用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul's Boys- offer
樓主: CDMa
go

St Paul's Boys- offer [複製鏈接]

no need to say sorry at all

Does SPC your target school?

原帖由 Timmami 於 09-11-30 15:03 發表

Sorry for the misunderstandings!

As your child got the offer from SPC, he must be very smart.

Congratulations again !

very quickly
I was at the speech day today, HK broadcasting chief- an alumni did the presenting.
The class of 66 donated 1.6Million to the St Paul's foundation, this is called an "established" school,
UGA - this is so new its worrying, ex head went to KauYan etc,.there is no real alumni or network......

Mrs Chan the H mistress of the P school was there,
she has changed the P school right round, with a new campus its the perfect place for your boys!

原帖由 hogwarts 於 09-11-18 23:03 發表
There are many choices in SPCPS' ECA, from go to scout. My boy is now in F1, SPC, during his 6 yrs in the primary schoo
l, he usually stayed late 2-3 days at school and also spending many Sat mornings  ...

原帖由 fairparent 於 09-12-4 01:59 發表
very quickly
I was at the speech day today, HK broadcasting chief- an alumni did the presenting.
The class of 66 donated 1.6Million to the St Paul's foundation, this is called an "established" school, ...

can U elaborate????

入左st.paul boy既家長,你地小朋友讀幾間?.?

原帖由 BENJIBOY 於 09-11-30 18:30 發表
Could any parents advise which text books SPC use for CHINESE, ENGLISH AND MATH?

Chinese: 快樂學語文 (教育出版社)
English: My Pals are Here + Wide Range Reader
Maths: 廿一世紀現代數學 (現代教育出版社)

Thanks Teresa! Beside the text books, does SPC require a lot of extra readings for P1?

原帖由 BENJIBOY 於 09-12-10 17:06 發表
Thanks Teresa! Beside the text books, does SPC require a lot of extra readings for P1?

The school encourages reading, but not complsuory.  They will give incentives to those who eager to read.  The boys love reading because of peer influence than school requirement.

噙晚去學校聽講座, 整體來講都好滿意, 但真係擔心時間問題. 有家長問如果有課外活動, 有冇保母車安排, 當時老師話有第二轉保母車, 係 5點開, 聽完之後就好驚, 我住北角 (已經唔算遠), 但返到黎真係可能 6 點, 仲要做功課, 練琴, 温習 ..... 點算

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 ladykin 於 09-12-12 10:29 發表
噙晚去學校聽講座, 整體來講都好滿意, 但真係擔心時間問題. 有家長問如果有課外活動, 有冇保母車安排, 當時老師話有第二轉保母車, 係 5點開, 聽完之後就好驚, 我住北角 (已經唔算遠), 但返到黎真係可能 6 點, 仲要做 ...

係架! 所以學校唔會比你參加咁多ECA, 最多3個.  而且, 好多時小一時候, 家長都好想小朋友樣樣參加, 就會報哂樂器班, LEGO班, 機械人班, 各種運動班... 但係要明白, 除左你幫佢報既呢D, 老師仲會O係開學時搵同學參加獨誦/集誦/CHOIR...呢D都係要練, 不過就多數O係LUNCH TIME.

你計下, 小朋友樣樣都玩, 真係疲於奔命架.

我個仔有2年, 直情唔比佢參加放學後既ECA, 只係入左CHOIR同埋集誦, 發現原來已經好夠喇.

所以呢... 要調整家長自己個心態就真, ECA同學業都平衡, 仲要比番D時候個仔有休息有FAMILY TIME呀!

原帖由 Teresa 於 09-12-12 17:48 發表

係架! 所以學校唔會比你參加咁多ECA, 最多3個.  而且, 好多時小一時候, 家長都好想小朋友樣樣參加, 就會報哂樂器班, LEGO班, 機械人班, 各種運動班... 但係要明白, 除左你幫佢報既呢D, 老師仲會O係開學時搵同學參 ...

Teresa,

咁如果唔參加又得唔得呢 ?  其實我唔係話想 push 佢, 但覺得有 d 課外活動佢會開心 d.  佢宜家都有足夠既活動, 好似游水, 跆拳道, 足球, 小蜜蜂, 學琴 (淨係呢樣要練習), 其他都係比佢發洩吓多餘既精力.

原帖由 ladykin 於 09-12-12 18:14 發表

Teresa,

咁如果唔參加又得唔得呢 ?  其實我唔係話想 push 佢, 但覺得有 d 課外活動佢會開心 d.  佢宜家都有足夠既活動, 好似游水, 跆拳道, 足球, 小蜜蜂, 學琴 (淨係呢樣要練習), 其他都係比佢發洩吓多餘既精力. ...

其實好睇個小朋友本身, 有D小朋友做野係快手唔拖拉既, 溫書又夠集中, 佢既空閒時間就會多D, 咁你咪可以比佢參加多D活動囉.  如果你自己O係出面都夠哂ECA, 唔參加學校O個D都得既.  不過, 有一/兩樣校內活動亦都可以培養佢對學校既SENSE OF BELONGING, 同埋可以TRAIN下佢TEAM SPIRIT.

原帖由 Teresa 於 09-12-13 00:21 發表

其實好睇個小朋友本身, 有D小朋友做野係快手唔拖拉既, 溫書又夠集中, 佢既空閒時間就會多D, 咁你咪可以比佢參加多D活動囉.  如果你自己O係出面都夠哂ECA, 唔參加學校O個D都得既.  不過, 有一/兩樣校內活動亦都可以 ...

Teresa,

想問吓報課外活動係咪一開學就要決定嫁啦? 同埋一報就咪為期一年嫁? 例如下學期等佢適應咗先決定得唔得呢

唔該哂

What is 小蜜蜂?

原帖由 ladykin 於 09-12-12 18:14 發表

Teresa,

咁如果唔參加又得唔得呢 ?  其實我唔係話想 push 佢, 但覺得有 d 課外活動佢會開心 d.  佢宜家都有足夠既活動, 好似游水, 跆拳道, 足球, 小蜜蜂, 學琴 (淨係呢樣要練習), 其他都係比佢發洩吓多餘既精力. ...

原帖由 chubby2688 於 09-12-13 09:26 發表
What is 小蜜蜂?

呵呵, 小蜜蜂係香港女童軍係幼稚園成立既幼小童軍, 叫做 "開心小蜜蜂". 主要都係訓練吓佢哋 d 紀律, 同佢哋玩吓遊戲, 唱吓歌咁

原帖由 ladykin 於 09-12-13 08:52 發表

Teresa,

想問吓報課外活動係咪一開學就要決定嫁啦? 同埋一報就咪為期一年嫁? 例如下學期等佢適應咗先決定得唔得呢

唔該哂

可以. 因為上下學期都會有通告上課外活動.  唔洗急架.

好有興趣, 請問點參加?

原帖由 ladykin 於 09-12-13 11:51 發表

呵呵, 小蜜蜂係香港女童軍係幼稚園成立既幼小童軍, 叫做 "開心小蜜蜂". 主要都係訓練吓佢哋 d 紀律, 同佢哋玩吓遊戲, 唱吓歌咁

原帖由 chubby2688 於 09-12-13 15:54 發表
好有興趣, 請問點參加?

唔好意思, 呢個應該係間幼稚園既活動黎, 佢哋參加咗, 屬於第 28 團 (定叫 "壘"), 我都唔係好清楚

如果您上香港女童軍個 website, 就會見到 "開心小蜜蜂" 嫁啦, 佢哋 k2 開始可以參始, 有個小蜜蜂銀章, k3 就有個小蜜蜂金章

Thank you!

原帖由 ladykin 於 09-12-14 00:02 發表

唔好意思, 呢個應該係間幼稚園既活動黎, 佢哋參加咗, 屬於第 28 團 (定叫 "壘"), 我都唔係好清楚

如果您上香港女童軍個 website, 就會見到 "開心小蜜蜂" 嫁啦, 佢哋 k2 開始可以參始, 有個小蜜蜂銀章, ...

回覆 10# Teresa 的文章

Wow! The ECA sounds really interesting! My son loves Lego and Robotics so much...

Please kindly let us know when is the second register date? Since we are waiting on the waiting list, some kids may give up th eoffer due to the central allocation.
‹ 上一主題|下一主題