用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

不到一個星期, 仔仔就欠交功課, 抄漏左, 無計.
我記得好似可以在學校網check每日功課, 但搵勻都唔見, 有無家長可以幫下我.
另, 「中文、英文、數學-學科提升課程」係咪網上課程? 我都覺得有些古怪, 不過都會參加既.

原帖由 cheuklokmom 於 10-9-7 16:13 發表
如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝

學校只收報名表和問卷, 不收profile.
interview只會見考生(小組形式), 不見家長.

我囝囝舊年申請時無咩預備, 佢無咩特長, 幼稚園表現中規中矩(不過就係國際幼稚園), 我地又無參加任何"面試班",
我囝囝優點是有禮和溫順, 可能禮賢鍾意呢種學生吧.

Hi la5711,

I wanna check from the school website too but couldn't find it neither.  I have jotted down the path somewhere by the time the teacher mentioned about this.  Let me see if I could find it tonight at home and let you know by tmr (sorry, the internet service at home has been disconnected temporary).

Last night when I checked with my daughter, I could not understand what she wrote down.  Hope she did not 欠交功課 today ....

原帖由 la5711 於 10-9-7 17:01 發表
不到一個星期, 仔仔就欠交功課, 抄漏左, 無計.
我記得好似可以在學校網check每日功課, 但搵勻都唔見, 有無家長可以幫下我.
另, 「中文、英文、數學-學科提升課程」係咪網上課程? 我都覺得有些古怪, 不過都會參加既. ...

回覆 3# la5711 的文章

去到學校首頁,選"學生天地,E-Learning,網上功課系統,選班別就會見到~

找到了. 唔該晒.
額外提示: E-Learning 有很多網站,
     {網上功課系統}是在{常用網站}一欄

原帖由 patpatching 於 10-9-7 19:36 發表
去到學校首頁,選"學生天地,E-Learning,網上功課系統,選班別就會見到~

謝謝你。係啦,知唔知一年班黃主任話要去邊度背詩俾佢聽呢?

原帖由 wingmama04 於 10-9-7 16:26 發表
sanli77,

我估呢個唔係學校攪的, 所以無「不參加」呢d選擇? 唔交咪代表"不參加"啩?  我剛係2008-2009禮小到問咗, 有位前輩話係自由參加, 不是學校負責的。

我就係唔多like佢張form design 到好似代表學校咁, 所以1 ...
san :-P

wingmama04

平時我接唔到阿女放學,會由佢幼稚園同學個媽媽代湊幾個鐘,原來佢就住你樓下咋~睇嚟我女同你個女真係有緣....

原帖由 wingmama04 於 10-9-7 10:23 發表
我都係在職媽媽,不過見送完呀囡都趕得切返工, 咪想自己送可以同呀囡傾吓偈親子下咁囉。 但係今曰呀囡話早上校車識到個隔離班的同學, 咁沿途有朋友仔傾吓都ok唔使咁悶, 所以諗住試頭呢一二個月, 再等佢自己揀囉

...

舊年我個女話老師俾幾幅圖畫佢睇,之後要佢自己創作故事,另外老師問下問題,老師就問我個女公仔麵有無益??呢d日常生活問題,好輕鬆!!

原帖由 cheuklokmom 於 10-9-7 16:13 發表
如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝!

唔怪得我揾唔到啦, 因我去到"常用網站"就無再入, 唔該晒!!

原帖由 la5711 於 10-9-7 20:16 發表
找到了. 唔該晒.
額外提示: E-Learning 有很多網站,
     {網上功課系統}是在{常用網站}一欄

係呀, 呀囡話昨曰見到你囡囡不知幾開心, 原來有朋友幫手, 真係好!!

原帖由 puipui04 於 10-9-8 02:45 發表
wingmama04

平時我接唔到阿女放學,會由佢幼稚園同學個媽媽代湊幾個鐘,原來佢就住你樓下咋~睇嚟我女同你個女真係有緣....

死嘞, 邊位黃主任? 背詩? 等我問下個囡先。

原帖由 sanli77 於 10-9-7 21:59 發表
謝謝你。係啦,知唔知一年班黃主任話要去邊度背詩俾佢聽呢?

回覆 1# wingmama04 的文章

HI,我個囡囡都是讀KRS小一的,聽她講好似是300房,不過唔知真定假?昨天話已經有幾個男孩子去了背了,我都叫她去,但她話要等埋女同學陪才敢去!

回覆 15# wingmama04 的文章

關於「中文、英文、數學-學科提升課程」通告

我初頭都十五十六,覺得好奇怪,最後想都是應該由學校出的通告,因為下款是學校名。

1) 如果不是學校出的通告,張通告是不會落入囡囡的書包的。2)再上網查核該出版社的來歷,好似都有些名氣的,好似好多學校都用它。3)我上網見上年暑假ST. XXX Primary College 都有出通告叫學生用它(不過當時是免費的)。
4) 我們今早再問二年級的一位家長,他話上年都冇0架!可能是新0野!今年他們都加了好多新0野喎!都不太貴的話,就試試吧!
(各位,上述如有錯的話,請多多包涵,我都是在摸索階段,還在適應小一的生活中)
所以我都報了名!

Hi TENMaMa,

我見呀囡呢幾日無乜功課, 但晚晚放工返屋企食埋飯, check 功課加埋要重寫的話, 都差唔多要立即瞓, 遲d又默書測驗等等, 怕無時間上網, 所以我無join啦 !!!

至於係咪學校出其實都唔係大問題, 學校派得都screen過啩? 而且三佰幾一年都好平吓, 當exercise比小朋友做都抵。不過係個心羅羅孿, 總係覺得唔係學校出, 因學校d通告通常係用油印紙同埋下款唔會括住(小學部) 咁law , 只會幼稚園部寫九龍禮賢學校暨幼稚園 ?? 不過咁小事打去問老師又無勇氣wor, hee hee!!  

原帖由 TENMaMa 於 10-9-8 10:37 發表
mouth:" />關於「中文、英文、數學-學科提升課程」通告

我初頭都十五十六,覺得好奇怪,最後想都是應該由學校出的通告,因為下款是學校名。

1) 如果不是學校出的通告,張通告是不會落入囡囡的書包的。2)再上網查核該出版社的 ...

回覆 113# TENMaMa 的文章

我都在努力適應小一生活中, 都要各位多多包涵呀 !!

原帖由 wingmama04 於 10-9-8 16:34 發表
我都在努力適應小一生活中, 都要各位多多包涵呀 !!

大家咁話.  囝囝之前讀國際幼稚園, 功課少, 通告更少, 我hea慣左, 現在日日check通告和功課, 又要帶呢樣帶個樣, 真係好唔慣. 唔知係咪間間小學都係咁多野攪既呢. 不過, 囝囝就日日都話好開心, 如果可以keep住咁開心就好了.

另, 今日有功課堂, 成個幾鐘, 仔仔都係做左兩三成. 我問佢點解, 佢就話課室有電影睇, 講普通話既, 好好睇, 所以就做唔晒D功課.  佢成日傻下傻下咁, 都唔知有幾成真.

阿女都話係300房呀!
原帖由 TENMaMa 於 10-9-8 10:11 發表
HI,我個囡囡都是讀KRS小一的,聽她講好似是300房,不過唔知真定假?昨天話已經有幾個男孩子去了背了,我都叫她去,但她話要等埋女同學陪才敢去!

原帖由 la5711 於 10-9-8 20:54 發表

大家咁話.  囝囝之前讀國際幼稚園, 功課少, 通告更少, 我hea慣左, 現在日日check通告和功課, 又要帶呢樣帶個樣, 真係好唔慣. 唔知係咪間間小學都係咁多野攪既呢. 不過, 囝囝就日日都話好開心, 如果可以keep住咁開 ...

大家咁話啦!我都日日Check通告同功課,排山倒海的學習通告,測默通告,見到就暈,叫個仔着緊處理自己拾書包看日曆DAY幾呀,都是要依懶我,我有事行開下佢都唔知點算!

我想問吓本Word Bank, 係點用架? 幾時需要寫? 生字從何來, 由書中找生字定係日常生活中學到哪些?

重有幾時先要背第2首詩架? 係咪老師會通知小朋友先?

Hi WingMaMa04,

我都因為趕交回條,求其交咗了!都不知囡囡有沒有時間做??? 不過算啦!反正當一日一元,當買補充練習吧!
‹ 上一主題|下一主題