用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 郭得勝中學 vs 鄭榮之中學
go

郭得勝中學 vs 鄭榮之中學 [複製鏈接]

請問這兩間中學邊間校風好d呢? 如果係band2頭可唔可以入到呢?
   0    0    0    0

原帖由 wilson1668 於 09-11-24 12:55 發表
請問這兩間中學邊間校風好d呢? 如果係band2頭可唔可以入到呢?

我都想知???

想知道點解會諗住報厘兩間o既呢?
個人喜歡CWG多過KTS,但成績就KTS略勝。
比我選,咁上下水平,我會選LHK。

咁band2頭係唔係可以選厘兩間呢?LHK同這兩間比係唔係好D呢?請給予意見。

原帖由 wilson1668 於 09-11-26 17:02 發表
咁band2頭係唔係可以選厘兩間呢?LHK同這兩間比係唔係好D呢?請給予意見。

lhk 是否 林 x 光 ??

如是的 . 因為有高年班家長講 28/11 有 升中講座和 open day . 之但係 band 2 好似唔得喇 . 成績要求高好多 . 佢地有叫我去聽定先 .   羅料先 .........

呢3間而家一試無妨;但如果到出年呈分 firm 左係Band 2 頭(或Band 2),報呢3間會浪費左你第一選擇;因為沙田Band 1 位好緊張,你大抽獎 Band2 報呢3間派到機會好細,寧願叩門再試好過。
仲有唔好太相信沙田Band1位多,好多他區而家都識跨網過沙田報。

原帖由 pineapple0983 於 09-11-26 18:51 發表
呢3間而家一試無妨;但如果到出年呈分 firm 左係Band 2 頭(或Band 2),報呢3間會浪費左你第一選擇;因為沙田Band 1 位好緊張,你大抽獎 Band2 報呢3間派到機會好細,寧願叩門再試好過。
仲有唔好太相信沙田Band1位多,好多他區而 ...

唔多明白 .

本身 BAND 2 頭 , 有家長話要進取要先揀 呢 3 間是旦一間 ( 而家唔知點解講到只得 鄭 X 之一間 , 又唔同左 咩??) .同時可以在 SECOND ROUND 時再補 , 填一間在 首位 喎 .......

如果 BAND 1 位不 多 , 咁而家 P.6 又明年應該留意乜野最重要 . 我如何得知學校的位是給 BAND 1 有 多少放出來 ??

謝謝你解答 .

原帖由 IMAX 於 09-11-26 19:15 發表

唔多明白 .

本身 BAND 2 頭 , 有家長話要進取要先揀 呢 3 間是旦一間 ( 而家唔知點解講到只得 鄭 X 之一間 , 又唔同左 咩??) .同時可以在 SECOND ROUND 時再補 , 填一間在 首位 喎 .......

如果 BAND 1 位不 多 ...

( 而家唔知點解講到只得 鄭 X 之一間 , 又唔同左 咩??) <------------------唔明你意思。
CWG應屬Band1尾。同樣地,KTS同PLHK亦係Band1尾。至於佢地3間既排名,可參考khmama最近貼文:
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2141081&extra=&page=11
如果你到最後真係Band2(唔理頭或尾),大抽獎機會都一樣;到時最怕你排呢3間係第一選擇,要知道選校都會Band1選先- 等最後一個Band1選完,先到Band2選。咁你Band2就會好被動。
如果你能夠揸住間Band2頭,再叩Band1尾,咁會實在好多;如果唔係,最後兩頭唔到岸,都唔知點收科。

原帖由 pineapple0983 於 09-11-26 21:33 發表

( 而家唔知點解講到只得 鄭 X 之一間 , 又唔同左 咩??)  

唔好意思 , 寫得亂亂地 .......

前年, 我朋友的大仔 p.6時 (現在 f.3 )    她說 band 2 頭既話 , 在統一派位時, 可以放 kts , cwc , lhk 的. 佢學校老師教的 .

可是 , 因為佢的細仔又是 p.6 了 . 佢話今年唔可以咁樣 . 因為 kts , lhk 多人揀. 而 cwc 就可以. 因為我仔仔只不過係 p.5 ,  唔知為何這樣 ?? 真係有的唔明白 ??

多人揀其實是學校好左 ? 家長點解會多左揀 ??
如果這樣 ,  我地 band  one 尾 band two 頭 , 唔通一早在自行時要揀 band two 果的 排 第 3, 4 位的中中 ( 雖然有微調 , 仍然都覺得有所不足 )

如果屬沙田區Band2又想博入傳統英中,在統一派位第一志願可選鄭榮之、郭德勝或林漢光(只可選任何一間),因每年都會有少量Band2生入到去,如果是陳元喜學生就一定填鄭榮之,因有聯繫位,入到機會大D,第二志願至第五志願就選較好的區內中中,因頭五位的排位好關鍵,Band1尾Band2頭學生尤其重要。
我個人覺得純以近幾年公開試成績比較,郭得勝好過鄭榮之,林漢光少少,校風就差唔多,不過想提醒各家長,如果小學的英文和數學成績平平,就真係要再三想清楚是否一定要讀英中,聽我阿仔講就算是Band 1生都唔一定跟得上,英文生字多是一個問題,我睇過D測驗卷都出得幾深,小學功課都容易跟,中學真係好難跟,因科目多和很多課外資料要讀,要keep住成績真是唔容易!

原帖由 IMAX 於 09-11-27 09:45 發表

唔好意思 , 寫得亂亂地 .......

前年, 我朋友的大仔 p.6時 (現在 f.3 )    她說 band 2 頭既話 , 在統一派位時, 可以放 kts , cwc , lhk 的. 佢學校老師教的 .

可是 , 因為佢的細仔又是 p.6 了 . 佢話今年唔可以咁樣 . 因為 kts , lhk 多人揀. 而 cwc 就可以. 因為我仔仔只不過係 p.5 ,  唔知為何這樣 ?? 真係有的唔明白 ??

多人揀其實是學校好左 ? 家長點解會多左揀 ??
如果這樣 ,  我地 band  one 尾 band two 頭 , 唔通一早在自行時要揀 band two 果的 排 第 3, 4 位的中中 ( 雖然有微調 , 仍然都覺得有所不足 )

如果你明白子女的band點樣分出嚟,可能會令你減少揀錯學校的機會!
Info source from EDB:
學生的派位組別是根據他們經調整後的校內成績劃分。電腦首先將學生在小五下學期及小六上、下學期的校內成績標準化,再以學校2007年及2008年「中一入學前香港學科測驗」(「中一入學前測驗」)抽樣成績的平均成績調整。

這是適用於今年和舊年的小六生而已,咁前年就以2006年及2007年計算,所以你朋友的大仔當年的數據就千萬不要用來參考,由其是對那些Band 尾與下個Band頭的邊緣同學影響最大,如果家長仍然唔太明,好簡單,去問吓舊年的同學仔有統一派位派去KTS及鄭榮之,那些同學全級考第幾,最後的那個名次大約就是你子女學校的Band One尾界限,如果3次呈分試後老師講俾你聽全級考第幾,你便推測到自己Band幾,Band 2 統一派位報KTS和鄭榮之機會好微,太進取分分鐘派咗去Band 3,不過自行當然可以搏,學校一般自行收生成績衹佔35-55%(每間學校都有其自己計分標準),有機會入選interview,就有機會憑面試好表現反先,所以不要放棄,好學校都會珍惜一些充滿熱誠的同學和家長。

還有,你囝囝明年小六是以2008年及2009年計算,因為係新組合數據,無得參考,你又唔知2008年和2009年的師兄姐Pre-S1考得好咗抑或差咗,所以Band One 尾和Band Two 頭 便會很被動,倒不如下學期呈分試努力全級名次考前啲,保持Band One 中間,咪放心囉!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

沙田舊年同今年既Band1位真係大變化,我女間學校舊年超過6成人入倒Band1,但今年就差左好多;理由永遠都係件事過左至知。例如殺校啦、他區過嚟啦、師兄分班試差左啦。。。。。。
要知道KTS同CWG都有連繫小學,放出黎既位較少,PLHK就會多啲。
我諗到大抽獎時,真係要睇清楚啲數據,數吓Band1位比Band1生多幾多,再睇吓自已個細路係咪Band1邊緣人再決定點排。有一樣幾肯定既係出年比今年競爭會更激烈。
Green。。講得啱,與其甘心做邊緣人,不如趁黎緊谷佢上Band1,到時易揀好多。
‹ 上一主題|下一主題