用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 杏花村(上書房)和西灣河(明我),大家會比小朋友讀邊間? ...
樓主: lovelybaby3
go

杏花村(上書房)和西灣河(明我),大家會比小朋友讀邊間? [複製鏈接]

Dear Milka

多謝您的多次的詳盡回答.

最後,我和C6商量過, 已幫女兒轉了下午班啦.

您的隨遇而安, 真值得我學習. BE FRANKLY, 我也是WORKING MUM. 可是這個月心情起伏跌宕,患得患失,
真的"CHI"左, 現在只是開始而已....

真的再次感謝您的寶貴意見啊.

原帖由 milka 於 09-12-7 22:22 發表
其實真正會落實"活動教學"嘅學校應該唔太多, 大部份嘅(特別係官津) 嘅所謂活動教學, 聽聞是"活動咗"嘅傳统教學, 而我認識的小孩子 (巳在就讀小學的) 大致在學習上都沒有較其他人落後, 不需要太担心啊!

上下 ...

回覆 21# qwe2132007 的文章

Hi qwe213200,
你好呀,你已成功轉下午班?我個仔都收咗下午班,考慮緊,我打過學校轉上午,佢地話無位啦.

Dear lovelybaby3

我是昨日轉的。

原帖由 lovelybaby3 於 09-12-8 11:17 發表
Hi qwe213200,
你好呀,你已成功轉下午班?我個仔都收咗下午班,考慮緊,我打過學校轉上午,佢地話無位啦.

回覆 23# qwe2132007 的文章

Hi qwe2132007,
唔該哂你呀,我剛剛再打去問,睇下得唔得.

回覆 21# qwe2132007 的文章

唔好客氣啦!

咪以為我咁隨遇而安,  發生係自己子女身上嘅即使係好微不足道嘅事情, 對我們家長嚟講都可能係一件"大事", 而未經歷過嘅人可能全然不能理解.......
我好明白你所講嘅心情起伏, 因為我們這一羣K3家長剛於對上二個月經歷報考小學的階段  我自巳都有為我自巳嘅情緒起伏感到"始料不及"啊!

感謝神,這一切都巳經告終了(順利考入一所直資学校).
其實每當跨過一步再回頭看, 那真的不是什麼大不了的事情.
"一年後的今天你再回想起來, 該會為自己當時的憂累覺得可笑, 覺得自巳為何這樣傻呢!") haha....而以上這句說話係張校長係九月份我們的"小一入學簡介會時對我們的勸勉, 我覺得佢講得好啱, 現在我轉送呢句話比你哋一班媽媽!   大家互勉啦, 加油呀!

原帖由 milka 於 09-12-8 21:13 發表
唔好客氣啦!

咪以為我咁隨遇而安,  發生係自己子女身上嘅即使係好微不足道嘅事情, 對我們家長嚟講都可能係一件"大事", 而未經歷過嘅人可能全然不能理解.......
我好明白你所講嘅心情起伏, 因為我們這一羣K3家 ...

我都好明白你的心情, 我都是K3的家長, 前兩月都經歷了打開信箱的日子, 好彩有 offer, 不用等自行公佈.:)

回覆 26# chunheimama 的文章

哈哈...同路人你好!

我只考了兩間,都己經覺得好大壓力啦
其實我地巳經好幸運啦....希望其他d 末bingo 嘅K3 家長都可以係6月入到心儀嘅学校啦!

原帖由 milka 於 09-12-8 21:32 發表
哈哈...同路人你好!

其實我地巳經好幸運啦....希望其他d 末bingo 嘅K3 家長都可以係6月入到心儀嘅学校啦! ...

哈哈, 你好!

我都係考了兩間, 都己經覺得好大壓力啦

我重記得某星期六去聽簡介會, 上午去一間, 下午同老公兵分兩路, 一個去 Chaiwan, 一個去 Tseung Kwan O, 真是難忘呀.

所以我地真系好好彩, 在此祝福各位心想事成.

:) :) :)

Milka

Congratulations!!

原帖由 milka 於 09-12-8 21:32 發表
哈哈...同路人你好!

其實我地巳經好幸運啦....希望其他d 末bingo 嘅K3 家長都可以係6月入到心儀嘅学校啦! ...

回覆 28# chunheimama 的文章

Really? we are exactly the same (Chai wan + TKO).

回覆 29# qwe2132007 的文章

Thank you!

原帖由 milka 於 09-12-5 21:24 發表
Sorry, 未答細仔嘅問題....

我囡囡是大囡但同班都有細仔啊 . 我沒有统計過究竟比例上的分別啊

不過如以過往這幾年的"業績"去看, 上午校應該是比下午校熱門一點點
不過這也該是看看那一年家長們 ...

Does you daughter study 上午校? My son is studying 上午校 as well.

係啊! 3A啊~  你仔仔呢?
‹ 上一主題|下一主題