用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呀女不是首名子女, 首輪係米冇機呀
go

呀女不是首名子女, 首輪係米冇機呀 [複製鏈接]

得10分

0    0    0    0
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

Depends 間學校有冇宗教分, 係唔係老校,因为宗教多5分, 老校 ,多畢業生.

原帖由 weiwai 於 09-11-23 22:20 發表

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 仲有宗教分, 校董分, 校友分..........即係我無果d呢......
quote]原帖由 siuming99 於 09-11-23 10:37 PM 發表
Depends 間學校有冇宗教分, 係唔係老校,因为宗教多5分, 老校 ,多畢業生.

[/quote]

正正係我意思....
呀女不是首名仔女
冇校董分,
冇校友分,
哥哥讀男校
其實首輪係米可以唔使玩喇

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-23 23:02 發表
係呀, 仲有宗教分, 校董分, 校友分..........即係我無果d呢......
quote]原帖由 siuming99 於 09-11-23 10:37 PM 發表
Depends 間學校有冇宗教分, 係唔 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

甘就真係頭痕d
原帖由 weiwai 於 09-11-23 23:10 發表
正正係我意思....
呀女不是首名仔女
冇校董分,
冇校友分,
哥哥讀男校

原帖由 weiwai 於 09-11-23 22:20 發表

唔係首生都可以有25分:

舊生(10分) + 宗教分(5分) + 適齡 (10分)。

呀女不是首名仔女
冇校董分,
冇校友分,
哥哥讀男校

原帖由 littlefaith 於 09-11-24 10:44 發表

首輪就難小小, 不過希望在明天。我有朋友41區大仔抽中入喇沙, 細女不是首名只有宗教分又抽到maryknoll, 兩個都是2nd round 抽中名校, 好命到不得了
原帖由 weiwai 於 09-11-23 23:10 發表
正正係我意思....
呀女不是首名仔女
冇校董分,
冇校友分,
哥哥讀男校

我大仔就係2 round抽中入喇沙
希望呀女也有幸運抽中入心儀小學la

你朋友真係好命呀

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-24 10:48 發表
首輪就難小小, 不過希望在明天。我有朋友41區大仔抽中入喇沙, 細女不是首名只有宗教分又抽到maryknoll, 兩個都是2nd round 抽中名校, 好命到不得了
...

緊係唔一定個個有25分, 大部份細妹/細佬都係靠哥哥/姊姊入其學校. 如果唔揀番阿哥家姐的學校, 第一輪自行派到心儀的學校機會真係好微.

我有一仔一女, 今年選校首選要"男女校", 否則, 細妹很難與人爭一席位.

原帖由 littlefaith 於 09-11-24 10:44 發表

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 ShinTeresa 於 09-11-24 10:09 發表
甘就真係頭痕d   

舊生(10分) 、宗教分(5分)是不是在同1欄只能揀1樣架?

原帖由 weiwai 於 24/11/2009 10:56 發表
舊生(10分) 、宗教分(5分)是不是在同1欄只能揀1樣架?

唔係,分開計,好似你case,有25分,收硬啦

我有25分??
原帖由 tak0clive 於 09-11-24 11:14 發表

唔係,分開計,好似你case,有25分,收硬啦

其實使5使放棄1st round 遞表呀

原帖由 weiwai 於 09-11-26 12:03 發表

為表對心儀學校的誠意,1st ROUND一定要遞表!!否則你round 3無得叩門架

原帖由 weiwai 於 09-11-26 12:03 發表

另外, 表一定要交, 唔交去學校都要交教局, 方便咩? 又唔好貪方便交最近屋企o個間, 萬一係差學校10分都收左就仲煩.
‹ 上一主題|下一主題