用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

回覆 119# fooky-hk 的文章

1) Word Bank 前部分用來默書的。
2) 之後好似要在本書+RW中找出來,但又不可包括Key Word + Key structure二個部分的字,找出生字後要作句子。儲齊十二個,在指定日期交給老師。
3) 至於日常生活中學到哪些生字,就不清楚了。
大致好似是咁!但是否要日日帶在書包就不知道了???囡囡話有堂就帶喎!

第二首詩要等老師教完,在紙上字了日期後才去背,老師話不想同學為了取紅點而去背。(記得好似是咁,希望幫到你!)

我囡間幼稚園又係無乜功課, hea 到死。 d同事問呀囡返小學慣唔慣呀, 我話佢不知幾開心, 唔慣嗰個係我, 成日諗如果仲係K3就好啦   !!

原帖由 la5711 於 10-9-8 20:54 發表

大家咁話.  囝囝之前讀國際幼稚園, 功課少, 通告更少, 我hea慣左, 現在日日check通告和功課, 又要帶呢樣帶個樣, 真係好唔慣. 唔知係咪間間小學都係咁多野攪既呢. 不過, 囝囝就日日都話好開心, 如果可以keep住咁開 ...

TENMaMa 你好勁呀, 我仲係十下十下唔知做緊乜!!

我想知 Word Bank 係咪老師派架?

原帖由 TENMaMa 於 10-9-9 07:55 發表
1) Word Bank 前部分用來默書的。
2) 之後好似要在本書+RW中找出來,但又不可包括Key Word + Key structure二個部分的字,找出生字後要作句子。儲齊十二個,在指定日期交給老師。
3) 至於日常生活中學到哪些生字,就不清楚了 ...

回覆 116# la5711 的文章

呀囡尋日功課堂都係做到一塌糊塗, 樣樣做得小小, 最離譜將某一題的答案寫咗係右上角老師比分個位置到   等我仲以為尋晚可以舒服返晚, 唉 ~

請問word bank後面是不是要小朋友平時在家中自己做,到指定日子就交呢?

仲有,中文默書是不是只是默那張紙上寫的字,因為我見有些字是來自課文下面的詞語,所以不是太清楚,希望大家幫幫忙,謝謝!
san :-P

回覆 121# TENMaMa 的文章

TENMaMa 謝謝你的資料, 哈哈...不過我仲係有D亂...一次過學校比得太多資料, 記唔晒, 我真的老了

另外今日阿仔返來喊住講, 比個同學打塊面, 果位同學一次打2個人, 咁佢就被罰無咗一個小息,希望各位小朋友快快學會相處之道, 互助互諒, 唔好變做小公主/小王子。

我想問下你地小朋友返學前有無哭呀!我個囡那幾日成日哭,話班房成日有同學仔喊,令她上學心情麻麻。但放學接佢又好開心。

..........

原帖由 pandafong 於 10-9-10 10:02 發表
我想問下你地小朋友返學前有無哭呀!我個囡那幾日成日哭,話班房成日有同學仔喊,令她上學心情麻麻。但放學接佢又好開心。

Good morning all!!

Hi patpatching,

我囡無投訴老師好惡呀。你囡囡咁快有暗影咁點算呀??

原帖由 patpatching 於 10-9-10 10:44 發表
我個囡呢幾日就扁扁嘴咁,唔係好願入校.....尋日放學返到屋企哭,話英文科老師話佢傾計,佢話冇,老師就話我見到你傾計喎,我個囡就冇出聲....我再三問佢,佢就話唔明老師講既英文,唔知張工作紙點做,就問隔離個同學..可能 ...

Hi wingmama04,

我個囡就話個老師有少少惡,我諗住一陣接佢放學時再問下佢今日上堂既情況先...我叫左佢今日有咩唔明唔好問同學,要問老師,咁老師就唔會誤會佢係傾計...

原帖由 wingmama04 於 10-9-10 11:02 發表
Hi patpatching,

我囡無投訴老師好惡呀。你囡囡咁快有暗影咁點算呀??

自己湊可以跟貼d都無咁擔心, 希望你囡囡今曰情況好d, 唔好影响佢學習la

係呢, 你囡個英文老師係咪Mrs. M? 可能佢係訓輔組會嚴d啩???

原帖由 patpatching 於 10-9-10 11:08 發表
Hi wingmama04,

我個囡就話個老師有少少惡,我諗住一陣接佢放學時再問下佢今日上堂既情況先...我叫左佢今日有咩唔明唔好問同學,要問老師,咁老師就唔會誤會佢係傾計...

...

今曰阿仔塊面無樹啦嗎?!

原帖由 fooky-hk 於 10-9-9 18:23 發表
TENMaMa 謝謝你的資料, 哈哈...不過我仲係有D亂...一次過學校比得太多資料, 記唔晒, 我真的老了

另外今日阿仔返來喊住講, 比個同學打塊面, 果位同學一次打2個人, 咁佢就被罰無咗一個小息,希望各位小朋友快 ...

係Mrs Y,我都未見過架~

原帖由 wingmama04 於 10-9-10 11:51 發表
自己湊可以跟貼d都無咁擔心, 希望你囡囡今曰情況好d, 唔好影响佢學習la

係呢, 你囡個英文老師係咪Mrs. M? 可能佢係訓輔組會嚴d啩???

忘記帶回家

昨天放學留低手冊、筆盒和木顏色於課室,今天仔仔會不會被責?

我個仔都有講話有d同學喊, 仲同我講曾陪一女同學去300找黃主任, 因為她不懂去, 仲隔日問我一次有唔開心講出黎係唔係會好d, 可能係老師教過佢地呀!

原帖由 pandafong 於 10-9-10 10:02 發表

我個仔試過留低手冊在校車, 翌日要去教務處取回, 佢冇話老師罰佢!

原帖由 HTLT 於 10-9-10 12:12 發表
昨天放學留低手冊、筆盒和木顏色於課室,今天仔仔會不會被責?

我囝囝好鍾意返學喎, d老師好好人.
可能佢k3時的班主任幾惡, 對比起來, 就覺得而家是天堂囉.
同樣道理, 你囡囡可能和幼稚園老師比較熟絡, 老師又比較理解你囡囡, 所以溝通得好d. 現在惟有慢慢來, 有時感情係需要時間培養出出來.
原帖由 patpatching 於 10-9-10 10:44 發表
我個囡呢幾日就扁扁嘴咁,唔係好願入校.....尋日放學返到屋企哭,話英文科老師話佢傾計,佢話冇,老師就話我見到你傾計喎,我個囡就冇出聲....我再三問佢,佢就話唔明老師講既英文,唔知張工作紙點做,就問隔離個同學..可能 ...

致電亞仔了, 冇事, 不過都要提他小心D check 清楚齊才 放學.

原帖由 dorismama 於 10-9-10 13:20 發表
我個仔試過留低手冊在校車, 翌日要去教務處取回, 佢冇話老師罰佢!

多謝關心, 佢無表面傷痕hehe, 只不過婆婆同佢仲涼時掂到就話痛。其實小事一樁, 同咁多唔同性格的新相識朋友相處, 大家都要時間去適應小一生活。可能不打不相識呢 haha

原帖由 wingmama04 於 10-9-10 11:53 發表
今曰阿仔塊面無樹啦嗎?!
‹ 上一主題|下一主題