用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2010/11)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2010/11) [複製鏈接]

但係聽人講呢個牌子d書包好重......我仔仔好細粒, 我驚佢'咩'唔到...

原帖由 joemyt 於 10-6-23 16:19 發表
能夠做到喇沙仔,好多人恨都恨唔到,點解唔買呀!

又唔係貴,有個校徽,又有學校名,等如著住校服一樣,係一種光榮嘛!

你去買個Dr, Kxxx 或者其他自稱健脊的書包都唔平得去邊啦,何況又唔係年年要買新!

買 !!!!!!!! ...

貢獻勳章

講真,個書包我都覺得重,可能係護脊關係,所以背脊部份又硬又厚。如果真係嫌重,或可試下 Dr. Kong,亞仔 P.1 時在另一間學校用過,幾好,無咁重,但就無 school badge.

原帖由 joemyt 於 10-6-27 00:11 發表
講真,個書包我都覺得重,可能係護脊關係,所以背脊部份又硬又厚。如果真係嫌重,或可試下 Dr. Kong,亞仔 P.1 時在另一間學校用過,幾好,無咁重,但就無 school badge. ...

我係家長日睇過過書包, 都好似幾輕身, 輕過亞女果個. 我會幫佢order 個細碼既.

我個仔都好細粒, 得 110cm, 相信揹住個書包再加埋帶住個眼鏡個look 都好攪笑.仲有佢個樣好 baby.

不過咁, 如果佢坐校車, 因係要揹書包既時間都唔會好多, 就可能係落車係學校上課室同埋放學上校車果程, 都應該應付到既.

我個仔本身既自理能力都算ok, 不過淨係要train 佢抹 pat pat, 佢唔肯學, 佢話佢唔會係學校去 ng ng, 會留番返屋企先喎, 真係比佢激死!

咁有冇人知個書包放唔放得落F4 FOLDER呢?因為家長日果日太趕..無研究過...

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-28 08:54 發表

我係家長日睇過過書包, 都好似幾輕身, 輕過亞女果個. 我會幫佢order 個細碼既.

我個仔都好細粒, 得 110cm, 相信揹住個書包再加埋帶住個眼鏡個look 都好攪笑.仲有佢個樣好 baby.

不過咁, 如果佢坐校車, 因係要揹 ...

貢獻勳章

A4 size 的 file 可以放入書包,但上方的兩隻角要"少屈",唔會爛!

但係家長會時老師好似話要買兩個F4 folder用黎做in & out folder 架喎...咁咪放唔落!?

原帖由 joemyt 於 10-6-30 18:10 發表
A4 size 的 file 可以放入書包,但上方的兩隻角要"少屈",唔會爛!

原帖由 bb2 於 10-6-30 17:02 發表
咁有冇人知個書包放唔放得落F4 FOLDER呢?因為家長日果日太趕..無研究過...
其實我都想清楚呢個問題,究竟係A4 or F4呢..?

原帖由 ritaor66 於 10-6-30 22:52 發表
其實我都想清楚呢個問題,究竟係A4 or F4呢..?

雖然學校叫買F4 FOLDER, 但我會買F4 既有ZIPPER 既功課袋比佢用, 因為咁D PAPER 唔會跌出黎.

書包應該放得落, 係角位要摺少少 !

原帖由 Daisy媽咪 於 10-7-1 16:27 發表

雖然學校叫買F4 FOLDER, 但我會買F4 既有ZIPPER 既功課袋比佢用, 因為咁D PAPER 唔會跌出黎.

我本來都想買有拉鍊既(因為本身佢用開一個)
但係老公話唔使wor..話有拉鍊會仲麻煩

I bought 2 F4 zipper folders for my son.
:)

原帖由 Daisy媽咪 於 10-7-1 16:27 發表

My husband must have slept thru' the parents' meeting in June.  He know nothing.  Can anyone help me?  What  stationeries should I prepare for my boy for the opening day?

HELP!!!

老師只係話第一日番學帶筆袋同埋兩個F4 folders 用黎載通告咋喎...無詳細講要咩文具, 我諗一般文具OK啩...

另外, 要預備一個細袋比小朋友小息用,用黎放食物盒, 紙巾, 水壺同埋手巾之類...所有小朋友既文具同用品都要貼label...

詳情應該會係28/8家長日再講卦...

其實我都想問下係咪要幫小朋友影定証件相?同埋你地有冇幫小朋友買定白色外套?係咪開學就要用?定係都秋季轉涼先買都得?

原帖由 peremum 於 10-8-19 15:39 發表
My husband must have slept thru' the parents' meeting in June.  He know nothing.  Can anyone help me?  What  stationeries should I prepare for my boy for the opening day?

HELP!!!mouth:" />

Thanks bb2.
I have bought the 白色外套, and a set of passport photos is always handy.

bb2,

穿夏季校服既時候, 我每日都將件白色外套放係書包, 因亞仔話有時課室凍(冷氣).

I just went thru' my boy's P1 textbooks.  I see that they have the Maths book for P1 & P2.  Does it mean that they are supposed to know P1 maths already & the school will start teaching P1 2nd term Maths?
Appreciated help from experienced LS parents.

原帖由 peremum 於 10-8-24 13:52 發表
I just went thru' my boy's P1 textbooks.  I see that they have the Maths book for P1 & P2.  Does it mean that they are supposed to know P1 maths already & the school will start teaching P1 2nd term Ma ...

Don't worry.  The teacher will teach from chapter one of book 1A in Sep.  The students are asked to buy the next year (1st term) maths books is because the teachers will teach some before the last term exam.

回覆 1# maria_lai 的文章

Thanks a lot.  You take a load off me.

套運動衫好唔掂呀? 我果套好殘舊, 好似一件白色衫著了很久, 而且洗到灰灰黑黑. 此外, 校徵和背面的學校名都印得好差. 請問你地小朋友果套係唔係都一樣?

我都覺得套運動服好舊,似灰白色唔似白色。
‹ 上一主題|下一主題