用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校要求家長聲明不參與政府派位
go

私校要求家長聲明不參與政府派位

有些私校要求家長填寫一封聲明信,在該校註冊小一入學後,便不再參加政府派位,請問有無家長知道私校係咪有權通知教署在政府派位中除去註冊了該校的學生個位?

醒目開學勳章 王國長老

私校無權制止學生參加統一派位, 不過私校有權取消學生註冊左果個私校位

自行收生過後, 家長會收到教育局封信, 話知道小朋友已註冊某某私校, 而家問家長仲繼唔繼續join統一派位
家長當然可以選擇繼續參加統一派位or放棄統一派位, 如果都係繼續參加, 咁某某私校就會被通知, 咁私校就有自由取消小朋友已註冊既私校學位喇

原帖由 hyk0304 於 09-11-23 03:00 PM 發表
有些私校要求家長填寫一封聲明信,在該校註冊小一入學後,便不再參加政府派位,請問有無家長知道私校係咪有權通知教署在政府派位中除去註冊了該校的學生個位? ...

即係話如果收唔到教育局封信, 話知道小朋友已註冊某某私校的話,有可能教育局唔知道小朋友已註冊某私校,理論上亦唔會通知該私校喎?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-23 16:49 發表
私校無權制止學生參加統一派位, 不過私校有權取消學生註冊左果個私校位

自行收生過後, 家長會收到教育局封信, 話知道小朋友已註冊某某私校, 而家問家長仲繼唔繼續join統一派位
家長當然可以選擇繼續參加統一派位or ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-23 16:49 發表

咁有冇邊幾間學校試過 取消機會大唔大

咁有冇邊幾間學校試過取消 機會大唔大

apply c校 佢有項好細只字 wirte 住 會將你小朋友reg 左既info 交比 教統局 but就冇mention for what
原帖由 mouse0231 於 09-11-24 01:15 發表

咁有冇邊幾間學校試過取消mouth:" /> 機會大唔大

醒目開學勳章 王國長老

我果時apply st clare's就係咁(話會取消), 激死我, 我reply教育局話唔join大抽獎, 之後有家長話收到教育局封信, 再打去st clare's問, 職員又話可以抽, 佢地就照抽
雖然最後我都係無讀st clare's或者津校, 不過都係覺得蝕底左

取消唔取消, 我覺得睇學校做法喇, 有d會取消因為覺得學生無誠意, 有d唔取消因為怕收生不足, 有d唔取消因為唔志在反正大把人讀

原帖由 mouse0231 於 09-11-24 01:15 AM 發表

咁有冇邊幾間學校試過取消mouth:" /> 機會大唔大

請問如果註冊左dgjs, 又走去參加大抽獎, 唔知會唔會取消學位呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-24 18:09 發表
我果時apply st clare's就係咁(話會取消), 激死我, 我reply教育局話唔join大抽獎, 之後有家長話收到教育局封信, 再打去st clare's問, 職員又話可以抽, 佢地就照抽
雖然最後我都係無讀st clare's或者津校,  ...

私校要將註冊名單報上教育局 (因為政府要確保每一個適齡兒童入學), 所以教育局係"一定"知道邊位學童已註冊私校.

教育局的做法係, 出封信比家長, 問明家長意願(揀邊間), 而呢封信會cc比私校, 所以校方亦一定會知有家長違反承諾 (除非註冊時校方無要求您簽放棄政府學位的聲明).

原帖由 hyk0304 於 09-11-23 23:58 發表
即係話如果收唔到教育局封信, 話知道小朋友已註冊某某私校的話,有可能教育局唔知道小朋友已註冊某私校,理論上亦唔會通知該私校喎?
[

dgjs 有冇要求您簽放棄政府學位的承諾書? 無咪無事囉.

原帖由 cottontail 於 09-11-24 19:45 發表
請問如果註冊左dgjs, 又走去參加大抽獎, 唔知會唔會取消學位呢?
[

我就係聽聞dgjs 要簽承諾書。雖然未知個囡得唔得, 但唸住問定先。
原帖由 咕怪媽媽 於 09-11-24 21:51 發表
dgjs 有冇要求您簽放棄政府學位的承諾書? 無咪無事囉.

知唔知真光洗唔洗簽承諾書??

醒目開學勳章 王國長老

我女06年真光畢業, 果時係可以抽獎的
除非岩岩改左制啦
原帖由 mouse0231 於 09-11-24 11:27 PM 發表
知唔知真光洗唔洗簽承諾書??

我想問一個時間嘅問題,禮賢(私校)收咗我個女,但星期五先交留位費,德雅(私校)就十二月先交,而九龍塘小學(私校)星期六先第二次面試,十二月先知結果,而家自行分配收咗我個女,我想問各位,如果我註對以上三間私校有冇影響呢?好困擾呢!