用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? ...
go

有冇 0810 將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ? [複製鏈接]

有冇 0810  將軍澳媽咪, 你地報咗 pre-nursery 未呀 ?  有冇資料 share ? tks!
   0    0    0    0

HI,

我暫時報左救世軍,但機會好微,來緊再考慮其他,你住邊頭呀??

不過tko真係好小選擇,同埋個需求都好大

我住將中, 我報了救世軍慶恩(已收)同德寶(寶盈花園)半日班,

有冇人知道以上兩間, 哪間比較好呢 ?         

知否响將軍澳d幼稚園哪間比較有口碑呢 ?

我報左救世軍明德呀,因為佢用蒙特梳理的教而慶恩係無架,所以明德個競爭大好多.....

之前去過健明村人間東華三會獅子會,呢間都唔錯,來年既2月會開辦n斑,我正考慮呢間....

wai wai wai

我都報左德寶, 你要半日定全日呀?

Hi ~ 我Dec 09 會搬入TKO, 而家先搵哩區o既Nursery, 之前搵左Kwun Tong o既 Think, 不過唔收....嗚嗚
請問有無人聽過 香港保護兒童會維景灣
HKSPC OCEAN SHORES NURSERY SCHOOL

香港保護兒童會維景灣伴有育嬰托兒班,得好小位俾其它學生。另外救世軍明德你預要排幾年,我個仔係0708bb,佢兩個月時我已經交左報名表,排到今年12月我地先有得interview。另外朋友係尚德梁省德讀都話好好。如果你想課程深D、有NET teacher,可以揀綠茵或者翠茵,有朋友讀緊都話唔錯。

我都報咗獅子會,擒日問過話就來開始interview

去咗救世軍感受倒啲老師對教學非常熱誠, 好有愛心, 係好想幫家長一同教導小朋友成長, 但係去interview 的人就 …. 父母幫手搶玩具, 玩滑梯小朋友唔排隊, 父母仲要係旁邊幫個小朋友爬快啲 , 唔只一對父母.  係我個女考那組中十人有一半父母係講不正廣東話, 起碼三四對父母有上述情況. 間學校非常好, 只怕 …. 德寶我覺得貴得不值, 比起翠茵綠茵, 德寶商業味濃好多, 綠茵校舍比較舊. 將軍澳區翠茵不錯, 但見到好多人出九龍讀, 所以都打算出外讀.

問咗p lok,佢地重有好多位,唔使interview都收~

請問你小朋友幾時出世?同埋幾時交form呢?in乜嘢班呀?因我還未有消息,想知幾時有得in呢?

原帖由 Pekkle_bon 於 09-11-24 10:48 發表
去咗救世軍感受倒啲老師對教學非常熱誠, 好有愛心, 係好想幫家長一同教導小朋友成長, 但係去interview 的人就 …. 父母幫手搶玩具, 玩滑梯小朋友唔排隊, 父母仲要係旁邊幫個小朋友爬快啲 , 唔只一對父母.  係我個女 ...

我個0707bb救世軍明德3個月大時報, 不過講明起碼要等2年先有可能有機會interview, 如果唔係出世就報的話, 我諗唔好放時間落呢間...
仲有維景的保護兒童會既幼兒園係唔錯, 不過我報名時已講明可以interview既機係幾個%, 因為會留位俾所暫託的小朋友(0-2歲), 然後如果想揾佢地間唔中暫託呢全校得3個位先到先得...一班幼兒班都係15-20人到...所以我交咗表到依家都音訊全無.....

如果只選將軍澳區的話, 在尚德邨的梁省德不錯, 不過得20個位到同埋大部份係收全日制既學生, 如果諗住返半日, 這間會難一點, 但聽聞小學派位唔錯...

如果私立的, 可以選翠茵或綠茵有國際班(課程都幾深), 德寶聽聞差咗...

雖然我都住將軍澳, 但最後選擇藍田區既幼兒園, 因為大部份都唔錯

有迦南/啓思/朗思/靈量.....

Ctlmama : My B is 0208 , I send form to 救世軍 when my B 4 mths old , for the interview just ask my girl simple question and let her play in a room (total around 10 family) the teacher just see what the kid's doing .

bebesoky : same as yours , I found that TKO's KG is quite expensive and Nam Tin & Kwun Tong is better , I will also interest to Nam Tin & Kln Tong's school

原帖由 Pekkle_bon 於 09-12-7 00:15 發表
Ctlmama : My B is 0208 , I send form to 救世軍 when my B 4 mths old , for the interview just ask my girl simple question and let her play in a room (total around 10 family) the teacher just see what t ...

我問咗三間TKO都話有位,不過學費都幾甘

我bb都係 0810 , 我都聽講 (救世軍明德) 幾好, 不過好難入, 所以都冇 apply 到 ! 我有問過德寶佢重有位不過學費都好貴呀..要成$3,xxx.- , 另外又問左比諾佢都話有位,如果岩叫我比留位費 ! 我都重心大心細, 唔知呢間好唔好 ! 因我報左麗港城既迦南, 但要等到2010年1月份先有得 interview, 重唔知收唔收 ! 小朋友咁細我又唔係好想佢搭車去咁遠返學..真係煩 !

請問你係報邊一間救世軍呢?係咪明德個間?即係08年6月交FORM見咗啦!

原帖由 Pekkle_bon 於 09-12-7 00:15 發表
Ctlmama : My B is 0208 , I send form to 救世軍 when my B 4 mths old , for the interview just ask my girl simple question and let her play in a room (total around 10 family) the teacher just see what t ...

Hello, 我係住响麗港城附近的,除左保護兒童會,Think/Cannan/Creative/靈糧我都報左名, Think reject左,Creative就pm class收左,Cannan星期六會interview,靈糧18日先公佈,老實講,麗港城果幾間係咪真係好D,我唔係好知,我只知道競爭激烈,好似我個B咁平凡既小朋友,未必入到am  class。我都考左坑口綠茵,因為呢間國際班D英文教得唔錯,同埋我姨甥女舊年响度讀N1,我諗可以拉攏下,收我B仔am class掛。

依家, 反而煩緊以下條件作最后決定,你地會點排?
1, 上/下午班
2, 近屋企
3, 英文程度
4, 校舍

原帖由 SKB 於 09-12-7 16:08 發表
Hello, 我係住响麗港城附近的,除左保護兒童會,Think/Cannan/Creative/靈糧我都報左名, Think reject左,Creative就pm class收左,Cannan星期六會interview,靈糧18日先公佈,老實講,麗港城果幾間係咪真係好D,我唔係好知, ...

我都係煩緊呢d呀...
cannan收咗am, creative將會去in, 重報咗德寶,另外重有幾間非弁利~
依家, 反而煩緊以下條件作最后決定,你地會點排?
1, 上/下午班 其實我冇所謂,但我老公想半日~all
2, 近屋企 都係tko / lamtin~creative or 德寶
3, 英文程度 想k1考kln tong~德寶
4, 校舍 想有戶外空間~creative
各有長短,唔知點行好...

請問你係報邊一間救世軍呢?係咪明德個間?即係08年6月交FORM見咗啦!

‹ 上一主題|下一主題