用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010 K1 - 根德園
樓主: ricefamily
go

2010 K1 - 根德園 [複製鏈接]

KV 收細B, 我大仔9月尾出世, 佢D 同學好多都係10月! 其實我覺得只要小朋友IN 得好, 即使係細B 都唔會唔收, 相反就算你係大B, 你IN 時表現唔好, 都唔會收! 成日話幼稚園只收大B, 係因為細B 一般能力無大B發展咁快, 始終1月出世同12月出世都相差成年LA! 咁INTERVIEW 時大B 係有先天優勢, 但即使細B 有好多都係學野快, 咁就考到!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-11-21 00:09 發表
KV又點會唔收細b呢!!

亞囡嗰班上個月開生日會(9及10月出世嘅同學),計埋有10個,其中2、3個仲10月尾,而11月出世大有人在,但12月就真係唔多覺眼就真。

...

KV絕對唔係擺明唔收細b,小兒11月,全英語對話,無唱歌,唔識自己去廁所,收am,現已畢業。

原帖由 jswailam928 於 09-11-20 18:26 發表
我無報kv
路過0者, 我真係唔明點解kv擺明唔收細b
點解佢唔好似培正咁直情話係8月31前先好入form,咪仲好~
係唔係都入form, 細b 家長又要帶b去in, 但到頭來係唔收細b ga, d家長真係好辛苦架!!!
又要撲黎撲去~又要等回 ...

但已畢業既, 都係幾年前考, 以前出生率無咁高, 細b當然大機會.  而家有得揀就一定收少左好多.

原帖由 595 於 09-11-21 10:22 發表
KV絕對唔係擺明唔收細b,小兒11月,全英語對話,無唱歌,唔識自己去廁所,收am,現已畢業。

so, 只係機會大定小,唔可以話實唔收細b,事實就係無論幾年前or現在讀緊既都有例子係有收細b,你當10-12月既係細b,出生既人數又全年平均分佈,咁1-9月既人of course會多d,收既人數自然係多d啦,無論去到邊間kg都會有咁既情況ga la!

原帖由 LittlePigmom 於 09-11-21 11:03 發表
但已畢業既, 都係幾年前考, 以前出生率無咁高, 細b當然大機會.  而家有得揀就一定收少左好多.

唔好成日話細仔唔得,大仔點好,有得揀就一定收大仔,我真係好唔鍾意這個想法,你估老師唔知這個差別嗎?以我個仔九月出世,現在係kv讀k1.佢會認約50個中文,串少許英文,如cat,dog等等,數學會寫到百幾,學緊加數,我覺得一定不會比d大仔差law,佢學到咪學law,有d未得就會停,等幾個月先再學過,佢英文同數都要停啦,現在同佢溫返之前,所以唔好信大細仔這個理論,而硬要小朋友讀遲一年,這個想法真係有問題,不如想下點培養小朋友仲好啦,到左3歲可以學興趣班就真係無什麼分別,唔收只係佢地損失.kv一定有收細仔,12月b.

醒目開學勳章

原帖由 elvisBB 於 09-11-23 11:45 發表
唔好成日話細仔唔得,大仔點好,有得揀就一定收大仔,我真係好唔鍾意這個想法,你估老師唔知這個差別嗎?以我個仔九月出世,現在係kv讀k1.佢會認約50個中文,串少許英文,如cat,dog等等,數學會寫到百幾,學緊加數,我覺得一定 ...

K1已經要學加數啦? 好深喎..............

不是kv教,係我出面學enopi有教,唔好誤會,我都覺得太深,所以停左

原帖由 centaurus 於 09-11-23 11:50 發表

K1已經要學加數啦? 好深喎..............

Dear Elvis BB,

請問若果寫信,台頭是不是應該寫比校長呢?若果是,請問你知道根德園的校長名字嗎?上星期六才in完,未出result前可以寫信嗎?十分感謝!

原帖由 elvisBB 於 09-11-19 10:27 發表
我個仔九月BB,我見都好多細過佢,我估kv有分班.
佢當年in得好差,仔仔2歲前是全英語,太細又唔答問題又唔唱歌,但我有寫信,最後waiting入上午班.
我同意LittlePigmom講,佢地prefer中文好的小朋友,同喜歡家長想子女學好中 ...

抬頭我寫比校長,我在教育局幼稚園概覽找,
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/home2009.htm
那裡有課程資料&學校特色,你再加d其他根德園mummy在bk的資料,好易寫,就寫你幾想入同why,我覺得未出result前可以寫,不過d人多數係出result後寫,因有機會唔使寫就收左,

原帖由 emmi 於 09-11-23 12:32 發表

請問若果寫信,台頭是不是應該寫比校長呢?若果是,請問你知道根德園的校長名字嗎?上星期六才in完,未出result前可以寫信嗎?十分感謝!

我都係上星期6 in, 當日睇到好多都係細仔呀.  我都有寫信連同application form一同比老師, 我個playgroup老師話機會會大d, 但要自已寫, 同唔好用電腦打, 我尋日都寫咗封留位信, 因另一間係waiting list.

原帖由 emmi 於 09-11-23 12:32 發表

Dear Elvis, Can you pls check PM? Thanks. DB

9月同人地都差成大半年啦,人地0個d bb 11月or 12月至出世,差成年,係會蝕底d喎

Agree

大細B 都係睇你點教.
我個女係0701BB 今年讀緊PN. 舊年因不夠年齡學校唔比仍佢K1.
我今年再同佢報SC, KV, YORK, SOKA . 老師所有的問題佢舊年都已經識八成. 所以佢今次IN 呢四間答中間題率有95%(我自己比分, 不知是否老師心目中的MODEL ANSWER). 雖然係o敢, 都唔知邊間會收佢. 希望快o的過啦呢兩個星期...............到時就會塵埃落定

原帖由 elvisBB 於 09-11-23 11:45 發表
唔好成日話細仔唔得,大仔點好,有得揀就一定收大仔,我真係好唔鍾意這個想法,你估老師唔知這個差別嗎?以我個仔九月出世,現在係kv讀k1.佢會認約50個中文,串少許英文,如cat,dog等等,數學會寫到百幾,學緊加數,我覺得一定 ...

我的意思係難度大家會認為老師那麼有經驗會唔知道大細仔這個分別嗎?同一條問題,大仔答5句,細仔答2句,就代表細仔會蝕底左??一定係大仔得細仔唔得????那個問題根本就係expect以一個3歲bb就應該答5句,2歲就答2句,我覺得這樣想才正路wor,唔好成日未了解d細仔就話比唔上d大仔,當然如果本身追唔上就要讀遲一年啦,case by case無可能一概而論.

原帖由 ricefamily 於 09-11-18 14:42 發表
我囡囡係2007年12尾出世的,
我囡囡不怕陌生人, 經常好開心, 你問佢eye, ear, nose mouth, hair, down to toes and etc., 佢都會答(識講-英文為主, 廣東話識聽)你的或佢都會POINT 比你睇, COLOURS 都識晒. 好多野都 ...

答晒d問題唔代表KV會收,睇嘢唔好咁表面,老師會睇埋個家長和小朋友的其他表現。你囡囡如果唔收可能有其他原因,不過一定唔關係細B事。

我個仔讀咗3年,三年都有唔少10至12月出世的所謂細B同學。

原帖由 LittlePigmom 於 09-11-19 00:07 發表
同埋父母都佔好重分, 不只看小朋友表現.  
而且KV既老師係prefer小朋友用中文答, 佢地既concept係要學好母語先, 所以佢地比較不太喜歡用英文答既小朋友.
而且KV真係多收大仔, 細仔除非非常smart, 唔係都唔考慮.  
希 ...

我個仔當年完全唔識聽中文,老師的題要我翻譯英再問一次,結果都收am。

再說一次,我唔覺得KV唔收細仔,我個好讀了三年,三年都有好多細B同學。

唔好再賴,唔收同幾月出世冇關,係乜原因唔該自己諗清楚!

原帖由 LittlePigmom 於 09-11-21 11:03 發表

關乜事,咪又係幾千人考,唔知就唔好亂講。

我個仔當年讀果陣, 樓上都有個11月, 返k1時都仲好bb, 日日要爸爸抱到上校車.
再者, kv年年都有3, 4千人考, 要點簡就點簡, 根本唔會受出生率影響.
不過, 我相信kv會in埋家長, 自已覺得, 大部份kv家長都好nice.

有些家長常常因為學校不收, 就說成因為子女是細仔細女的關係. 那麼人家的細仔細女又收呢?  藉口總是自己找的. 出生率高...可以有大仔多亦可能大部份也是細仔.  根本不知當中如何分佈出生月份吧. 考幼稚園考不到因是細仔關係. 可能到考小學不理想, 又是因細仔關係.

Agree!!!!!!!!!!!!

原帖由 ysnmama 於 09-11-23 22:51 發表
有些家長常常因為學校不收, 就說成因為子女是細仔細女的關係. 那麼人家的細仔細女又收呢?  藉口總是自己找的. 出生率高...可以有大仔多亦可能大部份也是細仔.  根本不知當中如何分佈出生月份吧. 考幼稚園考不到因是 ...
‹ 上一主題|下一主題