用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅堂幼稚園(北角) 急問~~如果是女孩子有前途嗎?
go

急問~~如果是女孩子有前途嗎?

因為我是女仔, 但我見到小一派的頭兩間小學都是男校, 這樣女生讀, 有前途嗎?
如有現在讀緊的女生家長們, 你們又應為點呢?

原帖由 bbaudrey 於 09-11-19 09:19 發表
因為我是女仔, 但我見到小一派的頭兩間小學都是男校, 這樣女生讀, 有前途嗎?
如有現在讀緊的女生家長們, 你們又應為點呢?

好難這樣計, 因為要睇男女生的比例, 以我所見近幾年都係男生比例多...以我個仔嗰年, 佢嗰班男女比例約 2.5:1
其實港島中西,灣仔, 銅鑼灣等區真係有好多好好既女校, 所以有呢個現象出現囉

martse

寶血同聖保羅堂都收咗我囡囡,我依家都未諗定讀邊間,因為之前都IN咗聖嘉肋,我估都好大機會收我囡囡。可唔可以畀D意見!THANKS!

原帖由 martse 於 09-11-19 17:42 發表

好難這樣計, 因為要睇男女生的比例, 以我所見近幾年都係男生比例多...以我個仔嗰年, 佢嗰班男女比例約 2.5:1
其實港島中西,灣仔, 銅鑼灣等區真係有好多好好既女校, 所以有呢個現象出現囉

martse ...

聖嘉肋係女校? 有中學?  如果係, 你就take聖嘉肋好了!

martse

原帖由 wongyld 於 09-11-21 00:01 發表
寶血同聖保羅堂都收咗我囡囡,我依家都未諗定讀邊間,因為之前都IN咗聖嘉肋,我估都好大機會收我囡囡。可唔可以畀D意見!THANKS!

martse:

可唔可以分享下d 女仔會入邊間小學多呢? 謝謝!

都係d女校多.St. Paul's Con/聖心/聖加肋/真光/聖士提反女...其實中西區至銅鑼灣區有好多女校, 有d到k2便轉走....所以聖保羅堂(其實以前聖公會都係)男孩去讀多囉~

原帖由 KamMckay 於 09-11-25 10:01 發表
martse:

可唔可以分享下d 女仔會入邊間小學多呢? 謝謝!

係囉, 我就係見大部份都係收男仔, 但係我又鍾意佢著重德育, 都唔知點好!

女仔都係唔太著數.....我囡囡都收左....但會放棄...因為有間一條龍在手..........好苦惱 !!!