用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2010/11)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2010/11) [複製鏈接]

原帖由 Edison媽咪 於 09-12-28 11:04 發表
我想問幾時新生家長會,因為我唔見左張通告,可唔可以話我邊一日?我諗可能過左了~~~

零九年十二曰四曰
Nick and Nicole

原帖由 Edison媽咪 於 09-12-28 11:04 發表
我想問幾時新生家長會,因為我唔見左張通告,可唔可以話我邊一日?我諗可能過左了~~~

Don't worry. The school will arrange another one after the central allocation, as far as I remember.

still looking for hse so can close to the school, hope to find one soon

請問點得25points

回覆 24# 陳皮爸媽 的文章

父/母或兄/姊為該小學的畢業生(10分)
+
有相同的宗教(5分)
+
適齡的兒童(10分)
=
(25分)

貢獻勳章

當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:

1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)

*    *    *    *    *    *    *    *

6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)

*     *     *     *     *     *     *

8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

原帖由 phyonna 於 10-5-5 23:48 發表

大家好?
我是住mei foo, 想知道有沒有其他同住此區,可以先結認下.
phyonna

我都係住美孚呀, 大家得閒傾下.

原帖由 phyonna 於 10-5-7 21:45 發表

maria_lai,
你好?
真好有同校同學仔一齊住美孚你好?  我的兒子在美孚區讀幼稚園. 你收pm, 我給我手電號碼,你有打電話比我傾下.
Phyonna

hihi, pls check pm

原帖由 奇蹟 於 10-6-4 19:09 發表
deleted.

有幸成為喇沙一份子 !

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-5 12:49 發表

有幸成為喇沙一份子 !

Congratulations ! Sit tight, there's a long way to go. It won't be easy but your son will enjoy the life in LS.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-5 12:49 發表

有幸成為喇沙一份子 !
好開心...我仔仔都可以成為其中一份子啦.....!

各位好,

小兒有幸入讀,真是非常幸運,原本以為一定不可能,
特別是放榜日見到很多家長不開心,自己也覺幸運,因為哥哥有弟弟,所以解決很多事情。小一入學的考驗真是不少!
希望其他家長都找到心儀的學校。19/6的家長會見,聽說很多家長都會入家長會,不知大家有沒有這個打算。

seabird6623

貢獻勳章

如果你公子要參加課外活動,就一定要先入家教會,因為課外活動都係由家教會攪。

入得去讀,緊係要支持一下啦,會費又唔係多,一家人去茶餐廳食個下午茶餐都唔止啦!

原帖由 joemyt 於 10-6-10 17:03 發表
如果你公子要參加課外活動,就一定要先入家教會,因為課外活動都係由家教會攪。

入得去讀,緊係要支持一下啦,會費又唔係多,一家人去茶餐廳食個下午茶餐都唔止啦! ...

我想問下學校有冇規定要order 學校果隻書包 ? 定係自己出去街買都得 ?

貢獻勳章

能夠做到喇沙仔,好多人恨都恨唔到,點解唔買呀!

又唔係貴,有個校徽,又有學校名,等如著住校服一樣,係一種光榮嘛!

你去買個Dr, Kxxx 或者其他自稱健脊的書包都唔平得去邊啦,何況又唔係年年要買新!

買 !!!!!!!!

原帖由 joemyt 於 10-6-23 16:19 發表
能夠做到喇沙仔,好多人恨都恨唔到,點解唔買呀!

又唔係貴,有個校徽,又有學校名,等如著住校服一樣,係一種光榮嘛!

你去買個Dr, Kxxx 或者其他自稱健脊的書包都唔平得去邊啦,何況又唔係年年要買新!

買 !!!!!!!! ...

唔該哂, 我其實都諗住買, 不過我想如果個個都用就最好, 但如果班中有人用其他公仔書包, 亞仔返黎就會問我點解人地可以用公仔書包佢唔得 !!!
‹ 上一主題|下一主題