用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 三年多的努力換來的是......自閉症徵狀
go

三年多的努力換來的是......自閉症徵狀

小一前評估報告出來, 在原來言語遲緩的基礎上給我加多一項 "罪名" --- 自閉症徵狀, 感覺是......酸甜苦辣百味交集......淚水和傷心, 自卑和內疚一湧而上……

我還未答覆同不同意將報告轉交教育局然後再轉交將來入讀的小學, 有冇人可以教吓我呀? 我想我是不應該反對的, 只是當時有點亂所以就話考慮一下. 跟住落來就要約期睇兒童精神科.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 1# kikiboy 的文章

唔好唔開心啦,你都唔想,同埋,要叫自已接受先,唔係,好難同仔仔 training ka

我未够經驗,比唔到d咩意見你,因阿仔都只係19月大,係delay bb,都未知佢返學會點,不過,比多一點耐性,愛心,仔仔一定有進步的,而且,"自閉症徵狀"都未係好嚴重,呢度d mami 有d係自闭正,有d又叫阿x保加,咩都有,都係努力樂觀去接受,所以,唔開心一陣好喇!

睇完dr,睇下有咩意見比你啦!一起加油!

原帖由 nokia6300 於 09-11-20 14:22 發表
唔好唔開心啦,你都唔想,同埋,要叫自已接受先,唔係,好難同仔仔 training ka

我未够經驗,比唔到d咩意見你,因阿仔都只係19月大,係delay bb,都未知佢返學會點,不過,比多一點耐性,愛心,仔仔一定有進步的,而且,"自閉症徵 ...

多謝你鼓勵!
聽講睇醫生要等成年先排到期.
我而加返緊工一路打字一路喊唔係幾好, 我諗我要放咗工先講咯.

原帖由 77777 於 09-11-20 14:35 發表
比學校知才會有調適...

其實您可以比學校一個月時間, 睇下佢地會唔會覺察, 同埋比d時間學校去接觸下您個仔先, 再講個情形, 佢地會易d明白...

我個時阿仔讀小一我都詢問過一d幼稚園老師應唔應該比學校知, 佢地都係 ...

你講得有道理, 但我喺小學報名表度揀咗 "言語障礙" 嗰項, 咁點搞呀?

小朋友以前沒有曾被評有任何自閉傾向?!現語言遲了多少?

我早前也就言語遲緩=自閉這問題思考過...據我從評估醫生所得資料 + 身邊朋友經驗中得出,基本上,先不講有否其他自閉徵狀,孩子過三歲後,如果言語落後得很,沒有想像式的言語運用的話,醫生一般會認為與自閉有關....因為醫生認為孩子年齡已不少了,如果言語表達/理解仍留於表面,是會被定作強記式言語....即係孩子記住了你給他的答案,用以回答其他人之用.....
當然,如果要講自閉,一定要包括其他範疇先可“入罪”的,例如社交....但老實說,言語遲緩的大多數也有社交問題的,因為言語不靈光又怎能跟別人好好溝通呢?!

不知你孩子情況...但你也要盡快收拾心情,因為依家要打另一場小一的仗呢!

Good Luck!

原帖由 kikiboy 於 09-11-20 14:11 發表
小一前評估報告出來, 在原來言語遲緩的基礎上給我加多一項 "罪名" --- 自閉症徵狀, 感覺是......酸甜苦辣百味交集......淚水和傷心, 自卑和內疚一湧而上……

我還未答覆同不同意將報告轉交教育局然後再轉交將來入 ...

回覆 4# kikiboy 的文章

如果等cac見dr做評估都真係好耐,唔介意可以去d私人中心做左先,咁會快d排 services,因好似詁d servies 去到 6-yr, e/i/s,不過大仔個d係點,我都唔係好知,你可以開 post 再問下d mami

唔好喊啦!快d收工返去同阿仔玩啦

原帖由 someoneelse 於 09-11-20 15:13 發表

我早前也就言語遲緩=自閉這問題思考過...據我從評估醫生所得資料 + 身邊朋友經驗中得出,基本上,先不講有否其他自閉徵狀,孩子過三歲後,如果言語落後得很,沒有想像式的 ...

之前評估/兼收位讀咗兩年幾/幼稚園由2歲開始入讀/喺協康,明愛,靈實做過各種唔同嘅訓練或小組, 冇人提出過佢有自閉問題, I 位 st 評估話佢現在語言遲咗5個月度, 果日喺容鳳書冇話遲幾個月, 只係話語言較弱, 智力中等.
的確, 我個仔言語表達/理解仍留於表面,社交我都覺得係有困難, 好多時係背答案, 有時又講自己嘢, 有唔識提出疑問.
對呀, 我要收拾心情, 小學的路更難行......

原帖由 77777 於 09-11-20 15:19 發表
遲d等老師接觸下您個仔再同老師傾啦....其實, 我講個case比您聽, 我有個舊同事的仔仔都係自閉傾向, 佢初時都係好唔開心架, 不過, 后來佢同老師講左, 老師有盡量協助之餘, 同時亦發現佢仔仔數學方面好有天份架.....計 ...
講開數學, 呢排我個仔的確對數字/計數好有興趣, 而且好留意數字, 成日都講數字, 我知呢個係自閉症的其中一個徵狀, 我係度諗係唔係因為讀咗珠心算引起呢個問題呢? 佢學咗珠心算三個月, 口中成日都念口訣又成日計數, 或者出d數學比我計, 我係唔係應該停咗學珠心算呢? 呢類小朋友適唔適合學數學呢?

原帖由 nokia6300 於 09-11-20 15:33 發表
如果等cac見dr做評估都真係好耐,唔介意可以去d私人中心做左先,咁會快d排 services,因好似詁d servies 去到 6-yr, e/i/s,不過大仔個d係點,我都唔係好知,你可以開 post 再問下d mami

唔好喊啦!快d收工返去同阿仔玩啦: ...

其實之前o係協康做咗兩年個別語言治療, 後來轉咗上咗幾期小組, 升上K3後比佢學吓畫畫/珠心算已經冇乜時間, 平時返全日, 乜嘢都集中星期六做晒, 而加我又要幫佢搵返d小組咯, 真係人算不如天算......

我女都係
原帖由 kikiboy 於 09-11-20 23:03 發表

之前評估/兼收位讀咗兩年幾/幼稚園由2歲開始入讀/喺協康,明愛,靈實做過各種唔同嘅訓練或小組, 冇人提出過佢有自閉問題, I 位 st 評估話佢現在語言遲咗5個月度, 果日喺容鳳書冇話遲幾個月, 只係話語言較弱, 智力中等.
的確, 我個仔言語表達/理解仍留於表面,社交我都覺得係有困難, 好多時係背答案, 有時又講自己嘢, 有唔識提出疑問.
對呀, 我要收拾心情, 小學的路更難行......
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

someoneelse,

我仔把一塊圓形的餅咬成半月形, 跟著同我講,"媽咪, 你睇, 船船呀!"

請問係唔係想像式的言語運用的話?

原帖由 someoneelse 於 09-11-20 15:13 發表

我早前也就言語遲緩=自閉這問題思考過...據我從評估醫生所得資料 + 身邊朋友經驗中得出,基本上,先不講有否其他自閉徵狀,孩子過三歲後,如果言語落後得很,沒有想像式的 ...

以我理解,想像式言語應該係語言應用於表達/理解/討論一些比較抽象或不在場的事或物....例如:問如果有xxx,你會點做?又或者懂得問或回答 why、when、how等問題....
不想在此扮專家,怕教錯你,找 ST 問問吧!

原帖由 bobolam 於 09-11-23 15:28 發表
someoneelse,

我仔把一塊圓形的餅咬成半月形, 跟著同我講,"媽咪, 你睇, 船船呀!"

請問係唔係想像式的言語運用的話?

原帖由 weiwai 於 09-11-21 00:33 發表
我女都係  

weiwai,

你個女仲細, 有時間呀.

原帖由 pipi331 於 09-11-21 00:44 發表
自閉症 系無家長 中意聽的三個字. 但系, 愈早知 愈幫到小朋友.  自閉症徵狀 好似個光譜咁, 由好明顯 至 好接近正常都有.  照您形容, 您小朋友似乎比較接近正常, 適當咁訓練吓會有進步.  好有機會, 可以train到 唔講 ...

可能有點遺傳吧, 就我自己而言, 我是一個很被動的人, 有同事講過叫佢 (指我) 做事會做得很好, 但要佢自己負責晒就...... 我也沒什麼興趣, 也沒什麼朋友, 很少主動約人或打電話, 曾有人咁樣話我: 唔識佢以為佢啞嘅, 我知道現在或以後的社會這樣實在是不行的.

現階段我想應該搵d小組比佢上吧, 唔知邊度d小組好呢? 有冇媽咪可以分享吓呀?

原帖由 pipi331 於 09-11-21 00:44 發表
自閉症 系無家長 中意聽的三個字. 但系, 愈早知 愈幫到小朋友.  自閉症徵狀 好似個光譜咁, 由好明顯 至 好接近正常都有.  照您形容, 您小朋友似乎比較接近正常, 適當咁訓練吓會有進步.  好有機會, 可以train到 唔講 ...

現階段我諗應該搵多d小組比佢上, 唔知邊度好d呢? 有冇媽咪可以分享下呢?

原帖由 77777 於 09-11-23 15:42 發表
唔係呀, 佢係真係幼稚園已經計緊乘數, 3位數加3位數啦, 我覺得如果您發現阿仔個方便有天份係應盡量培養來等佢有自信心, 每個小朋友的長處都唔同law......

如果佢係理解方面弱, 咪同佢睇多d看圖說故事, 講多d一定有 ...

我個仔中意數學同埋畫畫, 而加兩樣都學緊, 不過我驚佢太沉迷. 看圖說故事都有, 但每日都冇乜時間.

我打咗好多嘢都冇得出嘅.
P.S. 自行派位我個仔派唔到.

好明白你的心情,我囝囝1歲半話大小肌delay,又是三年後話有自閉症傾向,偏阿氏保加...

當時我剛轉做全職媽咪,阿囝又做完一個眼科手術,然後同佢「入罪」自傾,實在一下子難以接受,比d時間自己,慢慢去接受現實及想想訓練的方向。你仲要諗埋小一的安排,真係好煩的事情(其實我都諗緊,囝k2)......

我囝囝參加過將軍澳靈實協會的社交小組,都ok;另灣仔小童群益會都有,我囝下月會上。詳情你要自己check check.