用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: BoBo1021
go

小一結果

原帖由 Chloe媽媽 於 09-12-3 08:59 AM 發表
東華三院田灣幼稚園. 你女女讀邊間呀?

香港靈糧堂幼稚園

我有個朋友仔都係讀呢間, 妳係唔係讀灣仔區下午班

原帖由 happymama_jkc 於 09-12-5 08:53 發表

香港靈糧堂幼稚園

原帖由 kelvinannie 於 09-12-5 02:30 PM 發表
我有個朋友仔都係讀呢間, 妳係唔係讀灣仔區下午班

係呀 !! BUT 我讀上午班呀 !!
你都係讀靈糧堂 ?

醒目開學勳章

我個女今年响到讀小一,係一間好好學校,不過我第一階段唔係揀佢,第2階段都派唔到,跟住自己考入去考到,所以派唔到唔好灰心.

Hi Polarbb

Pls check pm, 有事請教

BoBo媽咪

原帖由 polarbb 於 09-12-10 13:25 發表
我個女今年响到讀小一,係一間好好學校,不過我第一階段唔係揀佢,第2階段都派唔到,跟住自己考入去考到,所以派唔到唔好灰心.

原帖由 polarbb 於 09-12-10 13:25 發表

請問你第一階段有幾多分

醒目開學勳章

St. Clares 收左都可以參加抽架,因為我個女都比 st.clares 收左,我交埋留位費,後黎第2階段都派唔到,再自己考 St.Francis
原帖由 YauYingMummy 於 09-11-26 14:20 發表
It depends on the school, like st. clares and RC, u cannot participate in the lucky draw once confirming their offers.  But u may do so for True Light.  

I like St. Francis because of "Canossa".  I w ...

醒目開學勳章

我第一階段唔係揀 St.Francis 去考 St.Francis時老師都有問我係米揀佢地,我照實答唔係,佢地係我第2選擇.
原帖由 alancwko 於 09-12-27 03:31 發表

請問你第一階段有幾多分

原帖由 polarbb 於 10-1-8 17:45 發表
我第一階段唔係揀 St.Francis 去考 St.Francis時老師都有問我係米揀佢地,我照實答唔係,佢地係我第2選擇.

咁你的第一志願是什麼,聖芳濟角又問你的乜,
你都幾夠薑,答佢係第二選擇
聖芳濟角仲夠薑,咁答法都收你女女

醒目開學勳章

我都係老實答,個女面前始終唔想講大話,我第一志願係瑪莉曼,不過我都好慶幸瑪莉曼冇收我個女,因為聖方濟各真係一間好學校,我個女成績一路都唔差架,老師都話佢叻,學校D默書同測驗佢都係拎一百分,學校唔會收錯佢 ,其實老師都心中有數你係米揀佢第一志願,咁何必講大話?最緊要係interview時比老師見到你係有誠意.
其實去interview時老師問家長多過問學生,都係問邊個湊女,點樣教女,比佢學咩?
原帖由 alancwko 於 10-1-10 18:51 發表

咁你的第一志願是什麼,聖芳濟角又問你的乜,
你都幾夠薑,答佢係第二選擇
聖芳濟角仲夠薑,咁答法都收你女女

原帖由 polarbb 於 10-1-11 18:28 發表
我都係老實答,個女面前始終唔想講大話,我第一志願係瑪莉曼,不過我都好慶幸瑪莉曼冇收我個女,因為聖方濟各真係一間好學校,我個女成績一路都唔差架,老師都話佢叻,學校D默書同測驗佢都係拎一百分,學校唔會收錯佢:wahaha ...

咁你俾個女學的乜
我個女現在讀啟思,好開心,不過驚開心得濟程度太淺,考私小做後備或叩門唔夠人砌,好煩
所以請指教一下小弟,應該俾女女上的乜班幫補一下

醒目開學勳章

佢淨係學琴咋,唔想佢太辛苦周圍走去學野,我見學校時都係咁同老師講,佢地聽左後大讚話好怕D家長迫個小朋友去學太多野,小朋友會好辛苦.
我都同個女考左7間私小,5間收左,不過聖方濟各收佢我就咩都唔駛煩,因為佢真係一間好學校.
原帖由 alancwko 於 10-1-14 03:46 發表

咁你俾個女學的乜
我個女現在讀啟思,好開心,不過驚開心得濟程度太淺,考私小做後備或叩門唔夠人砌,好煩
所以請指教一下小弟,應該俾女女上的乜班幫補一下 ...

原帖由 polarbb 於 10-1-14 19:13 發表
佢淨係學琴咋,唔想佢太辛苦周圍走去學野,我見學校時都係咁同老師講,佢地聽左後大讚話好怕D家長迫個小朋友去學太多野,小朋友會好辛苦.
我都同個女考左7間私小,5間收左,不過聖方濟各收佢我就咩都唔駛煩,因為佢真係一間 ...

請問你仲記唔記得邊7間, 係咪要整porfolio profile, 真煩
可否借你當年的傑作一看, 等我知道要預備的乜料

醒目開學勳章

good hope, 深水埗聖方濟各,聖士提反, 聖心私小,DGS, SPCC, St. Clares.
DGS同SPCC唔收,其他都收哂.
我個 profile超簡單,一封信+兩三頁紙,都係個女D資料,你整太多人地都唔會睇,始終最緊要係interview時表演,我interview時要個女自己問老師可唔可以比佢講故事 我响屋企同佢講熟左3隻小豬中英文版,結果比佢講故事個5間收哂,老師重話佢叻,當然佢已經記到熟哂,不過全部都係用英文講出黎.
原帖由 alancwko 於 10-1-15 03:24 發表

請問你仲記唔記得邊7間, 係咪要整porfolio profile, 真煩
可否借你當年的傑作一看, 等我知道要預備的乜料

原帖由 polarbb 於 10-1-15 09:41 發表
good hope, 深水埗聖方濟各,聖士提反, 聖心私小,DGS, SPCC, St. Clares.
我個 profile超簡單,一封信+兩三頁紙,都係個女D資料,你整太多人地都唔會睇,始終最緊要係interview時表演,我interv ...

兩三頁紙是什麼資料
封信是作或是抄

醒目開學勳章

封英文信係我老公自己寫,個兩三頁係個女自己D資料同相同埋學校D成績表.
原帖由 alancwko 於 10-1-15 10:48 發表

兩三頁紙是什麼資料
封信是作或是抄

我囡囡都第一輪入左,想問一下呢間學校程度深唔深?
原帖由 polarbb 於 10-1-15 14:51 發表
封英文信係我老公自己寫,個兩三頁係個女自己D資料同相同埋學校D成績表.

小一, 吾知深吾深, 因為我個女都係今年小2挿班考入黎.  不過功課一定吾小, 假期前會特別多.

深水涉聖方濟各都收你個女, 你個女真係好叻, 比著我, 真係唔知點做決定呀 ...

不過我諗我會擔心我個女冇人收多d ..kaka ..

原帖由 polarbb 於 10-1-15 09:41 發表
我個 profile超簡單,一封信+兩三頁紙,都係個女D資料,你整太多人地都唔會睇,始終最緊要係interview時表演,我interv ...

醒目開學勳章

叻咩,如果叻DGS就收左啦
我初初都好擔心冇學校收佢,當我收到第一間收錄信時,我手都震開心到喊.
原帖由 mimi1102 於 10-1-20 09:28 發表
深水涉聖方濟各都收你個女, 你個女真係好叻, 比著我, 真係唔知點做決定呀 ...

不過我諗我會擔心我個女冇人收多d ..kaka ..