用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 杏花村(上書房)和西灣河(明我),大家會比小朋友讀邊間? ...
go

杏花村(上書房)和西灣河(明我),大家會比小朋友讀邊間? [複製鏈接]

2間都收咗,又要交留位費,都唔知點揀我,幫幫忙,唔該...想睇下大家對2間學校有咩評語.
   0    0    0    0

如果我...我會選擇上書房...因為有屋企人係幼稚園老c,佢話上書房既教學方式同埋老c都好好,係幼稚園界評價好高,本來我都報上書房,但一諗到要阿仔日日辛苦返學或者要係唔放心下比奶奶湊(因為佢住小西灣),所以最後都係簡返九龍d學校算啦

我都會揀上書房,明我谷得好勁,咁細個已經有壓力真係好可憐...同埋上書房老師都好好人ga!

Hi, lovebaby3

Would you mind to share 上書房 interview contents & tips to me, please?

Is it difficult? Any question ask parents & how to test your kid? Coz I feel very nervous after received their call today n hv a interview on mid of Dec.

Many thanks for your sharing!!^^

回覆 4# little-noon 的文章

Hi Little-noon,
我本人覺得interview嘅時候,老師都好有愛心,有耐性,都係玩車仔,入錢箱,問下邊個帶你嚟,好簡單,但都有成十分鐘左右,我諗睇下小朋友咁囉.但係我聽d朋友講,佢地in得好快,都無問小朋友問題,剩係問大人.好唔同.所以都係放鬆心情.希望你成功.

回覆 5# lovelybaby3 的文章

小女是上書房K3的學生, 校長和老師都是+分有關愛小孩子. 我慶幸選對了 一所十分好的學校給小女.

然而每一個父母對學校的寄望都不盡相同, 如果你和我一樣,很想找一間有愛心及能讓小孩子每天都開開心心上學和滿有自信心的成長, 哪你該絕不會感到失望.

以下是上年(08/09) 畢業生的全部派位結果 (我想你們也許感興趣知道吧 )
1) 港同 7ppls
2) 柴米 6ppls
3) 丘佐榮 4ppls
4) 救世軍 4ppls
5) 軒小下 4ppls
6) 丹循 2ppls
7) 聖士提反 3ppls
8) 優質音小 2ppls
9) 新基灣 2ppls
10) 聖方濟各 2ppls
11) 高主教 2ppls
12) 嘉諾撒 2ppls
13) 真光 2ppls
14) 培僑 2ppls
15) 衛理下 2ppls
16) 男拔 1ppl
17) 聖保羅書院 1ppl
18) 蘇浙 1ppl
19) 衛理上 1ppl
20) 維多利亞 1ppl
21) 滬江 1ppl
22) 華仁 1ppl
23) 慈幼 1ppl
24) 協和 1ppl
25) 漢华 1ppl
26) 崇真 1ppl

另小女的好友兒子正在明我上課, 課程着實較我們深 (至目前為止).

多謝哂!!
原帖由 lovelybaby3 於 09-11-25 10:08 發表
Hi Little-noon,
我本人覺得interview嘅時候,老師都好有愛心,有耐性,都係玩車仔,入錢箱,問下邊個帶你嚟,好簡單,但都有成十分鐘左右,我諗睇下小朋友咁囉.但係我聽d朋友講,佢地in得好快,都無問小朋友問題,剩係問大人. ...

DEAR MIKA

我申請了上書房上午班, 學校也收了小女.INTERVIEW後才知道原來其他家長比較喜歡下午班.

請問上午和下午的分別很大嗎?

原帖由 milka 於 09-11-29 19:12 發表
小女是上書房K3的學生, 校長和老師都是+分有關愛小孩子. 我慶幸選對了 一所十分好的學校給小女.

然而每一個父母對學校的寄望都不盡相同, 如果你和我一樣,很想找一間有愛心及能讓小孩子每天都開開心心上學和滿有 ...

原帖由 靚太太 於 09-12-3 23:40 發表
唔好意思,請問乜係PPL呀? 請指交,thx!

學生

Pupils 學生

原帖由 靚太太 於 09-12-3 23:40 發表
唔好意思,請問乜係PPL呀? 請指交,thx!

回覆 1# 木村一真 的文章

Hi Milka,
真係好多謝你d資料,好有用,學校收咗我個下仔下午班,我真係15,16,因為時間上真係有d困難,不過聽好多家長講下午班比較好,我而家都唔知點好,因為我個仔係細仔,重有幾間要in,不過都知機會好細,可否分享多些....另外,派位都好似幾好喎!!

回覆 9# 靚太太 的文章

是人數啊!

回覆 12# lovelybaby3 & QWE.... 的文章

唔好客氣啦, 我都經歷過你們現在的階段嘛

其實下午校同上午校嘅分別我真係唔係太知道 .

下午係英文為主導, 以我所認識嘅就讀緊/ 讀過下午嘅小孩子和上午嘅無嘜分別. 記得三年前校長在招生的簡介會上有簡單的介紹過.....好像是視乎小孩子在家裹習慣使用那種語言該是其中一個去選擇的原因

我自問不是英語能力很高的人, 再加上眼見身邊的朋友在指導就讀初小的孩子中文科時頻說:"哎吖, 中文原來仲深同好難學過英文,等等....", 所以就選了上午校. 事實上學好中文切切實實比英文要花多點時間, 相信上了小學還需再加把勁....中文(寫字)好費時間 啊.

不過, 你毋需担心, 在我認識的數位下午班學生裡, 我至少知道他們在初小的階段的中文學習上大致與上午校學生的分別不大(但我不大好意思去問他們在小學的名次....始終好像不太好嘛). 不過上下午校均是上三小時的課, 在那種語言上學習/使用較多, 始終該有點分別吧.

至於下午班的老師是否和上午班一樣,我未有去了解過.....但相信分別不會很大, 我認識的老師,聽聞都有在教下午班, "班底"大概沒有什麼分別吧 , 不過班主任該是Native speaking teachers; 你可以問問學校再了解清楚.

原帖由 milka 於 09-12-5 20:09 發表
是人數啊!

哈哈, 等我自作聰明 tim

回覆 15# chunheimama 的文章

人咪等於學生....一樣啫.一樣啫.

回覆 12# lovelybaby3 的文章

Sorry, 未答細仔嘅問題....

我囡囡是大囡但同班都有細仔啊 . 我沒有统計過究竟比例上的分別啊

不過如以過往這幾年的"業績"去看, 上午校應該是比下午校熱門一點點
不過這也該是看看那一年家長們的選擇吧....或許不是一定的

係啊...派位幾好...我手中還有07-08的派位結果, 其實這2年(跟08/09比)分別不大, 都okay架

我是working mom, 所以收風好少咋,雖然好少同大部份嘅家長有緊密往來, 但每次聚頭(picnic, events,etc...) 感覺和諧及良好; 他們大多是親切友善和不特別太谷小孩子的一羣  唏, 我深信物以類聚的道理 (heehee...借机會籫埋自己tim ); 我喜歡參于學校所辨的活動, 有大家庭的感覺, 好舒服 (即使有時真的不常和其他家長交流).

無論你最終選擇那間学校, 我都祝你和其他媽咪都為孩子選到一間最合適的好学校啊~

p.s. 可能我見識少啦; 但係我真係未見過咁nice 同 approachable 嘅校長架, 我好喜歡佢!

我記得小囡讀k1的首幾天上學(forgot if that's the 1st day or not), 校長居然記得所有k1生的名字, 她站在門口跟小孩子一個又一個的打招呼(彎下身子,說出他們的名字). 當我見到她打從心底發出的親切笑容, 真的感到很安心交託我的孩子在那裡上學.

Dear Mika

Thks for your detailed reply.

Could I know if the morning class students will choose 活動教學primary school more? Will it be
difficult for them to get used to tranditional primary school style?

Personally I like the teaching style of morning class while other family members said afternoon class curriculum will  help students to get concrete improvement in English.

Sorry to ask you so many questions......

回覆 2# milka 的文章

Hi Milka,
真係好多謝你比嘅資料,多謝你.

回覆 18# qwe2132007 的文章

其實真正會落實"活動教學"嘅學校應該唔太多, 大部份嘅(特別係官津) 嘅所謂活動教學, 聽聞是"活動咗"嘅傳统教學, 而我認識的小孩子 (巳在就讀小學的) 大致在學習上都沒有較其他人落後, 不需要太担心啊!

上下午校其實各有優勝之處, 我反而覺得最重要是一家人尋求共識. 因為沒有什麼比一家人相處融合重要嘛

‹ 上一主題|下一主題