用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女招國際生 家長喜助學習憂競爭 ...
樓主: elbar
go

聖保羅男女招國際生 家長喜助學習憂競爭 [複製鏈接]

各位SPCC家長,

小兒也在F1,只是我覺得他的功課真的很少,練習也好少,我好擔心他唔能很好掌握所學的內容,又沒有期中考試,只得final exam,到時先知唔得都沒辦法了。所學的內容又不是書上的,想幫他都唔知點幫。你們小朋友有冇買點課外輔導書來看,邊個出版社的好點?

另外,是否SPCC要求每個學生要會一種樂器的?之前只是電子琴學到5級,但我都不想給他繼續學了,他都唔鐘意練。

之前他也學過公文數,真的太死板,老師說公文數是根據每個小朋友的程度決定學的快慢,其實不是,總是叫你重復做,本來我的仔做功課很主動的,但學了公文數之后,總是拖著不愿意做,因為實在沒意思,學不到太多東西,還嗮時間,與他的老師談過幾次,沒有用,所以不學了,自己找點書給他,他還覺得有意思點。

LittleKidult 囡囡剛2點左右用膳時由京打來報平安,天氣十分清爽,氣溫沒有想像中咁凍,有4度左右. 你可以放心!!

今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量>>>> 希望他們回來有大得著

原帖由 LittleKidult 於 09-11-23 13:19 發表

係呀, 今日12點機, 好在睇天氣報告話黎緊幾日唔係太凍冇咁擔心, 不過可能冇雪睇(佢/我地未睇過真雪).....今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量....
上年F1我都唔覺SAW有乜野, 不過我個 ...

我個仔第3班次, 應該3點幾先到, 而家都未有來電....
原帖由 Lmum 於 09-11-23 15:13 發表
LittleKidult 囡囡剛2點左右用膳時由京打來報平安,天氣十分清爽,氣溫沒有想像中咁凍,有4度左右. 你可以放心!!

今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量>>>> 希望他們回來有大得 ...

呢樣真, 我都覺得太少功課. 我諗住今年見家長時講下呢樣野. 希望可以多d數學/project等功課......而家每日問佢都話冇功課或者係學校做晒!
原帖由 mezk 於 09-11-23 14:23 發表
各位SPCC家長,

小兒也在F1,只是我覺得他的功課真的很少,練習也好少,我好擔心他唔能很好掌握所學的內容,又沒有期中考試,只得final exam,到時先知唔得都沒辦法了。所學的內容又不是書上的,想幫他都唔知點幫。你們小朋友有冇買 ...

Dear Lmum,

謝謝您的意見, 囡囡也不太喜歡公文, 所以最終
决定停.

Dear Mezk,

我囡囡可能做功課比較慢, 所以晚晚都搞到10點才完
功課.

Dear Littlekidult,

謝謝您, 希望大家這星期都可以學到新野.

今年功課量已明顯比去年多,猶其中文科,多了很多運用思維的功課.你可以寫很多,亦可以寫很少. LittleKidult不知是否因為男孩子,可能無耐性回答,所以可以好快完成.

原帖由 LittleKidult 於 09-11-23 15:24 發表
呢樣真, 我都覺得太少功課. 我諗住今年見家長時講下呢樣野. 希望可以多d數學/project等功課......而家每日問佢都話冇功課或者係學校做晒!

唉~重未打電話返黎.....
係網到check到已經到步, 應該搭緊旅遊巴......一離開屋企就忘形.......大果個上年去澳洲又係咁....叫左好多次到步有時間就打返黎, 不過又係連電話都唔開! 激死!
原帖由 Lmum 於 09-11-23 15:13 發表

今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量>>>> 希望他們回來有大得 ...

LittleKidult 可能男仔係咁,做大事的人麻!!
如你仔仔打來,記得唔好第一句就哦佢呀!! 讚佢乖仔,咁才有下次呀!!

剛囡囡打了回來,已問了她,全級人都平安抵達,你放心好了.

她認為香港上星期的寒冷天氣比北京還凍.
晚餐居然有片皮鴨吃 回房間洗白白後打電話回來報告一下

原帖由 LittleKidult 於 09-11-23 17:12 發表
唉~重未打電話返黎.....
係網到check到已經到步, 應該搭緊旅遊巴......一離開屋企就忘形.......大果個上年去澳洲又係咁....叫左好多次到步有時間就打返黎, 不過又係連電話都唔開! 激死!
...

DEL , 重覆POST

Hi Mezk,

F.1有 First term Exam. 在4-14/1/2010.
School Calendar 有寫。

唔知今年多唔多人報呢 ?

巳经截止報名了,又要等信?  

各位SPCC家長:

請問平常課後學生可否留校打籃球或hea下,幾點一定要離校,因SPCC Briefing Session那天見學校地方較細,不似一些學校有較大的球場,如伊中,英華等,Open Day見放學時F1仔多一點伸展筋骨的活動,如踢波打籃球,也似乎容易一點交上朋友,尤其對外校生。可否請SPCC家長分享一下?
小兒運動不叻,主要是喜歡閱讀英文書,數學較好,西樂也不錯,偏向較靜。有時想六年中學生活,對男仔來說,會否多一點運動,尤其是每天可以放學後與同學隨意隨興做的那種,不知SPCC的校園生活如何?會否較靜態,齋讀書為主?
自由一點,relaxed一點的校園生活,會否較適合男仔?
對不起!問題太多。

回覆 1# cowboymama 的文章

Hi cowboymama,

放學後同學可以留下打籃球, 學校校園雖然唔算大, 但都有好多運動可以做, 平時小息和lunch time都有好多學生打波. F1 & F2 在平時會舉辦小形足球賽(西瓜波), 所以我覺得運動量都足夠.

我就覺得係細左d, 所以運動空間係小d, 希望新校舍落成後有多地方比小朋友運動下.
不過覺得d學生唔係太鐘意運動(至少我仔果班係咁), 上次家長會, 班主任都要求家長叫d小朋友多d參與學校運動, 如西瓜波比賽.....我個仔雖然唔鐘意運動, 不過都會係小息時打下籃球既(上年)....
剛剛去完北京, 佢返黎話, 其他同學(其他班等)係北京時都好靜, 連食飯都冇乜點出聲, 反而係佢地果組玩得最投入(最癲)... , 返黎有位老師同佢地講, 佢地果組係咁多年最好玩既一組添......

Hi MoneyWong,

謝謝分享。你囝仔是否也是外校生考入SPCC,融入本校生容易嗎?有沒有其他同學一起升入此校?是否真的每班約一半外校生一半本校生?謝謝解答。

Hi LittleKidult,

多謝分享。記得你說過你囝仔連SPCC interview那天也可主動與周圍的人交談,相信是一個非常sociable and outgoing的男仔,難怪他們那組玩得最投入最癲,真性情流露也最堪回味。我的囝仔較慢熱,P5開始玩外邊的樂團,每周排練家長也可在場,見他起初不會主動撩人傾計,待得一段日子才能打入舊人的圈子。今年P6第二年玩,就自在很多了。故考中學,有時擔心若外校生只佔學校少量學額,小兒沒有你囝仔那麽外向的性格,恐較難打入原有的圈子。

請問新校舍何時落成呢?F1在堅小上課,F2是否已返上原中學部?由中學部行去堅小F1上課地點,需時多久
呢?放學若在堅小行落中環又要多久?謝謝解答。

男仔應該好易玩得埋既, 唔使太擔心既....

新校舍好似係2010-2011年落成....

由中學部傍邊有條樓梯行落去, 約2~3分鐘姐.....
行落中環我估要10分鐘到, 我仔多數都係行落中環, 有時會行去金鐘搭車.....

其實真係唔使太擔心小朋友, 太過寵愛反而會害左佢地, 成長係好自然既事, 記住"我們都是這樣長大的"!
‹ 上一主題|下一主題