用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: BoBo1021
go

小一結果

醒目開學勳章

深唔深好難講,真係睇人,我個女就應付到,而且重好開心好鍾意返學.
不過這間學校真係好好,老師好有愛心,好肯解答家長問題,第一次見老師佢地已經好明白小一家長心情,成日話唔介意家長打返學校問野,而且又會成日鼓勵小朋友.
原帖由 hoiyin 於 10-1-16 22:37 發表
我囡囡都第一輪入左,想問一下呢間學校程度深唔深?

謝謝你,其實我想問一下而家小一書本會用什麼書同埋默書測驗多唔多,因為我囡囡而家讀緊間學校沒有默書和功課唔多,所以想知多預備一下.
原帖由 polarbb 於 10-1-20 09:48 發表
深唔深好難講,真係睇人,我個女就應付到,而且重好開心好鍾意返學.
不過這間學校真係好好,老師好有愛心,好肯解答家長問題,第一次見老師佢地已經好明白小一家長心情,成日話唔介意家長打返學校問野,而且又會成日鼓勵小朋 ...

醒目開學勳章

每日大約6-7樣功課,如果星期五就會再多D功課(大約10樣),每星期一次默書,一個星期中,一個星期英,兩測兩考,不過中間就好多評估(不過唔計分).
如果讀開冇默書又功課唔多,咁轉讀E間就可能會辛苦D.
原帖由 hoiyin 於 10-1-20 10:51 發表
謝謝你,其實我想問一下而家小一書本會用什麼書同埋默書測驗多唔多,因為我囡囡而家讀緊間學校沒有默書和功課唔多,所以想知多預備一下.

唔好意思, 每日6-7樣, 算多定少呢 ? 出面一般學校會有幾多樣功課架 ? 我距離小學太太太耐勒, 都唔知出面一般的小學, 每日有幾多樣功課 ..

原帖由 polarbb 於 10-1-20 11:05 發表
每日大約6-7樣功課,如果星期五就會再多D功課(大約10樣),每星期一次默書,一個星期中,一個星期英,兩測兩考,不過中間就好多評估(不過唔計分).
如果讀開冇默書又功課唔多,咁轉讀E間就可能會辛苦D.
...

醒目開學勳章

其實我都唔知多定小,我個女做功課好慢架,每日起碼要用兩個鐘做功課,430開始做到630-700,之後食飯休息一陣830上床瞓,都係靠平時星期六日早上溫書.所以多定小就睇你個小朋友寫字快唔快.大部份學校都係中英數常功課,每科大約兩樣,咁就8樣功課,基本上這間都係.你預左大部份傳統學校都係咁. (好驚講錯野比人話)
原帖由 mimi1102 於 10-1-20 11:09 發表
唔好意思, 每日6-7樣, 算多定少呢 ? 出面一般學校會有幾多樣功課架 ? 我距離小學太太太耐勒, 都唔知出面一般的小學, 每日有幾多樣功課 ..

謝謝回覆

我都預左依間學校多功課, 但係我又好鍾意依間學校, 所以睇下我個女依家讀k2, 有冇咩野可以準備定, 因為佢依家讀緊果間幼稚園, 係超級輕鬆架 ~

原帖由 polarbb 於 10-1-20 11:31 發表
其實我都唔知多定小,我個女做功課好慢架,每日起碼要用兩個鐘做功課,430開始做到630-700,之後食飯休息一陣830上床瞓,都係靠平時星期六日早上溫書.所以多定小就睇你個小朋友寫字快唔快.大部份學校都係中英數常功課,每 ...

醒目開學勳章

我個女讀個間都好輕鬆架,返去係玩,成日出去參觀,不過我就自己安排時間再教佢等佢習慣小學生活. E 間係好學校,派到就唔好放棄.
原帖由 mimi1102 於 10-1-20 11:50 發表
謝謝回覆

我都預左依間學校多功課, 但係我又好鍾意依間學校, 所以睇下我個女依家讀k2, 有冇咩野可以準備定, 因為佢依家讀緊果間幼稚園, 係超級輕鬆架 ~

...

想問一下弟通話班老師是否用全普通話教沒有廣東話的,同埋普通話班,常識和數學是否一樣普通話教.

醒目開學勳章

淨係中文科用普通話.初初一年級唔會全普通話.要讀普通話班就要入學前考左個試,老師會用普通話同小朋友交談.
原帖由 hoiyin 於 10-1-20 12:11 發表
想問一下弟通話班老師是否用全普通話教沒有廣東話的,同埋普通話班,常識和數學是否一樣普通話教.

Dear Little_cy,

Please check PM.

Thanks!
HappyNokNok

原帖由 Little_cy 於 10-1-16 23:42 發表
小一, 吾知深吾深, 因為我個女都係今年小2挿班考入黎.  不過功課一定吾小, 假期前會特別多.

原帖由 mimi1102 於 10-1-20 11:50 發表
謝謝回覆

...

mimi
其實我都有同一個問題,之前請教過polarbb, 佢話自己買多的習作俾個女做, 做掂k2就越級挑戰, 不過佢個女真係好勁, 幼稚園己經做小學練習, 如果我個女有佢個咁勁咁乖, 可以坐定定俾我日日訓練幾個鐘, 我惦我會長命些, 同可以慳番多的補習錢
我有惦過轉校, 不過驚程度追唔上,整到個女唔鍾意返學仲死, 程度深的幼稚園因為要追課程, 通常都俾工作壓力埋沒愛心, 我個習慣學校俾老師錫, 轉校真係唔多掂
冇計, 鬼叫自己條命生得衰........
順便一問, 你個女第一輪自選有冇計過幾多分

醒目開學勳章

其實我都用左成兩三個月時間令佢慢慢習慣架,初初都好難攪,因為話哂都重細,我由15分鐘開始一路加落去架,等佢慢慢習慣,又用左好多獎勵計劃
原帖由 alancwko 於 10-1-24 02:22 發表

mimi
其實我都有同一個問題,之前請教過polarbb, 佢話自己買多的習作俾個女做, 做掂k2就越級挑戰, 不過佢個女真係好勁, 幼稚園己經做小學練習, 如果我個女有佢個咁勁咁乖, 可以坐定定俾我日日訓練幾個鐘, 我惦我會長 ...

嘩 ~ 原來要經過地獄式訓練呀 ~~

我依家只係比佢讀公文數, 令佢習慣每日都要做功課, 其餘野, 都冇加比佢勒.

我個女只係得 15分, 真係要靠運氣呀 ~

原帖由 alancwko 於 10-1-24 02:22 發表

mimi
其實我都有同一個問題,之前請教過polarbb, 佢話自己買多的習作俾個女做, 做掂k2就越級挑戰, 不過佢個女真係好勁, 幼稚園己經做小學練習, 如果我個女有佢個咁勁咁乖, 可以坐定定俾我日日訓練幾個鐘, 我惦我會長 ...