用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 油天, 大家會點揀?
樓主: shirleyshek
go

聖芳濟各 vs 油天, 大家會點揀? [複製鏈接]

路過。不過,上智(band1頭)比循道(band1尾尾)好好好多,這是不爭的事實喎。

原帖由 jeremyphlam 於 09-11-27 15:22 發表

分別係全港性的Band 1和地區性Band 1,最top的上智最多好循道少少。你估深水埗Band 1學生去油尖旺又駛唔駛跌Band呢?

非常感謝大家給我寶貴的意見, 我想我會有決定了。
Thousand thanks~

兩間學校都唔同, 一間要俾學費, 一間唔駛。讀油天老師可以train 數底, 讀SFA train 英文, 各有各好。

油天都出產過唔少會考9A & 10A狀元, 仲記得佢地在油天時都巳經好叻, 年年5名內。 其實讀邊間都冇咩所謂。個小朋友"識"讀書, 唔係讀死書, 學以致用, 至最真。

即係唔應該以網來決定, 要真真正正看看兩間個派位結果, SFA好多係自己考到d 深水埗區以外的名校, 咁就即係有其實力
原帖由 judy 於 09-11-27 15:08 發表

升中網SFA和油天冇得比。

但升中派位油天和SFA冇得比。

咁,証明了甚麽呢?

分析數據留返比教署做
原帖由 jeremyphlam 於 09-11-27 15:22 發表

分別係全港性的Band 1和地區性Band 1,最top的上智最多好循道少少。你估深水埗Band 1學生去油尖旺又駛唔駛跌Band呢?

有時候睇數據都要分析一下先o既,俾你100%派晒Band 1 SSP英中又如何?

話已說盡,你鍾意咪去讀SFA囉! ...

醒目開學勳章

Dear Judy,

Absolutely agree!

看見您咁客氣都真係好佩服您的厚道!

我好肯定您一定不是寫手!

原帖由 judy 於 09-11-27 17:53 發表

派St Mary,派極唔係得3、4個。SFA考都考5個。此是一。第ニ,油天話有66%英中,band1生最多得55%,就算移到深水埗,最多6成band1,派英中更是凶多吉少。所以,我估以油天之实力,如除去油尖區之地利,到深水埗,只有10%入名英中,就係咁 ...

兩間都係好好嘅學校,同一宗教信仰,同樣出名,程度可能係SFA高啲,但我會揀油天,因為津校資源多啲,校舍大啲,津校教學文化與私校有少許分別,津校老師會盡量協助追唔上嘅學生,如果私校學生追唔上,學校會比較不近人情〔此乃個人意見〕。更何況油天可以益埋細佬妹,考小學真係殊不簡單,我個女啱啱派到女校,益唔到細佬,過多三年又要煩...

油天全派位,syF程度高一級,自行收生名校數量上多許多,中學等派位要油天,輕鬆過六年,不過小心男教師,校長幫你吾到!

vbvvv

sdfggjkl;lkjhgfdfg
‹ 上一主題|下一主題