢!!!

我完全唔覺得細B既能力比大B弱,以我自己個人經驗為例,我以前D同學不論係會考果班,以及Alevel果班 (兩間唔同學校),甘arm考得最好果幾個都係9月後出世.

甘多位細B媽咪,千祈唔好一開始(KG年代)就認輸,只要好好栽培,我相信你地D寶貝一定可以出人頭地.
Twins 媽咪

如果B囡早產2個月,未足月湊都辛苦啲啦﹗,我就覺得留待下年做大B都未嘗唔係一件好事﹗如果屋企附近收佢,近近地咪俾佢番去當玩吓學習與人相處,獨生仔囡無同齡做個伴有時又真係好悶﹗

當收到心儀學校嘅reject letter 時係會有失望的時候,不過唔緊要,養精蓄銳下年輪到你楝學校囉﹗
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

其實我覺得做細B收REJECT信係好平常,因為07&08出生率真係好高,好話唔好聽,比我做老師我都會選擇一D比較易教的學生,收REJECT信唔代表細B唔叻,反而我覺得係BB未預備好同埋間學校唔適合姐,我個都係12B,雖然有2間OFFER,但都唔係心儀既學校,我反而覺得開心,因為2間都係以''孩子愉快學習為中心''既學校,呢一年可以比亞B好開心咁學習,下年再努力考一D比較深既學校,例如TT,培正等等........所以唔好唔開心啦,你應該對自己個BB有信心架,如果你對佢冇信心你今年都唔會幫佢報學校啦!!!!係咪????

‹ 上一主題|下一主題