用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞仔比補習班的老師打,好心痛!
go

亞仔比補習班的老師打,好心痛!

尋晚,亞仔唔覺意講左佢比補習社的老師打,仲要係打左好多次,仲成日摟佢耳仔同彈佢耳仔,我問佢點解唔一早講比我,因為好驚

間補習社仲自稱有愛心,讀之前仲同我講一定唔會好似隔離街間補習社打小朋友,我們一早已知佢比答案仔仔,我們唯有每晚再同亞仔跟多一次,但打我個仔我真係不能原諒 ,但我好擔心亞仔唔知心靈受了幾多傷害

報警處理。

原帖由 傑西 於 09-11-20 23:36 發表
尋晚,亞仔唔覺意講左佢比補習社的老師打,仲要係打左好多次,仲成日摟佢耳仔同彈佢耳仔,我問佢點解唔一早講比我,因為好驚

間補習社仲自稱有愛心,讀之前仲同我講一定唔會好似隔離街間補習社打小朋友,我們一早已知佢 ...

可以與補習社查詢, 應該了解清楚才下任何安決定。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 09-11-21 00:14 發表
咁得人驚? 你住邊區 ? 邊間補習社 ??

我都想知

報警又有咩用,亞仔都心靈受傷了,同補習社講佢話無可能,唉,又點會認呀,我問過仔仔的補習班同學都話見過打我個仔 ,點解d人會咁!!!有無人可以教下我點令仔仔心靈上好一點

原帖由 lauerica 於 09-11-20 23:43 發表
報警處理。

噉你有無問下仔仔, 老師仲咩打佢,噉當然知佢地唔可能打小朋友, 但都起碼知他們因咩事

原帖由 傑西 於 09-11-21 11:00 發表
報警又有咩用,亞仔都心靈受傷了,同補習社講佢話無可能,唉,又點會認呀,我問過仔仔的補習班同學都話見過打我個仔 ,點解d人會咁!!!有無人可以教下我點令仔仔心靈上好一點

...

亞仔就係怕我地知佢唔乖,同唔做功課所以一直唔敢講比我地知佢比人打

原帖由 qkhui 於 09-11-21 11:06 發表
噉你有無問下仔仔, 老師仲咩打佢,噉當然知佢地唔可能打小朋友, 但都起碼知他們因咩事

原帖由 傑西 於 09-11-20 23:36 發表

間補習社仲自稱有愛心,讀之前仲同我講一定唔會好似隔離街間補習社打小朋友,我們一早已知佢 ...

我識有個家長個囡,係補習社被老師摟佢耳仔,摟到佢隻耳仔離開左小小肉 。

唔做功課都唔駛打ar, 轉另一間la

原帖由 傑西 於 09-11-21 16:17 發表
亞仔就係怕我地知佢唔乖,同唔做功課所以一直唔敢講比我地知佢比人打

Yes, agreed!

原帖由 kirkma 於 09-11-21 11:31 發表
一定要報警
犯法架

原帖由 77777 於 09-11-21 23:01 發表
我睇完您個post個心離一離 , 有無拉個補習老師??

三年前的事,佢婆婆有話父母上去同佢理論,補習社老闆對唔住幾句後,話以後唔會再發生,叫佢個小朋友返來再補習,我聽到之後,嘩左一聲,咁都得!

唔係呀嗎?到底有無基制去管d補習社?
我仔間補習社老板仲同我講個亞sir無可能打人,都係叫我比個仔返去,佢保證唔會再發生!

原帖由 happyvalley 於 09-11-21 22:06 發表

我識有個家長個囡,係補習社被老師摟佢耳仔,摟到佢隻耳仔離開左小小肉 。

Hi 傑西,

我都認為一定要報警.

就算告補習社不入都一定要報警, 一來係要比小孩知道老師打他是犯法及不能願諒. 二來可以給小朋友向警察講述有關的情況可舒緩他的情緒.  因小朋友都feel警察是正面及會幫助小朋友, 相信當警察處理後一定可舒緩他的不安情緒.

另一方面亦可幫其他可能都受害的小朋友.

原帖由 傑西 於 09-11-21 16:17 發表

Totally agree!!!!!!!

原帖由 FungMm 於 09-11-25 09:17 發表
Hi 傑西,

我都認為一定要報警.

就算告補習社不入都一定要報警, 一來係要比小孩知道老師打他是犯法及不能願諒. 二來可以給小朋友向警察講述有關的情況可舒緩他的情緒.  因小朋友都feel警察是正面及會幫助小朋友, 相 ...

Hi 傑西,

我都認為一定要報警,就算最後只是給報習導師口頭警戒也好,

起碼你囝囝知道自己父母是可以依靠及信任的,不論發生什麼事父母也會為自己作主,

就算自己點拽也不是由外人來動手打他的,而且知道老師打他是犯法及不能願諒的,

而且報警亦是彌補小朋友心靈受傷的一部分,因報警是正面的亦可舒緩他的情緒,唔會因這次的不幸永藏心留蔭陰影