用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女招國際生 家長喜助學習憂競爭 ...
go

聖保羅男女招國際生 家長喜助學習憂競爭

[size=150%]王德明(右二)一家四口昨到聖保羅男女中學出席中一入學簡介會。他數年前已為女兒(右一)入讀名校鋪路,每月花逾萬元讓女兒參與課外活動,他指最重要是如何妥善安排時間表,讓女兒在學習和課外活動之間取得平衡。

[size=150%]直資名校聖保羅男女中學昨舉辦中一入學簡介會,吸引逾1200名家長出席,該校將設校本中文課程,吸引國際學校、外國回流學生報讀,不少本地家長擔心入學競爭更趨激烈,減低子女獲取錄機會。也有家長月花逾萬元讓女兒參加課外活動作準備,自言毋懼競爭,並指此舉有助學生成長。

[size=150%]月花逾萬參加課外活動鋪路

簡介會吸引不少家長到場「取經」。奧的斯電梯亞太區資訊董事王德明的女兒王詠彤即將升中,昨一家四口出席簡介會。王詠彤就讀聖保祿天主教小學6年級,今年獲全港公開青少年乒乓球錦標賽(9-10歲組)亞軍,校內也取得學術成績獎。

為了讓女兒入讀名校、將來有更好發展,王德明月花1萬元從小培養女兒對課外活動的興趣,並為女兒安排活動時間表。王詠彤入選香港乒乓球總會的精英隊,每星期要練習3個下午,周末則學游泳、騎馬和彈琴等。他笑說,詠彤跟隨演藝學院外籍教師學跳舞、隨內地教練學乒乓球,英語和普通話能力亦得以提升。

王德明表示,具國際背景的學生入讀聖保羅男女中學,有助提升學生質素,將來女兒若入讀該校,同學亦能啟發女兒努力學習。

也有課外活動表現傑出的小學生表示,多了國際生競爭,更難估計入讀機會。會計師樓董事總經理楊志偉昨和兒子楊淦良出席簡介會,楊淦良就讀滬江維多利亞學校6年級,剛獲港島西區小學校際游泳比賽冠軍,鋼琴水平亦達5級。楊淦良表示,聖保羅男女中學是他的首選,能否入讀則順其自然。

開國際文憑課程助升學

聖保羅男女中學校長陳黃麗娟表示,將挑選450名申請者面試,會考慮學生的邏輯思維、創意、表達能力、對新事物是否有興趣等。學校將於2010年開辦IB課程(國際文憑課程),獲取錄中一生日後可修讀新高中或IB課程,雙軌升學。

另外,直資名校英華書院和德望學校昨亦舉行中一入學簡介會,各吸引逾千家長出席。英華書院校長李志華表示,學校收生首重成績,其次是品行,語文能力和待人接物態度亦是考慮因素。

想讀名校,但又怕競爭...真的矛盾。

王小朋友d技能咁卓越, 考邊間學校都收硬啦!

港島西區游泳比賽冠軍也不算差吧?!

其實大家心目中, p6 生在體藝方面, 點先叫做出眾呢? 可唔可以舉下例, 考琴要乜野級數, 乜野成功, 乜野比賽大家覺得會有參考價值呢 ?

好同意你的意見!!

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-11-17 16:21 發表
我覺得SPCC正在很努力減少超級名校的形像,推出獎學、助學和減免學費,讓更多有才和材但沒財的學生,有機會入讀。但可惜很多傳媒還是喜歡把SPCC塑做成超高形像,使一些有能力(才和材)的學生和家長,望而卻步,只剩下那些有財(可能也 ...

覺得spcc唔係大家想像中咁難入, 同有冇需要每月用成萬去補習/活動? 或者係d有錢人d仔女特別蠢? 所以覺得難入? 無錯佢個面試係相對地比其他學校難, 但收生唔似係收最top最多比賽獎項喎. 好似我個仔個女同學, 屋村學校考10/18x, 無獎項, 音樂都好似係5級到, 都可以有後補位比到佢......

唔係傳媒的問題,月入低於2萬的家庭,根本唔敢報的,我明白學校盡量做到有教無類,提供多種助學/獎學金,我亦知道spcc的學生家長都很好,不會歧視窮困學生.

但作為父母,貴學費是很大的顧慮,子女的中學階段有6年,學校助學/獎學政策有變怎辦呢??而呢個顧慮,不多不少會為子女做成壓力的.

原帖由 davidmimi 於 09-11-18 12:25 發表
唔係傳媒的問題,月入低於2萬的家庭,根本唔敢報的,我明白學校盡量做到有教無類,提供多種助學/獎學金,我亦知道spcc的學生家長都很好,不會歧視窮困學生.

但作為父母,貴學費是很大的顧慮,子女的中學階段有6年,學校助學/ ...

最緊要有實力。
學校都設有獎學金,為何家長唔比機會D小朋友爭取一個好嘅學習環境。

只要學校收左, 學生係唔會因為冇學費交而被踢出校, 其實好多學生家庭收入都唔係太高, 見好多家長都好隨便, 有d重著短波褲去家長會. 而且學費已包絕大部份費用, 要再比錢既機會好少.
好似每年既SAW, 都係免費(因為學生一定要去).....

回覆 1# LittleKidult 的文章

我同意這校並非有錢人才可入讀,我認識兩個在這校就讀的只是住公屋,一位家長在大排檔做伙計,兩個子女今年都順利入了港大!只是傳媒喜歡吹噓這校是貴族學校,他們未有親身經歷過,寫出來的東西嚇怕了那些想報讀但家庭收入中下的人!

各位聖保羅家長:

我想問吓你們的仔女有沒有參加公文式數學,
小女儿在今年九月開始去參加, 但一開始公文式
數學就要求女儿由 D 開始, 即通分母,
11月初完成F, 對方又要求重做F,
(每級有400), 當時我立刻說如不能升級, 我將
不繼續, 後來即獲升到G級, 但升完後, 對方就將
部份G 級的數學重覆又重覆要求女儿做, 最多的一份
(每份10張即20版), 重做5次 (即50張等於100版)
由於G級都未到達現時學校的程度, 再且可能G級又要
再重做, 所以我想暫停, 故想吓各位家長的意見, 因實在
太浪費時间. (備註: 女儿所做的很少錯)

我提議你與囡囡商量可能更加合適.
不同補習形式對不同學生都有不同的"化學反應"

原帖由 ritawong 於 09-11-20 10:01 發表
各位聖保羅家長:

我想問吓你們的仔女有沒有參加公文式數學,
小女儿在今年九月開始去參加, 但一開始公文式
數學就要求女儿由 D級 開始, 即通分母,
到11月初完成F級, 對方又要求重做F級,
(每級有400版), 當時我立刻 ...

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-11-17 16:21 發表
我覺得SPCC正在很努力減少超級名校的形像,推出獎學、助學和減免學費,讓更多有才和材但沒財的學生,有機會入讀。但可惜很多傳媒還是喜歡把SPCC塑做成超高形像,使一些有能力(才和材)的學生和家長,望而卻步,只剩下那些有財(可能也 ...

成績top可免學費
但誰可保証年年成績都o甘好?
讀讀吓唔通轉校?

原帖由 moyan 於 09-11-23 01:35 發表

成績top可免學費
但誰可保証年年成績都o甘好?
讀讀吓唔通轉校?

spcc 有學費減免同獎學金, 係唔同架, 學費減免唔使話要成積好先有, 只要學生家庭可動用金額少過某過數, 就會護得減免, 就算考第尾都可申請(當然可能會被要求轉校).
以我理解, 係減免之後重可以考獎學金(不過最後都只係減到免費, 而唔會比cash學生), 即係假設學生已有減免, 每年只交$12000, 如果佢考到獎學金, 就可以免埋果$12000, 如果有學生本身係交開全費, 考到獎學金後就會減$12000學費....
ritawong: 以我知, 我仔d同學冇學公民數, 不過有好多去上奧數.....
今星期SAW, 叫你女女玩得開心d!!!

各位St. Paul's Co-edu 家長,

小兒現讀F1, 他平時的數學功課很少做錯, 但到學校Quiz時就錯得較多, 我睇到Quiz的題目比功課深, 請問你們的小朋友有冇補習? 這樣是否需要補習?

Thanks!

Dear Littlekidult,

謝謝回覆, 我都想停公文式, 因為實在用太多時间,
有時一份沒有錯, 但都要重做4或5次, 小女儿沒有
興趣奧數, 而家裡附近又沒有奧數, 只有數研或公文.
今天開始活動, 這幾天一直很緊張, 又怕泠又怕她熱,
您仔仔是否今天去北京, 回來後能否給我些貼士,
等我可以明年有所準備,  謝謝.
女儿讀得開心, 但壓力亦有, 每天回來大約4.45 pm
休息壹小時連同冲凉及小食, 晚飯壹小時, 練琴45分
鐘, 如有課外如游水等就沒有時间練琴, 每天功課都
不少.謝謝您的關心.

Dear Moneywong,

小女儿也是F1, 暫時課外有琴加公文式, 但將会停公文,
暫沒有補習, 數學還可以.

原帖由 ritawong 於 09-11-23 10:32 發表
Dear Littlekidult,

謝謝回覆, 我都想停公文式, 因為實在用太多時间,
有時一份沒有錯, 但都要重做4或5次, 小女儿沒有
興趣奧數, 而家裡附近又沒有奧數, 只有數研或公文.
今天開始活動, 這幾天一直很緊張, 又怕泠又 ...

係呀, 今日12點機, 好在睇天氣報告話黎緊幾日唔係太凍冇咁擔心, 不過可能冇雪睇(佢/我地未睇過真雪).....今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量....
上年F1我都唔覺SAW有乜野, 不過我個仔影完相返黎就覺得都幾驚下, 尤其對d驕生既小朋友, 見d地方都幾險要... d導師重比d學生跳落水池游水添.....不過都好既, 相信唔係咁多人有d咁既機會玩下呢d野!

你女女真乖, 我個仔每日一返到屋企就開電腦玩同睇動畫... 2/3星期前考完琴, 到宜家都未肯開始練琴......
學校本中文set book又未睇完, 要帶埋上京睇, 否則返黎驚睇唔晒喎(抵佢), 不過學校話左唔比帶書或其他消閒用品, 如果比老師收左就好笑.

第一/二次quiz唔緊要啦, 等習慣左就應該會好d...
我個仔有補英文一科, 每星期個半鐘, 其他暫時唔使.