用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我有冇人想錯
go

我有冇人想錯 [複製鏈接]

囝囝是細仔,於所有直資及私立冇一offer,自行又唔得,現唯有寄望大抽奬及叩門,我現在的心情down到想死

如果再不好彩,連大抽奬及叩門都fai1的話,我是否有2option :

1. Repeat K3, or
2.Take咗大抽奬個P1位,然後在出年9-11月時再同出年的小朋友爭過直資及私立位? 但有個P1位,直資及私立學校會吾會接受我的申請 (因我不是用K3的名義去申請)? 有冇人試過 ?

(1)(2)d?

如果在最初冇apply的學校可否叩門?
   0    0    0    0

如果已經是P1學生, 只可以插班入心儀既私校/DSS既P2, 不過, 到時難度更高, 一定會有筆試同埋要睇P1成績表

我會repeat k3 因為插班可能難上加難

To repeat K3 is one of the choices. The situation of one of my friend is just like yours. Don't be upset. Maybe you'll find surprise from the later draw.

Actually how many schools have you applied? Is that the schools you picked are too competitive? If so, you may consider to change your strategy next year in case you choose to repeat K3.

人生只可有一次小一派位,所以重讀K3係無可能,最差既情況係唯有讀好d個P1,第二年試下去第二間小學插P2,或者好好地讀埋果6年!

我會揀<2>

聽聞如果已經參加左統一派位, 唔可以參加第二次, 你決定repeat 前查吓教育署

As I understand, students who take a P1 seat this year can still apply for P1 in private schools next year. I heard some kids do it this way to enter a better school when they can be more mature. If you repeat K3, then don't do the lucky draw and you can have one more chance next year.

我在bk 見到好多小朋友的case, 乜直資乜私校乜自行分配都衰 (15分), 但最後大抽奬入左一間超好的學校架, 或者到時你就係呢d 家長呢. 唔好灰心住啊.

唔好灰心, 也不要給小朋友看到你的失望, 還有大抽獎, 一定有出路, keep up!!!
原帖由 Cherry+DC 於 09-11-23 14:23 發表
囝囝是細仔,於所有直資及私立冇一offer,自行又唔得,現唯有寄望大抽奬及叩門,我現在的心情down到想死

如果再不好彩,連大抽奬及叩門都fai1的話,我是否有2個option :

1. Repeat K3, or
2.Take咗大抽奬個P1位,然後在出 ...
‹ 上一主題|下一主題