用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 三年多的努力換來的是......自閉症徵狀
樓主: kikiboy
go

三年多的努力換來的是......自閉症徵狀 [複製鏈接]

可否提供灣仔小童群益會的電話/website? thanks

原帖由 olima 於 09-11-25 10:32 發表
好明白你的心情,我囝囝1歲半話大小肌delay,又是三年後話有自閉症傾向,偏阿氏保加...

當時我剛轉做全職媽咪,阿囝又做完一個眼科手術,然後同佢「入罪」自傾,實在一下子難以接受,比d時間自己,慢慢去接受現實及想想訓練的方向。 ...

原帖由 vincent1010 於 09-11-25 11:48 發表
游水都可能得家!幫助舒緩神經!

我個仔死都唔肯學游水, 嬉水池就有玩.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 olima 於 09-11-25 10:32 發表
好明白你的心情,我囝囝1歲半話大小肌delay,又是三年後話有自閉症傾向,偏阿氏保加...

當時我剛轉做全職媽咪,阿囝又做完一個眼科手術,然後同佢「入罪」自傾,實在一下子難以接受,比d時間自己,慢慢去接受現實及想想訓練的方向。 ...

真係好煩, 小一又派唔到位要等下年6月統一派位, 近視又加深咗, 又話有扁平足, 一連串問題......

2520 2093, 呢間小童群益會專搞a仔同阿氏保加。

原帖由 bobolam 於 09-11-25 12:27 發表
可否提供灣仔小童群益會的電話/website? thanks

醒目開學勳章

我大仔今年剛剛升上小一,他的情況上和你仔仔一摸一樣,自閉癥狀、語言障礙、對數學很有興趣,小一評估我選擇左比學校知,當時我都掙扎過,怕學校會歧視他,但結果證明我當初的選擇是對的,老師沒有因為仔仔的問題而歧視反而多左包容,還安排他坐在第一排,還有些特定課程來幫我們這類小朋友!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-11-20 14:35 發表

多謝你鼓勵!
聽講睇醫生要等成年先排到期.
我而加返緊工一路打字一路喊唔係幾好, 我諗我要放咗工先講咯.

我排精神科排左兩年,排到出年4月先到!
唔使喊啊,你仔仔情況和我仔仔很相似,仔仔上小學後適應得很好,還名列前茅,數學科還上了學校的榮譽榜,所以你應該多看仔仔的優點而不是缺點,數學有天份就要重點培養,我們的仔仔只是表達得不好,但不等於學得不好!

原帖由 kittylam 於 09-11-27 19:27 發表
我大仔今年剛剛升上小一,他的情況上和你仔仔一摸一樣,自閉癥狀、語言障礙、對數學很有興趣,小一評估我選擇左比學校知,當時我都掙扎過,怕學校會歧視他,但結果證明我當初的選擇是對的,老師沒有因為仔仔的問題而歧視反而多左包 ...

kittylam,
好多謝你比意見我. 我都同而加幼稚園老師傾過, 自己都衡量過, 都應該係要比學校知, 你唔講或者學校老師也會看得出, 不過而加都唔急住, 我可以等多一陣先覆.
佢真係好中意數學, 有時好激氣咁制止佢, 但我咁樣做係無用嘅. 有時都唔知係大人固執定係小朋友固執, 搞到我自己都好似有自閉症徵狀咁, 大家都辛苦.
你小朋友係邊區讀小學呀? 同同學校相處得好嗎? 我最擔心的不是學校會歧視, 而係擔心佢與同學能否相處得好, 現在的欺凌情況越來越早會發生.

原帖由 kittylam 於 09-11-27 19:29 發表

我排精神科排左兩年,排到出年4月先到!
唔使喊啊,你仔仔情況和我仔仔很相似,仔仔上小學後適應得很好,還名列前茅,數學科還上了學校的榮譽榜,所以你應該多看仔仔的優點而不是缺點,數學有天份就要重點培養,我們的仔仔只是表達得 ...

唔知你排邊間呢? 我排瑪麗醫院, 要三個月內先有信比我一個期, 佢答我話一年至年半, 真係漫長. 你有冇睇私人精神科醫生呀? 唔知有冇必要呢?

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-11-29 00:16 發表

kittylam,
好多謝你比意見我. 我都同而加幼稚園老師傾過, 自己都衡量過, 都應該係要比學校知, 你唔講或者學校老師也會看得出, 不過而加都唔急住, 我可以等多一陣先覆.
佢真係好中意數學, 有時好激氣咁制止佢, 但我 ...
仔仔在北區的小學讀書,目前和同學相處好好就唔講得但都ok,至於欺凌是我們最擔心的,小朋友間的小摩擦我不太緊張因為預左一定會有,我要做的事是每日觀察仔仔的情緒,例如他喜不喜歡返學,接放學時問下今天發生D咩事,和老師多溝通!
因為擔心仔仔比人蝦,k-3開始就訓練他的體能,我有教他被欺負一定要反抗,因為仔仔表達得不好我會時時教他被人蝦要推開人,馬上跑去多人的地方最好同老師講!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-11-29 00:21 發表

唔知你排邊間呢? 我排瑪麗醫院, 要三個月內先有信比我一個期, 佢答我話一年至年半, 真係漫長. 你有冇睇私人精神科醫生呀? 唔知有冇必要呢?
大埔那打素醫院,至於私家如果有經濟能力梗系好啦,起碼唔使等咁耐,不過我冇,我覺得仔仔情況不嚴重可以等下!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-11-29 00:16 發表

kittylam,
佢真係好中意數學, 有時好激氣咁制止佢, 但我 ...

其實仔仔喜歡數學點解你要阻止呢?我覺得系好事黎?
仔仔在k-2已經會加減乘,k-3自學埋除法,我不但沒有阻止我還買了很多練習給他自己做,數王都做了2本,有不明就問我,利用他對數學的興趣我買了學林數給他做,可以做數還可學埋中文,因為學林數是文字題!

我囝囝都好鍾意數學同英文,請問你點教係囝囝乘數同自學埋除法,我都有想早點教囝囝令佢遲啲學的時候可以容易些?

原帖由 kittylam 於 09-11-30 12:28 發表

仔仔在k-2已經會加減乘,k-3自學埋除法,我不但沒有阻止我還買了很多練習給他自己做,數王都做了2本,有不明就問我,利用他對數學的興趣我買了學林數給他做,可以做數還可學埋中 ...

醒目開學勳章

原帖由 BB頭maimimi 於 09-12-1 13:32 發表
我囝囝都好鍾意數學同英文,請問你點教係囝囝乘數同自學埋除法,我都有想早點教囝囝令佢遲啲學的時候可以容易些?

其實冇咩特別方法教,首先教加法,加法基礎一定要熟練,之後買些練習給他做,先是把圖形2個一組圈起來果D,之後教佢數下2個一組有幾多組,如此類推!
熟練之後要佢做連加法
2+2=
2+2+2=
2+2+2+2=
.........
教完2就教3/4/5/6/7/8/9要多做練習,
例如7X6 我會話就是等於7+7+7+7+7+7用加法去計!
熟練左我k-3先開始教乘數表!
等他會用乘數表,我買了本除數練習放在書架,佢睇睇下就嘗試做,唔明就問,之後還學埋除唔盡要有餘數!

原帖由 pipi331 於 09-11-29 02:00 發表

比我會睇埋私家精神科, 雖然呢科個名 好多人都唔鐘意, 但系西醫系咁分類, 無法. 陀b果陣 好多時都成日揾私家產科 check 住 la, 咁點解而家唔帶小朋友去check啫, 諮詢吓都好呀. 雖然 見一見就要一千幾百...
...

有冇人有私家兒童精神科醫生嘅資料可以話比我知呀? 因為我唔知由邊度入手,我根本完全冇呢方面嘅資料, 之前好似見有人問過, 但我搵唔返個 topic.

原帖由 kittylam 於 09-11-30 12:28 發表

仔仔在k-2已經會加減乘,k-3自學埋除法,我不但沒有阻止我還買了很多練習給他自己做,數王都做了2本,有不明就問我,利用他對數學的興趣我買了學林數給他做,可以做數還可學埋中 ...

都說自閉兒對數字有好大興趣所以就很想阻止他, 有時太沉迷了. 你講得啱, 我不應該扼殺他的興趣, K3開始學珠心算, 而加學緊加減兩位數, 我會繼續比佢學的.

原帖由 kittylam 於 09-12-1 15:08 發表

其實冇咩特別方法教,首先教加法,加法基礎一定要熟練,之後買些練習給他做,先是把圖形2個一組圈起來果D,之後教佢數下2個一組有幾多組,如此類推!
熟練之後要佢做連加法
2+2=
2+2+2=
2+2+2+2=
.........
教完2就教3/4/5..... ...

你小朋友真係好叻呀, 咁細個就識咁多數, 話唔定係未來數學家呢.
大家努力!!!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-12-1 16:19 發表

都說自閉兒對數字有好大興趣所以就很想阻止他, 有時太沉迷了. 你講得啱, 我不應該扼殺他的興趣, 佢K3開始學珠心算, 而加學緊加減兩位數, 我會繼續比佢學的. ...

當然太沉迷家長要控制下,畢竟仔仔仲細,我會繼續滿足他對數學的求知欲,只要佢肯學。
但戶外活動不可以少,唔好學到足不出門就ok!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 09-12-1 16:21 發表

你小朋友真係好叻呀, 咁細個就識咁多數, 話唔定係未來數學家呢.
大家努力!!!

我仔仔語言好弱咖,5歲時評估話得3歲半能力 ,你仔仔都得咖,不過我就自己教可以調節進度,如果你自己可以教下一定會比單單出去學要好!大家一齊努力

原帖由 kittylam 於 09-11-30 12:13 發表
仔仔在北區的小學讀書,目前和同學相處好好就唔講得但都ok,至於欺凌是我們最擔心的,小朋友間的小摩擦我不太緊張因為預左一定會有,我要做的事是每日觀察仔仔的情緒,例如他喜不喜歡返學,接放學時問下今天發生D咩事,和老師多溝 ...

我哋住嘅地方隔好遠呀, 我住港島東區.
你點樣訓練小朋友體能呀? 我個仔有扁平足, 平衡差d, 老師擔心佢升上小學行樓梯或同人碰撞時會有d危險.平日冇乜時間去公園玩, 放假/周未我都盡量帶多d佢去公園/打波/行山, 希望可以改善d. 我都好驚讀小學時比人蝦, 所以都要多d教佢保護自己. 午膳時間你有冇去學校做義工呀? 如果可以的話咁樣會了解多d, 我就唔得, 我要返工.
‹ 上一主題|下一主題