用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小一自行分配學位取錄名單
樓主: siufu
go

喇沙小一自行分配學位取錄名單 [複製鏈接]

Thanks......

醒目開學勳章

我諗你哋誤會啦!响自行收生階段,「乙部」計分嘅學額係足20% of the total seats. 如果「甲部」超出原先30%,係會用第2輪「統一派位」時嘅學額填補,所以收凸世襲生嘅話,第2 輪「統一」時會少D位。

原帖由 bbchai 於 09-11-23 09:59 發表

You are correct, only 54 seats left in 自行分配學位取錄名單 [乙類], so less 20 points student can get in.

原帖由 charwes 於 09-11-22 21:40 發表
Thank God!! 鬆一口氣了..

今年必收生有成 36 個 (舊年得 27 個), 無形中即係得返 54 個位畀 25 同 20 分o既爭....

當然, 54 人應該仍然比今年小一收生(約 180 人?)的 20% 多, 但比起去年有 63 個位畀乙部計分的真係少o左九個位.

原帖由 lola2008 於 09-11-23 11:33 發表
我諗你哋誤會啦!响自行收生階段,「乙部」計分嘅學額係足20% of the total seats. 如果「甲部」超出原先30%,係會用第2輪「統一派位」時嘅學額填補,所以收凸世襲生嘅話,第2 輪「統一」時會少D位。

...

15 分應該沒有可能了, 但我知有 20 分入到的... 所以同往年一樣, 25 分應該全收了.

原帖由 Daniel923 於 09-11-23 10:27 發表
有沒有15入到的呀?

請問:是否自行收多了人,那大抽奬時是不是會收少人呢?
       不知今年的情況是怎样?
       如果大抽奬時甲,乙部都填喇沙,不知是否抽中的機會高點呢?

理論上是, 因為這樣起碼抽多次. 我仔上年都係甲乙部都填喇沙而抽中的.

原帖由 Daniel923 於 09-11-23 12:22 發表
請問:是否自行收多了人,那大抽奬時是不是會收少人呢?
       不知今年的情況是怎样?
       如果大抽奬時甲,乙部都填喇沙,不知是否抽中的機會高點呢?

請問是否MORE THAN 15分呢你仔仔?

原帖由 ryohga 於 09-11-23 13:26 發表
理論上是, 因為這樣起碼抽多次. 我仔上年都係甲乙部都填喇沙而抽中的.

與分數無關, 是說第二輪大抽獎

原帖由 moonychan 於 09-11-23 13:29 發表
請問是否MORE THAN 15分呢你仔仔?

OIC 即係IF 得15分的話, 咁有41網,都可以於乙部揀返喇小, 都有CHANCE抽中?

原帖由 ryohga 於 09-11-23 13:42 發表
與分數無關, 是說第二輪大抽獎
‹ 上一主題|下一主題