用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁同高主教都收左, 大部份媽咪選華仁嗎? ...
樓主: QQ921
go

華仁同高主教都收左, 大部份媽咪選華仁嗎? [複製鏈接]

梗係華仁啦, 完全唔洗唸, 恭喜, 流晒口水
daddy 重係舊生添,
唸下個仔著住件校服同自己細個一樣
唸下一齊參加親子活動

返學時間係學校傳統, 應該要好欣然接受, 時間可以安排, 機會過左就無

不過可能好多人想你放棄華仁, 咁大抽又可以多個位

除非手揸 dbs, co-edu ....

真係第一次聽這繆論。
海外大學都先睇你A Level都未睇到你中學係邊間,揾嘢做唔係睇邊間U邊科先咩?幾時會睇中學果欄,除非佢最高學歷得中五中七就冇法。我自己睇dApplicant就唔會睇到中學啦。
原帖由 CARORO 於 09-11-24 12:01 發表

先來一個假設你仔仔中學都可以在有關學校畢業, 廿年後返回現實世界, 其實兩間學校都好大分別! 找海外大學時, 寫華仁畢業和寫高主教畢業被選取機會已不同, 找工作時寫華仁畢業和寫高主教畢業的成功率都有出入! 華仁 ...

原帖由 QQ921 於 09-11-24 12:45 發表
華仁依家上下午班上課模式跟以前不同, 下年小一將會係一年上, 一年下, 我都有担心小朋友生活規律及課外活動無咁易控制.

其實現時的小學都相繼由上下午校轉為全日制,因為配合現時學制的需要,所以很多名校都不是擴建校舍、搬校或重建,如St Paul Boy, St Paul Co-edu,RC, St Peter, 德望、聖雅各...等,而以我所知,st joseph及華仁正為此曾計劃申請合併RC小學現時灣仔的校舍,把學校轉為全日制,(尤其是華仁,因RC小學正處於華仁小學及中學之間)但最終教區決定把校舍給了RC, 而他們在灣仔區亦找不到地方,因灣仔區是非常的校網不想搬離,所以在此消彼長的情況下,華仁未來的挑戰將會很大......

多謝大家的意見, 我地決定讀華仁, 我很希望我地既決定是正確的.

Don't worry, it must be a good choice.
‹ 上一主題|下一主題