用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一

Hi sanli77,

我囡班主任話常識用第2冊先, 因有一篇講"上學了" (個topic好似咁上下), 所以同第1冊調轉教, 其他帶第1冊。

我都想問各位, 英文又GE又reading又ESL, 係咪帶Longman OK啦? 有無人知?

Thanks!!

原帖由 sanli77 於 10-9-2 22:39 發表
各位:
有無人分得清楚,G.E/ESL/READING/英文,分別要帶哪一本書?
常識是帶齊兩本,還是一本?
還有數學/中文,是否要帶齊兩本書?
因為我要教仔仔執書包,但連我自己都不是很清楚,只好全部帶去,但是一拿又好鬼重,請大家分享下?

...

Hi puipui04,

我估你囡囡係ABC個位, 我囡囡係同你囡囡一齊搭校車放學嗰個呀。Nice to meet you

原帖由 puipui04 於 10-8-17 21:23 發表
我女係1H班~

Hi HTLT,

我囡6:45am 上校車, 早上同佢買麵包做早餐時個收銀都問"妹妹, 6點幾咁早就返學啦", 而家考慮緊好唔好自己送返學 :(

原帖由 HTLT 於 10-8-25 19:42 發表
Confirmed with driver that my son has to get on the bus at 7:00 a.m., so early!

Hi sanli77,

我都覺得好複雜, 所以用excel做咗個calendar, 以免著錯衫。不過老師話小朋友好醒, 過一排就適應&記得邊日打邊日架啦。而家做小一家長好緊張呀, 成日驚帶漏嘢/簽漏名, 同埋好耐無日日未夠6點就起身, 返工到下午就好想瞓, 夜晚又好想睇電視唔願瞓, 希望快d習慣la, hee hee !!

我買咗校服 & P.E.衫各2套。夏天d料薄洗完好快乾, 冬天P.E.衫2套唔知夠唔夠替換, 校服好貴呀

原帖由 sanli77 於 10-8-25 23:07 發表
唉!我買兩套校服,一套運動服,真失策!
剛看了一信班的時間表,逢Day 4 & 6是PE堂,
即Day 1、4 & 6,逢周二(圍棋)及周四(網球)穿運動服,都幾複雜,不知道穿錯左會不會被老師記缺點??*_*
大家有無好方法,記清楚穿校服定運動服?

...

學校飯盒

Hi all,

你地小朋友喜唔喜歡學校的飯盒呀? 我個為食囡話好好味, 連佢唔食的磨菇都話好滑, 所以食咗好多喎, 真係勁, 佢平日見到磨菇就耍手兼擰頭kar, 不過佢話唔夠時間食唔晒, 佢平日lunch食嘢都ok快都食唔切, 咁你吔d小朋友食得晒嗎?

wingma

My son told me that it takes a long time for waiting lunch box and only has 15 mins for eating.

原帖由 wingmama04 於 10-9-6 14:41 發表
Hi all,

你地小朋友喜唔喜歡學校的飯盒呀? 我個為食囡話好好味, 連佢唔食的磨菇都話好滑, 所以食咗好多喎, 真係勁, 佢平日見到磨菇就耍手兼擰頭kar, 不過佢話唔夠時間食唔晒, 佢平日lunch食嘢都ok快都食唔切, 咁你 ...

15 mins only?  no wonder she couldn't finished the lunch box last Friday.  I hope the situation (long waiting time) will improve soon as my daughter is so much love to eat :-p.  Let me ask her tonight.

Your son enjoy the lunch box?

原帖由 HTLT 於 10-9-6 14:54 發表
My son told me that it takes a long time for waiting lunch box and only has 15 mins for eating.

請問有無人知背詩是用廣東話還是普通話呢?我仔上星期說可廣東話,今日又話普通話?謝謝有心人!

hihi!!! wingmama:

你估岩左係我呀!!!我個女都話學校D飯幾OK,D湯好飲呀,今日仲有左個蘋果返屋企添~

我地都好早上車呀0650上車,不過我要返工,自己送唔到佢.....

原帖由 wingmama04 於 10-9-6 14:03 發表
Hi puipui04,

我估你囡囡係ABC個位, 我囡囡係同你囡囡一齊搭校車放學嗰個呀。Nice to meet you

My son enjoy the lunch very much.  Yesterday, he can finish it at about 90%.  After lunch, they have a recess and then start lesson again at 2:00 p.m.

原帖由 wingmama04 於 10-9-6 17:19 發表
15 mins only?  no wonder she couldn't finished the lunch box last Friday.  I hope the situation (long waiting time) will improve soon as my daughter is so much love to eat :-p.  Let me ask her tonight ...

說廣東話

原帖由 goodboymama 於 10-9-6 18:41 發表
請問有無人知背詩是用廣東話還是普通話呢?我仔上星期說可廣東話,今日又話普通話?謝謝有心人!

各位好,

想問下你地今日著左咩校服返學呢?今日係星期二(Day 3),應著運動服,但聯課活動16/9至開始,所以我著左校服裙呀!都唔知岩唔岩.

另外想問你地睇左隻普通話學習光碟未呢?其中有一道要入password既,唔知老師遲D係咪會話我地知呢?thx..

我都係在職媽媽,不過見送完呀囡都趕得切返工, 咪想自己送可以同呀囡傾吓偈親子下咁囉。 但係今曰呀囡話早上校車識到個隔離班的同學, 咁沿途有朋友仔傾吓都ok唔使咁悶, 所以諗住試頭呢一二個月, 再等佢自己揀囉

原帖由 puipui04 於 10-9-6 21:24 發表
hihi!!! wingmama:

你估岩左係我呀!!!我個女都話學校D飯幾OK,D湯好飲呀,今日仲有左個蘋果返屋企添~

我地都好早上車呀0650上車,不過我要返工,自己送唔到佢.....

...

Dear all,

昨日收到「中文、英文、數學-學科提升課程」通告,各位會否参加? 張通告好似怪怪地, 我覺得係出版社發出但扮到由學校出咁 ???

各位
我有俾仔仔參加,因為好似無「不參加」空格的選擇,應該是學校負責的,如有錯,請大家糾正。
仔仔很喜歡飯盒,因味道太好,晚飯不多願吃淡味的菜啦。
詩是廣東話背,不過是不是老師教完才背?一次一首定全部呢?一首一個圓點定全部背完才有圓點?

原帖由 wingmama04 於 10-9-7 10:24 發表
Dear all,

昨日收到「中文、英文、數學-學科提升課程」通告,各位會否参加? 張通告好似怪怪地, 我覺得係出版社發出但扮到由學校出咁 ???
san :-P

原帖由 HTLT 於 10-9-7 05:59 發表
說廣東話

Thank you! 昨日的「中文、英文、數學-學科提升課程」通告我已交了支票參加,另賣旗都參加,想仔仔學習多多善心!

如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝!

原帖由 goodboymama 於 10-9-7 16:10 發表

Thank you! 昨日的「中文、英文、數學-學科提升課程」通告我已交了支票參加,另賣旗都參加,想仔仔學習多多善心!

sanli77,

我估呢個唔係學校攪的, 所以無「不參加」呢d選擇? 唔交咪代表"不參加"啩?  我剛係2008-2009禮小到問咗, 有位前輩話係自由參加, 不是學校負責的。

我就係唔多like佢張form design 到好似代表學校咁, 所以15/16唔知比唔比呀囡參加~

另外張form寫"完成八成課程可claim返80% & 不設名額限制", 但我click 去佢提供條link睇, 原來仲有幾個附帶條件至可以claim & 有quota tim , 好似唔多老實 ......

你仔仔都喜歡d飯盒呀, 咁就好囉, 我初時以為會好似有d同事咁, 個小朋友唔肯食, 要捱到放學至有餐飽飯食呀陰公~  不過咁好味又驚會唔會太油太多汁wor, hee hee!!

原帖由 sanli77 於 10-9-7 13:14 發表
各位
我有俾仔仔參加,因為好似無「不參加」空格的選擇,應該是學校負責的,如有錯,請大家糾正。
仔仔很喜歡飯盒,因味道太好,晚飯不多願吃淡味的菜啦。
詩是廣東話背,不過是不是老師教完才背?一次一首定全部呢?一首一個圓點定全 ...

未開學前本來應承呀囡學校有賣旗活動一定會參加 (因佢好鍾意買旗), 點知同佢舅父仔生日撞期, 我地已計劃咗返大陸, 無得賣旗 la

原帖由 goodboymama 於 10-9-7 16:10 發表

sorry, 成年前的事再加上當日係daddy帶去interview, 我呢位無記性mummy真係無印象, 只記得in 個小朋友only, 唔使in家長。甚麼要準備? 無喎, 瞓足精神同remind吓個小朋友say good morning & thankyou之類囉~

原帖由 cheuklokmom 於 10-9-7 16:13 發表
如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝!