用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得5分的老二,你們怎麼樣?
樓主: 小元
go

得5分的老二,你們怎麼樣? [複製鏈接]

雖然小女已入咗St-Paul Co-ed, 不用再參加政府派位. 但我對政府堅持世襲制感到極度不公不.

兄弟姐妹有優先權還說得過去.

舊生加分的理由絕對荒謬, 你畢業的學校三十年來的變化已翻天覆地, 憑什麼說舊生對母校認識較深?

政府是世襲制的締造者.

原帖由 ta_ta 於 09-11-25 18:46 發表
人人都話1女 + 1仔好完美,
真係有苦自己知...
呢句~ 正 !!

尋日都比老公"丙"

老公說仔仔既能力讀到乜學校就讀乜, 唔可以諗住細女將來冇分所以唔比仔仔try~

我都覺得很合理, 但奈何, 2個讀私校, 真係好容, 我聽完老公講,我唯有拍下佢膊頭, 叫佢努力搵錢.

正有些意, 睇過平機會的web-site, 無用, 平機會係處理有關性別, 種族, 疾病, 年齡歧視等, 再睇了教育局的小一派位機制, 才找到這委員會, 可能仲要寫信俾埋教育局局長, 得閒check 下教育局局長的e-mail address 先

原帖由 wanmum 於 09-11-25 15:48 發表

我試過在BK論壇批評過世襲制的不公平及這個荒謬的跟住區的小學派位制度.可是,我即時已被那些世襲制下得益者插得體無完膚.
我想我們這班人真是要組織起來,向教育局或平机會表達我們的不滿. ...

其實, 公務員的子女讀私校直良資有津貼, 係咪政府都知道教育制度都係有問題, 所以佢地既"子女"就真係win win喇.

可憐我地呢d平民喇.

原帖由 hui916 於 09-11-25 21:43 發表
雖然小女已入咗St-Paul Co-ed, 不用再參加政府派位. 但我對政府堅持世襲制感到極度不公不.

兄弟姐妹有優先權還說得過去.

舊生加分的理由絕對荒謬, 你畢業的學校三十年來的變化已翻天覆地, 憑什麼說舊生對母校認識 ...

絕對同意你的講法,我和我先生並不是什麽名校的old boy or old girl,在這世襲制下,我們的子女正是受害的一群.但我們又有什麼力量迫到那班教育局的人去改變這個不公平,不文明的制度呢?

In fact, there is big problem in edu system.....keep on changing!  Parents, let's work hard and pay school $$, HK or overseas!

望住 大仔,有奇想:  將來娶新抱, 我一定
要問佢係唔係公務員/係唔係天主教徒/
邊間小+中學畢業生..... 然後問佢如果
生BB要留低香港讀書要有心理準備同
有極大<戰鬥力>........

唉!!! 家人年年都有交稅,住屋/醫療/教育/
交通...通通都無多少受益
等政府改,等到我個曾曾曾孫移民
咗火星後都唔知改咗未?

原帖由 wanmum 於 09-11-26 09:30 發表

絕對同意你的講法,我和我先生並不是什麽名校的old boy or old girl,在這世襲制下,我們的子女正是受害的一群.但我們又有什麼力量迫到那班教育局的人去改變這個不公平,不文明的制度呢? ...

I simply can't understand the reasoning here. All subsidized/govt schools follow this 世襲制, not just those 所謂名校. Therefore it is not a discrimination against you. You can also benefit from this 世襲制 if you opt to have your kid to study in your old primary school.

Just look at how many threads in this site asking questions like: XXX school vs. YYY school and you realize how much HK parents love 名牌.
‹ 上一主題|下一主題