用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報小一的住址證明
go

報小一的住址證明 [複製鏈接]

我係同埋家人住,水電媒唔係我名,咁可唔可以用其他證明架?銀行/信用咭月結單可以嗎?
   0    0    0    0
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

醒目開學勳章

好似唔得,可唔可以叫家人將水電單轉回你或你另一半名?

原帖由 easonkinki 於 09-11-17 11:30 發表
我係同埋家人住,水電媒唔係我名,咁可唔可以用其他證明架?銀行/信用咭月結單可以嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

一定要水電媒, 銀行/信用咭月結單係唔可以, 如不是你名, 只要証明到你同水電媒單個名嘅關係都得   
原帖由 easonkinki 於 09-11-17 11:30 發表

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

好似要去民政处宣誓........

轉名應該好簡單wor,去宣誓仲麻煩啦

水電媒轉名比較簡單

I am living with my parents and all 水電媒 is registered under my father's name. What I need to do is to provide 水電媒單 + certificate of marriage (to prove the relationship).

原帖由 monkey妹 於 09-11-17 12:00 發表
一定要水電媒, 銀行/信用咭月結單係唔可以, 如不是你名, 只要証明到你同水電媒單個名嘅關係都得   

即係一定要轉名,原來咁麻煩架

醒目開學勳章 貢獻勳章

果名係你DADDY, 攞你出世紙就証明到父女關係, 結婚証明帶埋隱陣D囉
原帖由 tiksilong 於 09-11-17 13:27 發表
I am living with my parents and all 水電媒 is registered under my father's name. What I need to do is to provide 水電媒單 + certificate of marriage (to prove the relationship).

我住緊間屋係家人買無我名架!不過屋企上網連電話係用我老公個名,佢每月都會寄單黎,呢樣可唔可以做住址證明架?因為上網見有d人話電話費單都ok

固網的電話費單是ok的.
不過你為什麼現在才問呢?是下年才報讀小一嗎?
其實你可以打電話問教署,最清楚的了.
原帖由 easonkinki 於 09-11-17 16:12 發表
我住緊間屋係家人買無我名架!不過屋企上網連電話係用我老公個名,佢每月都會寄單黎,呢樣可唔可以做住址證明架?因為上網見有d人話電話費單都ok

醒目開學勳章 貢獻勳章

代答: 肯定係(今年都交晒表喇)
原帖由 shiuchen 於 09-11-17 16:19 發表
固網的電話費單是ok的.
不過你為什麼現在才問呢?是下年才報讀小一嗎?
其實你可以打電話問教署,最清楚的了.

醒目開學勳章

其實樓主在另一個topic已經說了他/她小朋友只是K2

原帖由 monkey妹 於 09-11-17 16:39 發表
代答: 肯定係(今年都交晒表喇)

haha~係呀!我見學校又未有小一選校的講座,出年9月就要簡學校,我怕到時咩都唔識,所以問定先求個安心o者!
唔該晒大家o既解答
‹ 上一主題|下一主題