用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Seeing Is Believeing (從簡介日及親身面試選真正好的幼 ...
go

Seeing Is Believeing (從簡介日及親身面試選真正好的幼稚園)

Seeing Is Believeing (從簡介日及親身面試選真正好的幼稚園)

由於寶寶是細B兼2007年出生率高, 故不敢怠慢. 早在寶寶在6個月大時便開始做Reserach (看了不少天書, keep住上forum收料)及部署, 有人話這間好, 那間好...bah bah bah...總離不開老師好, 英語好等等. 但我始終抱半信半疑心態因爲從末接觸過這些幼稚園. 再加上"好"這個字好玩人, 什麼叫好 (視乎個人標準/要求而巳)???

唯有先選部份口碑"好", 初步系九龍塘, 荃灣, 深水涉區選了18間幼稚園入wish list. (18間幼稚園中再分優先次序)

到寶寶差不多一歲時(上年), 投石問路, 先報Playgroup及Nusery試試競爭有幾誇張, 果然真系好誇張! 誇張到排成2個鐘才交到表, 那個幼稚園職員即時同我講, 細B不用交報名費, 出年等消息(即有剩位才通知我). 最後等足一年, 終於有得面試及取錄了.

由於這幼稚園可以由N1上K1, 所以wish list上由18間幼稚園踢走一半次選. 剩餘這幾間幼稚園是否真的"好"?

今年初, 已打電話去幼稚園問open day, 簡介日, 報名日期等, 入schedule list. 所以沒有miss任何表格, 如St. Cat form較難取的表格都沒有問題. 踏入9-11月, 開始面試, 當中有3-4間撞期, 最後只有5-6間有得interview. 月尾 in 埋創價就完.

參與過open day, 簡介日及親身面試, 是否乎合預期戓超出預期? 名校/所謂"好"的真的match嗎? 我相信各位都參與過open day, 簡介日及親身面試. 也許有同樣問題.

對我來說"那間幼稚園能夠在open day, 簡介日及親身面試是 Attention to Details, 搞得smooth" 就是好的幼稚園. 因為小朋友個個有都不一様的天賦, 須仔細觀察引導. 若interview, open day, 簡介日得過亂字, 那就非好的幼稚園.

我遇過2間幼稚園, 真的好impressive.
其中一間, 我參與其簡介日, 禮堂約有200人, 她們有校長, staff 及 小朋友 (有家長)表演/分享, 做talk, 做帶領等. 同時比機會台下家長發問. 絕無冷塲. 最令我impressive除了是校長的talk, 那就是那班醒醒目目, 天真無邪, 充滿愛心的小朋友. 做家長有邊個唔想有這樣的仔仔, 囡囡!!! 相信比到家長足夠信心.

另一間, 令我Impressive是Interview時, 第一round好似Playground咁, 家長, Miss, 小朋友一起圍圈玩, 個個掛住玩, 小朋友玩到阿媽, 爸都唔理. Warm up / 玩完之後. 攵母要行遠D, 一班小朋友就坐定定聽故仔, miss 沒有問問題, 只叫小朋友一個一個把公仔放入棵樹個窿入面 (應該考佢地群体性); 接著將小朋友分開唔同corner玩, miss同小朋友一對一, 先看小朋友識唔識除鞋. (應該考佢地自理能力); (我個仔最鐘意玩除鞋, 最驚佢一腳踢隻鞋去miss塊面)

接著就是堆積本, 其中我見有唔同miss同個仔玩, 我行近D聽, 原來用普通活講. 我即時記起, 我和個仔入了校門後, 有個華人Miss says good morning, 講在幾句英文. 此校可以從不察覺中面試. 最後一個個家庭入房見主任, 講解學校....走時, 見新一班人in.

對比某些幼稚園, 要家長小朋友呆等, 過程混亂 程式化面試(問題, 過程),
點會選到醒醒目目, 天真無邪的學生?
坐定定, 聽指令, Robot 嗎?

希望各位兒女醒醒目目, 天真無邪兼找到真正好的/合適的幼稚園!

我遇過2間幼稚園, 真的好impressive

是那2間呢?
好野吾怕開名啊...

我只可以講, 一間係美孚, 一間係荃灣.
等2間 confrimed 取錄後才開名.

荃灣個間唔難估, 美孚個間就難估D.

Thank you for your sharing.

回覆 3# Chris852 的文章

明白

thanks for sharing!!

美孚個間是多元文化.

here is the message copied from its web site....

English is the main language medium in our school, yet Putonghua, Chinese and French are also provided in the curriculum in order to enhance personal skills...

多謝分享!
不過不太熟識荃灣區學校,唔知邊間啊!有些提示嗎?