用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做左咖哩啡
go

做左咖哩啡 [複製鏈接]

我個女之前報 (启C) 幼兒園同朗思, 還有其他幾間. 而家朗思九龍塘同另一分校都肯收, 其他無咁出名的都收左, 只有 (启C)唔收.

但面試當日我BB 同其他面試表現差不多. 最後先知間 (启C) 有 1700幾人面試, 只收57人. (即只有3.3%) 咁都唔緊要. 原來佢地話要計分, 如果有哥哥或姐姐讀緊會先收. 如果早知係咁都唔去報, 得3.3% 機會, 而且重要人地有分攞先. 第時各位家長去唔去報就自己諗. 唔好攪左咁耐原來幫人撐塲!
   0    0    0    0

Agreed!

I am one of the 咖哩啡 on that day.  Very angry!!!

I don't know why this school has accepted so many application forms (over 1,800) and invited all the applicants for interview if there are only 54 seats.  It is very non-sense!!!

下...1700人先得50幾個位, crazy~

No No.  Over 1800 applicants for 54 seats!!

同埋打電話去問野, D 老師好似公務員的口氣. 重有INTERVIEW 個日, 全程都係個校長講野, 其他人都係做佈景版. 睇黎間學校都幾專制. 校長可能覺得自己係最掂個位.

同樣感覺, 而且我小朋友是第一次面試的, 感覺好唔開心!

1800X$30 admin fee (i am not sure $30 or $40)
=54000

Exactly the same feeling.  But never mind.  They are not that good.

我諗同有冇哥哥姐姐o係度讀冇咩關係 bor,我o地都冇親人o係度讀,我囝囝又係獨子,但佢o地都收o左我個囝 bor!所以我估取錄與否都係老師o既主觀感覺多d!
‹ 上一主題|下一主題