用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010 K1 - 根德園
go

2010 K1 - 根德園

(1) 請問根德園是否收大B的機會, 多過小B?
(2) 收生標準是怎樣呢?

面試時間相當短, 絕對不超過10分鐘.

Q1, 可以好肯定答你"係"...我囡囡全班最細...9月架佢!
Q2, 太多人in,校長揀都眼都花...in得好又唔係一定得...in得唔好又未必唔得...(e.g.上年有2個fd,一個係2月大仔,佢阿媽話佢in得好好...答哂所有野、唱埋歌,最後reject咗...叧一個8月女,全程老師問完野要阿媽問多次先肯答,最後收咗am...所以話...)
原帖由 ricefamily 於 09-11-18 13:44 發表

我囡囡係2007年12尾出世的,
我囡囡不怕陌生人, 經常好開心, 你問佢eye, ear, nose mouth, hair, down to toes and etc., 佢都會答(識講-英文為主, 廣東話識聽)你的或佢都會POINT 比你睇, COLOURS 都識晒. 好多野都識.
佢面試根德園當日, 短短10分鐘內, 囡囡表現開朗, 有禮貌(以英語)打招呼, 定定地座下. 回問答唱歌無問題(以英語回應), 推椅SAY BYE, 最後拿CANDY也有SAY THANKYOU.

若果根德園不取錄, 我可以100%告訴你們根德園是不收小B.

聽說真正的考場是那冰冷的滑梯,小朋友有沒有排隊?自己上or家長抱?都有比分....

原帖由 anntx3 於 09-11-18 14:55 發表
聽說真正的考場是那冰冷的滑梯,小朋友有沒有排隊?自己上or家長抱?都有比分....

我諗無mug 可能! 老師都唔認得d 小朋, 又無label 貼係身, 都唔知邊個打邊點樣比分? 況且又唔係個個小朋友都去玩滑梯!

回覆 4# anntx3 的文章

我不相信每個小朋友都玩滑梯, 如果是, 那一定排到三角公園去了!

i agreed!

lucky is most important factor.
different interviewers have different mood to choice the kids.  thus, good performance not equal to "have offer", not good performance maybe accepted. thats right!

原帖由 HebeMama630 於 09-11-18 13:58 發表
Q1, 可以好肯定答你"係"...我囡囡全班最細...9月架佢!
Q2, 太多人in,校長揀都眼都花...in得好又唔係一定得...in得唔好又未必唔得...(e.g.上年有2個fd,一個係2月大仔,佢阿媽話佢in得好好...答哂所有野、唱埋歌,最後re ...

同埋父母都佔好重分, 不只看小朋友表現.  
而且KV既老師係prefer小朋友用中文答, 佢地既concept係要學好母語先, 所以佢地比較不太喜歡用英文答既小朋友.
而且KV真係多收大仔, 細仔除非非常smart, 唔係都唔考慮.  
希望佢收你女女, 你女女咁叻.

原帖由 ricefamily 於 09-11-18 14:42 發表
我囡囡係2007年12尾出世的,
我囡囡不怕陌生人, 經常好開心, 你問佢eye, ear, nose mouth, hair, down to toes and etc., 佢都會答(識講-英文為主, 廣東話識聽)你的或佢都會POINT 比你睇, COLOURS 都識晒. 好多野都 ...

我個仔九月BB,我見都好多細過佢,我估kv有分班.
佢當年in得好差,仔仔2歲前是全英語,太細又唔答問題又唔唱歌,但我有寫信,最後waiting入上午班.
我同意LittlePigmom講,佢地prefer中文好的小朋友,同喜歡家長想子女學好中文,我上年答老師想入的原因就係學好中文.
放心,寫多幾封信,有誠意學校會收的.記住自己寫,短短簡單約百多字即可,可能字數仲小過在bk的留言.

原帖由 ricefamily 於 09-11-18 13:44 發表

could u send a letter ofr my reference?

thanks

[email protected]

我都話左要自己寫,用人地做ref的係無誠意的行為,學校係看得出,所以不用問,我不想累了你.

原帖由 kmingc 於 09-11-19 10:35 發表
could u send a letter ofr my reference?

thanks

[email protected]

原帖由 elvisBB 於 09-11-19 10:44 發表
我都話左要自己寫,用人地做ref的係無誠意的行為,學校係看得出,所以不用問,我不想累了你.

agree with you - i guess the school principal can easily identify those "reference" letter coz of the similiarity.

ElvisBB,

May I ask when I should write the letter to the school? Submit the letter in the interview or keep sending letters after the interview?

Actually I did NOT apply for KV but I am thinking to write letters to the KG I really love (in HK Island), please advise, many thanks for your help!

kv我就一收到waiting信就寫,想佢地一有位就收我個仔,我個仔已經讀緊間幾好的pn,所以我報得3間自己鍾意的,

但我試過另一間interview時寫定左封信交給老師,佢就好快收左呀仔,所以一定要早同keep住send.希望幫到你

原帖由 esther.cy 於 09-11-19 10:54 發表
ElvisBB,

May I ask when I should write the letter to the school? Submit the letter in the interview or keep sending letters after the interview?

Actually I did NOT apply for KV but I am thinking to  ...

原帖由 anntx3 於 09-11-18 14:55 發表

嘩,你咁都諗到呀! 真係想知你喺邊聽番黎...唔好亂吹喇~

我仲記得我上年去錯校園(kv有2個校舍),我又唔識路,完全找唔到多實道,去到仲要遲左成十五分鐘,呀仔唔答問題,又細b,仲要老師送禮物給他唔要,仲一走了之,byebye或推椅子都無,總之就in得好衰,現在想起來,真係好好笑,kv收佢都係奇蹟

Elvis BB, thanks for your info.

Actually I just think it is a way to show your sincere to the school. I heard some famous KG on HK Island accept letters, too.

我無報kv
路過0者, 我真係唔明點解kv擺明唔收細b
點解佢唔好似培正咁直情話係8月31前先好入form,咪仲好~
係唔係都入form, 細b 家長又要帶b去in, 但到頭來係唔收細b ga, d家長真係好辛苦架!!!
又要撲黎撲去~又要等回覆, 到收到到頭黎係reject letter, 你地幾慘~

細b媽+oil啊~

yes, i think this is a good arrangement for those kgs didn't like the small bb like "培正咁直情話係8月31前先好入form,咪仲好~"

but i heard from somebody kv will accept small bb but less than elder bb

原帖由 jswailam928 於 09-11-20 18:26 發表
我無報kv
路過0者, 我真係唔明點解kv擺明唔收細b
點解佢唔好似培正咁直情話係8月31前先好入form,咪仲好~
係唔係都入form, 細b 家長又要帶b去in, 但到頭來係唔收細b ga, d家長真係好辛苦架!!!
又要撲黎撲去~又要等回 ...

KV又點會唔收細b呢!!

亞囡嗰班上個月開生日會(9及10月出世嘅同學),計埋有10個,其中2、3個仲10月尾,而11月出世大有人在,但12月就真係唔多覺眼就真。

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-11-20 20:19 發表
yes, i think this is a good arrangement for those kgs didn't like the small bb like "培正咁直情話係8月31前先好入form,咪仲好~"

but i heard from somebody kv will accept small bb but less than elder bb
...