用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 k1c 視像觀課
go

k1c 視像觀課 [複製鏈接]

由報考呢間學校, 已知有呢個服務, 今日終於感受到啦, 雖然原來鏡頭位置高, 每位小朋友都好細, 如果唔坐向鏡頭, 我都好懷疑家長能否認出自己小朋友, 但係睇到上堂既情形, 真係好有趣, 亦令我好安心, 見有位小朋友不斷離位, 老師想到要左右的同學拖住佢手, 實在是一個好方法
   0    0    0    0
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

Hi..文文媽咪!!

我今日冇睇到呀!! 因為我女女病咗, 冇返學呀~

我喺臻臻媽咪!

原帖由 winwin815 於 09-11-24 11:09 發表
由報考呢間學校, 已知有呢個服務, 今日終於感受到啦, 雖然原來鏡頭位置高, 每位小朋友都好細, 如果唔坐向鏡頭, 我都好懷疑家長能否認出自己小朋友, 但係睇到上堂既情形, 真係好有趣, 亦令我好安心, 見有位小朋友不斷 ...

原帖由 winwin815 於 09-11-24 11:09 發表
由報考呢間學校, 已知有呢個服務, 今日終於感受到啦, 雖然原來鏡頭位置高, 每位小朋友都好細, 如果唔坐向鏡頭, 我都好懷疑家長能否認出自己小朋友, 但係睇到上堂既情形, 真係好有趣, 亦令我好安心, 見有位小朋友不斷 ...

好緊張,我等咗好耐聽日先到我..我仲會放假睇添因為公司睇唔到.

hihi, 臻臻媽咪, 你好呀

文文成日話臻臻係佢好朋友, 仲話要同臻臻一齊係又一村學跳舞添呀

臻臻唔太嚴重呀?

原帖由 Sailo 於 09-11-24 12:23 發表
Hi..文文媽咪!!

我今日冇睇到呀!! 因為我女女病咗, 冇返學呀~

我喺臻臻媽咪!

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

haha....我今朝都好緊張呀, 由10點5個字開始, 不斷試login, 27分仲立即打返學校問, 點知原來係要搭到正30分先開始喎

不過....真係好細粒, 唔好太大期望

原帖由 jojoplanet 於 09-11-24 15:03 發表

好緊張,我等咗好耐聽日先到我..我仲會放假睇添因為公司睇唔到.
歡迎參觀『文。穎之家』

原帖由 winwin815 於 09-11-24 15:38 發表
haha....我今朝都好緊張呀, 由10點5個字開始, 不斷試login, 27分仲立即打返學校問, 點知原來係要搭到正30分先開始喎

不過....真係好細粒, 唔好太大期望

...

阿仔坐近問口張枱,希望睇到啦...

其實我個人認為此系統"食之無味,棄之亦可",
因為畫面過小+無聲,看過一次足矣~~~~因其不能充份反映他們的學習情況及當中的師生互動關係...

那倒不如多投放資源及學生相簿,以豐富網頁的充實性!!

當然,我是感謝校方的心思!!

睇到啦,好彩我個仔坐係近個CAMERA..雖然佢對腳坐到伸晒出黎但係都坐定定。。。

HAHA...我尋日用手機影低左少少, 等囡囡放學比返佢睇, 佢好奇怪點解我會睇到佢上堂

原帖由 jojoplanet 於 09-11-25 10:10 發表
睇到啦,好彩我個仔坐係近個CAMERA..雖然佢對腳坐到伸晒出黎但係都坐定定。。。
歡迎參觀『文。穎之家』

我都影咗今晚比佢睇呀...

原帖由 ChongChong28 於 09-11-24 22:36 發表
其實我個人認為此系統"食之無味,棄之亦可",
因為畫面過小+無聲,看過一次足矣~~~~因其不能充份反映他們的學習情況及當中的師生互動關係...

那倒不如多投放資源及學生相簿,以豐富網頁的充實性!!

當然,我是感 ...

我都同意呀,實在太細粒,都吾知自己有冇睇錯到,不過好彩老師有打來問我有冇睇,咁confirm左果個真係我個仔, hahha

我地不如一齊打去學校反映下,等佢地知道,睇下可吾可以改善下.  如果吾係真係waste money去做呢樣野.

係啦,album都可以多d相,另我地對個web都多d親切感,不過都明白人手都係一個問題,upload相都好多時間.

文文媽咪,
唔好意思. 今日先回應.
臻臻小小咳同傷風. 不過果朝有少少燒. 現在好返晒la..
不過輪到我la!!

文文都有跳舞呀? 臻臻呀..朝朝要我紮辮. 話要紮到同文文一樣喎. 我唔知文文點紮麻. 佢就話三條, 有時話五條..
一定要我紮呀!! hahaha

原帖由 winwin815 於 09-11-24 15:36 發表
hihi, 臻臻媽咪, 你好呀

文文成日話臻臻係佢好朋友, 仲話要同臻臻一齊係又一村學跳舞添呀

臻臻唔太嚴重呀?

以我所知, 學校個視像應該唔喺特別install來觀課的.幾年前我仔開學時校長有講過. 原先用來作security 的. 但我欣賞學校有呢個idea, 借用呢個系統比比家長去觀課. 是一讚的. 既然唔喺make it in purpose. 所以. 有咁嘅效果. 我就覺得喺bonus!

我冇記錯. 觀課時喺record到的. 我都dup過成條片返屋企晚晚嘆, 同亞仔睇埋, 等佢都開心吓! 不過唔知現在得唔得. (arm arm 果次我冇睇)

當然個個都特別留意小朋友嘅一舉一動. 我亦不例外. 喺段片到. 亦解開咗個謎..就喺小朋友上課時嘅情形, 老師點去看顧. 個分工喺點. 個課室嘅setting. 呢d.我就真喺好想知多d! 所以.. 對於呢個bonus 視像觀課好appreciate!

原帖由 manmanl 於 09-11-26 09:26 發表

我都同意呀,實在太細粒,都吾知自己有冇睇錯到,不過好彩老師有打來問我有冇睇,咁confirm左果個真係我個仔, hahha

我地不如一齊打去學校反映下,等佢地知道,睇下可吾可以改善下.  如果吾係真係waste money去做呢樣野 ...

無呀, 上次報名時我miss左呀, 搵左間出邊既社區中心比文文學住先, 同佢講時, 佢就主動要求要返又一村同瑤瑤同臻殝一齊學喎, 其實呢個活動, 好想我自己帶佢去, 可以幫佢換件咁可愛既ballet衫, 但係佢出到聲, 我會幫佢報下學期個班, 但係我想問, 係咪k1-k3都係同一班架, 會唔會好大差別

文文反而有時唔肯扎架, 我估因為有小朋友唔扎, 同埋上個月佢剪左頭髪, 剪薄左碎左, 都扎唔到囉, 我有時真係幫佢扎3條架, 因為要氹佢扎囉

你都要小心身體呀

原帖由 Sailo 於 09-11-27 14:40 發表
文文媽咪,
不過輪到我la!!

文文都有跳舞呀? 臻臻呀..朝朝要我紮辮. 話要紮到同文文一樣喎. 我唔知文文點紮麻. 佢就話三條, 有時話五條. ...

歡迎參觀『文。穎之家』

我試過個個程式既制, 就係無發現囉, 我記得上年搵學校時睇又一村topic, 都有mami問有冇錄架嘛

原帖由 Sailo 於 09-11-27 14:52 發表
以我所知, 學校個視像應該唔喺特別install來觀課的.幾年前我仔開學時校長有講過. 原先用來作security 的. 但我欣賞學校有呢個idea, 借用呢個系統比比家長去觀課. 是一讚的. 既然唔喺make it in purpose. 所以. 有咁 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

Sailo,

原來你就是臻臻媽咪,我是瑤瑤媽咪,如果我無記錯,開學時的家長會我坐在你側邊。瑤瑤和臻臻都是elephant組,瑤瑤在屋企會成日提起臻臻,話和臻臻一齊學跳舞,早幾日臻臻無返學,她又會話臻臻病咗無返學、無得同佢一齊學跳舞。

原帖由 Sailo 於 09-11-27 14:40 發表
文文媽咪,
不過輪到我la!!

文文都有跳舞呀? 臻臻呀..朝朝要我紮辮. 話要紮到同文文一樣喎. 我唔知文文點紮麻. 佢就話三條, 有時話五條. ...

瑤媽, 你終於都出現啦, 你有冇睇視像呀? 係咪最初拖實個出位小朋友個個呢?

原帖由 Fei-Duck 於 09-11-28 13:13 發表
Sailo,

原來你就是臻臻媽咪,我是瑤瑤媽咪,如果我無記錯,開學時的家長會我坐在你側邊。瑤瑤和臻臻都是elephant組,瑤瑤在屋企會成日提起臻臻,話和臻臻一齊學跳舞,早幾日臻臻無返學,她又會話臻臻病咗無返學、無得同佢一齊學跳 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

Hi. 瑤瑤媽咪!

臻臻都有同我地提起瑤瑤ga!!!

後日去旅行. 應該見到大家啦~

原帖由 Fei-Duck 於 09-11-28 13:13 發表
Sailo,

原來你就是臻臻媽咪,我是瑤瑤媽咪,如果我無記錯,開學時的家長會我坐在你側邊。瑤瑤和臻臻都是elephant組,瑤瑤在屋企會成日提起臻臻,話和臻臻一齊學跳舞,早幾日臻臻無返學,她又會話臻臻病咗無返學、無得同佢一齊學跳 ...

YEAH.....

原帖由 Sailo 於 09-12-1 11:26 發表
Hi. 瑤瑤媽咪!

臻臻都有同我地提起瑤瑤ga!!!

後日去旅行. 應該見到大家啦~
歡迎參觀『文。穎之家』

文媽,近排比較忙,無嘜時間留言。

我都有睇視像,但比較朦,差點找不到阿囡,我都憑佢個髮型勉强認到佢,無錯你講嗰個就係瑤瑤。

星期四你都去旅行?到時見啦!

原帖由 winwin815 於 09-11-28 19:43 發表
瑤媽, 你終於都出現啦, 你有冇睇視像呀? 係咪最初拖實個出位小朋友個個呢?
‹ 上一主題|下一主題