用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報了2010年K1德信家長
樓主: loloyen
go

報了2010年K1德信家長 [複製鏈接]

因為個個都報好多間, 咪好似好多人interview咁囉, 但最後只係可以返一間學校, 到d waiting好多可以讀到
憲泓出世6磅 6個月16磅 10個19磅

醒目開學勳章

我都收咗pm class,但我會放棄,或者各位有興趣媽咪30號打去學校博一博

原帖由 loloyen 於 09-11-22 03:31 發表
hi!都可能係,07年孕婦都多到爆,間間醫院都冇位,你bb係大b定細b!可能還有機會做同學仔,唔好唔開心,我bb只考了3間,暫時只收到德信通知,其他2間下星期先知道,我見當日面試超多人,我都怕入唔到,因為又冇兄弟姐妹父母曾經 ...

hi,

我仔仔算係細仔啦, 都預左無咁大機會架啦, 佢in左5間架啦, 馬灣啟思收左佢啦, 但下午班lor。選德信係因為我兒甥讀過幾好, 但聽講而家讀小學d家長好辛苦, 我堂家姐辛苦到嘔, 佢好多野都要個家長做, 連通告都要上網睇同簽名。
原帖由 loloyen 於 09-11-22 03:31 發表
hi!都可能係,07年孕婦都多到爆,間間醫院都冇位,你bb係大b定細b!可能還有機會做同學仔,唔好唔開心,我bb只考了3間,暫時只收到德信通知,其他2間下星期先知道,我見當日面試超多人,我都怕入唔到,因為又冇兄弟姐妹父母曾經 ...

I have also received the admission letter for am class, but I think I am not going to pay for the fee la.
My son didn't say anything during the interview. He was being admitted may be because my whole family are Catholics and he didn't even cry when he was hit by another kid on that day(Easy to teach ma).

我都收到信呀...waiting am , offer pm. 我個女係11出世。我都會比留位費...希望可以轉番am啦...

我揀德信係因為大仔依家係德信讀緊k1
so far, 大仔依家自理能力好好,
好多野會自己要求去做
同埋自信心大左好多

但唔知點解我到依家都未收到信
好擔心,因為細仔係細仔(10月)
所以都擔心德信唔收佢....

我相信唔關細b定大b問題﹐只是面試時時間上的安排﹐若你是一早安排先面試﹐那你取錄的機會也會大﹐因為我個bb都是十月細b﹐但面試了五間幼稚園﹐有四間都收咗佢﹐分別是迦納幼稚園/德貞幼稚園/德信幼稚園和聖若望英文書院暨幼稚園﹐全是上午班﹐d人又話好難入﹐我才會為小兒報這麼多學校﹐現在我還煩到底讀邊間?真係有又煩﹐無又煩﹐我個bb還無回應都收﹐真奇怪

我地都收到信入AM班啦. 如果WAITING LIST OR PM班既唔好失望. 到時可能有人放棄. 你地可以先寫信比學校要求轉AM/ 求位架.

真係好開心見到呢個post,因為唔係好多人講德信呢間學校,我都收到信,不過都係收pm,我想問如果收咗pm,點知係咪waiting am呢?我見封信上面無寫waiting上午班,我仲有一樣嘢煩,就係唔知有無校車去葵涌區,我打去校車部問,佢話要收晒表先知安唔安排到,但好坦白講,有無校車都係一個要考慮的因素,有無媽咪知道呢?

大家又點解會揀呢間學校呢?聽佢個interview果日個briefing,講話無功課,無測驗,無默書,無考試.......只係擔心升上小一時會否好辛苦

我想問收左pm class 果d 但waiting am class 既家長, 你地填表時, 係唔係同時tick 左幼兒am class 同pm class呢?!因為我只tick 幼兒am class, 我個女依家只係waiting am class, 連pm class 都唔收....同埋, 收左生既家長, 你地係唔係大部份都信左教架?! thanks~
三個人, 一 條心 :-)

醒目開學勳章

HI!我BB只報了AM,不過現在收PM,我冇信教,PM應該都會返,我都會比留位費,不過睇下到時同學校傾下如果AM有位可否改,我BB係細B,11月出世,開頭驚BB係細B不大機會,唔識講嘢,收咗PM都好過冇,希望到時多些在此傾下或者在學校見做同學仔!

你好,我bb都係收咗pm咋,本來我都想轉am,不過諗諗下德信am比其他學校早(8.30am)上堂,我又住得唔近,如果到時要小朋友太早起身又真係好辛苦......

原帖由 loloyen 於 09-11-23 17:34 發表
HI!我BB只報了AM,不過現在收PM,我冇信教,PM應該都會返,我都會比留位費,不過睇下到時同學校傾下如果AM有位可否改,我BB係細B,11月出世,開頭驚BB係細B不大機會,唔識講嘢,收咗PM都好過冇,希望到時多些在此傾下或者在學校 ...

我現在會報讀德信幼稚園AM﹐到時大家有機會見面呢

原帖由 Lasangles 於 09-11-23 14:14 發表
我地都收到信入AM班啦. 如果WAITING LIST OR PM班既唔好失望. 到時可能有人放棄. 你地可以先寫信比學校要求轉AM/ 求位架.

收到信的媽咪, 你們是否全部係囝囝? 因此我囡囡都收咗下午班? 唔知有無其它囡囡收咗下午班呢?

原帖由 Eunicecat 於 09-11-24 14:54 發表
收到信的媽咪, 你們是否全部係囝囝? 因此我囡囡都收咗下午班? 唔知有無其它囡囡收咗下午班呢?

HELLO, MY DAUGHTER CAN'T GET PM CLASS AND ONLY WAITING LIST ON AM CLASS. I JUST CALLED TAK SUN IN THIS MORNING AND SEEMS THEY STILL HAVE VACANCY ON PM CLASS. THE STAFF ASK ME TO WRITE A LETTER FOR APPLY PM CLASS. I FEEL A LITTLE SAD AS MY DAUGHTER DONE NOT BAD DURING INTERVIEW BUT STILL CAN GET A SEAT....SIGN....
三個人, 一 條心 :-)

received am offer, need to pay fee this Thu-Sat.

我尋日先收到信,前兩日見你吔收到信而我無!幾驚! 但最終收到好消息(上午)班.星期四交留位費個都定D!我考左好幾間全部未有消息!
各位媽咪响呢幾個星期都好辛苦.又要等,又要驚!媽媽最偉大..............

我都收咗信收仔仔pm, 都係同其他媽咪相同唸法,住得遠,都係pm班好D,唔駛小朋友咁好起身,小朋友冇咁辛苦。
今早打去校巴公司問,佢話我個屋苑kwai chung出年未必可以到。要出年7月尾先可confirm得定唔得......真係緊張完一樣又一樣!  

你好呀,我仔仔都係收咗讀pm班,我哋都係葵涌區,你問過校車公司嗎?我前兩日問過,佢浄係答我今年無葵涌屋苑小朋友,都係要到出年收晒小朋友先定到校車到唔到,不過我再問佢今年最近邊度有校車,佢就話今年海濱花園同荃灣地鐵站有......如果真係無都幾煩......

真係好,原來都有德信小朋友住响葵涌區!

原帖由 cutegloria 於 09-11-27 13:37 發表
我都收咗信收仔仔pm, 都係同其他媽咪相同唸法,住得遠,都係pm班好D,唔駛小朋友咁好起身,小朋友冇咁辛苦。
今早打去校巴公司問,佢話我個屋苑kwai chung出年未必可以到。要出年7月尾先可confirm得定唔得......真係緊張完一樣 ...

mickey_hk,

我今朝打去問,佢都係話我o個邊(石蔭)冇,葵涌村就或者有機會,but 都要等出年收哂申請校巴既form再編排喎!你又係出年返pm? 你住邊呀?
‹ 上一主題|下一主題