用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係時候要換校長
go

係時候要換校長

我發覺新一代老師好有責任感,對小朋友好關注,尤其是會當佢地好細個,特別照顧佢地身心,但是校長就另一圖,為左提升校譽,不顧小朋友的感受,會推出很深的考試題,不知的,家長們就急著吹谷小朋友,不惜連小朋友每天昨息,連星期六、日都用在學業上,美其名是提升小朋友的知識,其實教的東西跟本無多無小,何來有提升呢,實際是提升自己學校的校譽:;pppp: 。

happyvalley,

發生了什麽事?

冷靜點,深...呼吸...

願聞其詳!

原帖由 happyvalley 於 09-11-20 22:03 發表
我發覺新一代老師好有責任感,對小朋友好關注,尤其是會當佢地好細個,特別照顧佢地身心,但是校長就另一圖,為左提升校譽,不顧小朋友的感受,會推出很深的考試題,不知的,家長們就急著吹谷小朋友,不惜連小朋友每天昨息,連星期六、日都 ...

which school ??
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

在另一topic知道原因了,

難怪你氣上心頭...

你選擇處之泰然,不甘隨波逐流?

原帖由 happyvalley 於 09-11-20 22:03 發表
我發覺新一代老師好有責任感,對小朋友好關注,尤其是會當佢地好細個,特別照顧佢地身心,但是校長就另一圖,為左提升校譽,不顧小朋友的感受,會推出很深的考試題,不知的,家長們就急著吹谷小朋友,不惜連小朋友每天昨息,連星期六、日都 ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-20 22:22 發表
在另一topic知道原因了,

難怪你氣上心頭...

你選擇處之泰然,不甘隨波逐流?

只係覺得是整個社會的風氣,孩子們都當上了考試機器,某部份的老一輩校長都利用考試為名校工具,令到不知情的家長們,老是盲目追求考試高分數,校方就相對提升考試深度,一追一逐,連小朋友玩樂的時間完全放棄,追到的就被稱為叻,對考試下失手的就為失敗者,我只是對失去自專的小朋友嘆息,及有點感祝。

小學只是學習基礎,何必呢…

完全體會你愛小朋友之心,對教育本末倒置的痛,

奈何家長身處其中,要拂袖而去談何容易?

社會轉型,一紙學位何其重要!不知打跨了多少的育兒理想?

原帖由 happyvalley 於 09-11-21 16:14 發表

只係覺得是整個社會的風氣,孩子們都當上了考試機器,某部份的老一輩校長都利用考試為名校工具,令到不知情的家長們,老是盲目追求考試高分數,校方就相對提升考試深度,一追一逐,連小朋友玩樂的時間完全放棄,追到的就被稱為叻,對 ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-22 13:05 發表
完全體會你愛小朋友之心,對教育本末倒置的痛,

奈何家長身處其中,要拂袖而去談何容易?

社會轉型,一紙學位何其重要!不知打跨了多少的育兒理想?
...

跟幾位朋友的老師交談過,佢話現今已經無左理念,學校為求不殺校,主要吹谷成績入 Band-1。

原帖由 heichunmum 於 09-11-24 12:05 發表
我都感覺,而家根本上上下下都係為左入名校,唔好殺校,老師教書為左學校派位英中,根本唔係為左教而教,如果唔係都唔使整d咩精英班標籤d學生啦,香港教育己死,我只可佞講,我完全知道新入職或而家仲讀緊的老師都係好有熱誠,但都俾d校長 ...

全中 la,上星期與學校開家教會,學校方面除左校長及一位主任可以講下野,其他老師都好沈默地,粒聲都無…,封左咀!