用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 vs 油天, 大家會點揀?
go

聖芳濟各 vs 油天, 大家會點揀?

我女女考到聖芳濟各, 又派到油天, 應該點揀好?
油天同聖芳濟的程度真係差很遠嗎?
油天近年的是否沒以前那麼好?
聖芳濟各是否很大壓力?

請大家提供參考意見, 謝謝!

me too. I face the same situation with you but mine is son.

油天

油天油天油天

1.如果妳只有一個小朋友?
其實選哪家都沒有所謂,就看妳小朋友的性格和英文程度,好的話首選聖芳濟各,因為聖芳濟各英文好過油天.課程也會深過油天.
   2.如果妳是兩個小朋友?
我的提意是:選油天,不用交學費,最主要的是第二個小朋友可以直接入到油天,毕竟聖芳濟各到時又要考過,又不100%收.
      以上只是我個人的意見.

1.如果妳只有一個小朋友?
其實選哪家都沒有所謂,就看妳小朋友的性格和英文程度,好的話首選聖芳濟各,因為聖芳濟各英文好過油天.課程也會深過油天.
   2.如果妳是兩個小朋友?
我的提意是:選油天,不用交學費,最主要的是第二個小朋友可以直接入到油天,毕竟聖芳濟各到時又要考過,又不100%收.
      以上只是我個人的意見.

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

SFA

Of course, SFA.

原帖由 shirleyshek 於 09-11-23 11:43 發表
聖芳濟各是否很大壓力?

請大家提供參考意見, 謝謝! ...

原帖由 shirleyshek 於 09-11-23 11:43 發表
聖芳濟各是否很大壓力?

你有兩個少朋友?

大女入左私小, 你細個個抽學校點算? 多數抽唔到ga wow! 如果一個唔好彩又考唔到私小咁點?
我個人就唔好玩lee d. 好煩ga!
油天唔差ga直入咪好law!

如果學費不是一個考慮因素, 而最重要是妳的妳女兒讀書能力大不大?  我住附近, 可以給妳一個參考貼士有關油天 (新油天, 舊油天? 妳的是那一間, 兩間升中資料都看, 父母要勸力, 真辛苦...), 它的女孩子升中派位情況, 看完妳可能有心水.

As viewed from their school websites, it is obviously that SFA got a higher academic result than YCPS and accordingly children/parents must have face higher pressure. However I think generally there is always high pressure in most of the traditional schools in HK, is SFA more serious to a unhealthy extent?  I also heard that that some of the students will quit in the middle, is it true or just over exaggerated?  Any parent who has friends or sons/girls in SFA or YCPS please give us more advice.  

On the other hand, please excuse if I wish to seek your view on whether there will be any differences of student peer groups between the private schools or govt subsidary one? (because of central allocation in the latter)

原帖由 panbaby 於 09-11-24 13:37 發表
如果學費不是一個考慮因素, 而最重要是妳的妳女兒讀書能力大不大?  我住附近, 可以給妳一個參考貼士有關油天 (新油天, 舊油天? 妳的是那一間, 兩間升中資料都看, 父母要勸力, 真辛苦...), 它的女孩子升中派位情況,  ...

讀油天, 男仔女仔的升中前途差很遠 (校網原因), 當然如果子女超勁, 那就沒問題.  聖芳濟各所知不詳, 油天學生就日見夜見, 他們來自五湖四海, 絶對不是貴族學校 (有抽入去的, 有運便行), 功課偏多, 但不是發神經嗰隻 .

温馨提示: 為了子女前途, 親身去看油天及聖方放學會值回票價,

其實我都有呢個問題,老實講油天和St. Francis程度差好遠,我問過讀St.Francis的家長,現小一英文科已教(past tense),油天三年級下學期先教.G.S都好深,中、數都用二年級書.所以你覺得自己和小朋友成受到壓力的話,就選St.Frances.

聖芳濟各是否很大壓力?

我女是受到壓力的, 她都比較自動自覺的小朋友, 但是我怕她入左SFA真係讀書讀書同埋讀書, 讀到個人傻晒...怕佢辛苦唔開心...如果讀到真係好掂...我知道油天同SFA的程度有一段距離, 但津校黎講油天都係數一數二, 而家油天都改革緊, 聽聞新校長投放好多心機同資源落學校, 而家佢地中文都係用普通話上, 油天叻的學生就好叻, 差的就真係好差....的確是比較參差不齊....請問有沒有無小朋友讀SFA的家長可以比多D意見?
是否真係好辛苦, 谷到傻?
我有兩個女, 但我想將佢地瘋立去睇, 因為細女比較活潑好動, 而家佢2歲多D, 未知佢是否真正適合傳統教學....

而家係1516...唔諗唔舒服中~

Just comapre the school academic, SFA Lar!

However, you may need to consider your child's standard and character. Is he or she more academic or active?

My friend's son studying SFA and feel ok but some of their colleagues feel tough. It really depends!

You should be able to judge by yourself because you are the one who really understadn your child's situation.

其實油天是幾好的, 特別是舊油天, 但近果橺, 唯一不好的是女孩子升中校網差, 升中除了真光, 伊利沙伯, 其他就麻麻了. 校風幾好, 程度幾好 (本人意見, 太深不表示好, 考完不吸收, 忘了又何必呢?事實上, 要深有何難, 要懂才難), 小學生涯誰也不希望只是讀書.  

如果是我, 而我知女兒讀書能力好, 我會選舊油天, 家長女兒壓力沒這麼大.  如果在油天不能名列前茅, 到聖方濟各也是死路.  另外,

1) 油天可以帶妹妹進去;
2) 免費,
3) 名氣不差

原帖由 shirleyshek 於 09-11-26 16:06 發表
我女是受到壓力的, 她都比較自動自覺的小朋友, 但是我怕她入左SFA真係讀書讀書同埋讀書, 讀到個人傻晒...怕佢辛苦唔開心...如果讀到真係好掂...我知道油天同SFA的程度有一段距離, 但津校黎講油天都係數一數二, 而家 ...

若你女兒受到壓力及自動自覺,而不用考慮學費的話,
SFA 較好。因為程度深,底打得好,較容易適應中學課程。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

大家都忘記左很重要一點, SFA面試係要考試, 而且考既嘢唔講得笑.

所以, 既然你o既仔女考得入去, 佢地一定唔差. 據我所知, 大部份既學生都習慣左佢地用 Assessment 當溫習, 只要跟得上, 根本就唔使點溫習.

這是本人意見.

請問男仔多數會去邊間中學呀?

原帖由 panbaby 於 09-11-24 19:15 發表
讀油天, 男仔女仔的升中前途差很遠 (校網原因), 當然如果子女超勁, 那就沒問題.  聖芳濟各所知不詳, 油天學生就日見夜見, 他們來自五湖四海, 絶對不是貴族學校 (有抽入去的, 有運便行), 功課偏多, 但不是發神經嗰隻  ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

油天

其實油天是幾好的, 特別是舊油天, 但近果橺, 唯一不好的是女孩子升中校網差, 升中除了真光, 伊利沙伯, 其他就麻麻了. 校風幾好, 程度幾好 (本人意見, 太深不表示好, 考完不吸收, 忘了又何必呢?事實上, 要深有何難, 要懂才難), 小學生涯誰也不希望只是讀書.  

如果是我, 而我知女兒讀書能力好, 我會選舊油天, 家長女兒壓力沒這麼大.  如果在油天不能名列前茅, 到聖方濟各也是死路.  另外,

1) 油天可以帶妹妹進去;
2) 免費,
3) 名氣不差

同意......其實入到出名的津校,只耍全級10名內,到升中跨區見中學,也不用擔心。

油天啦,真喺唔錯架!我死黨個仔在舊油畢業, 去咗DBS!

成績好嘅男生直資會去 DBS 同St. Paul Co-edu ; 女生去 DGS, St. Paul's Convent.

派位方面, 男生多去 Wah Yan Kowloon, St. Francis, Queen Elizabeth School; 亦有去La Salle and Queen's College; 而女生多去 True Light, Queen Elizabeth School, 成 績好嘅去 Belilios Public School, St. Mary's and Maryknoll.

不過要考top ten, 孩子和父母都要努力。