用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差點好呀!!
樓主: fmsin0504
go

數學差點好呀!! [複製鏈接]

我個囡依家讀P.3,自細數學都好差,P1-P2數學分數都係6-70分,係緊緊合格,佢連加減數都成日計錯,我自己教到冇晒辦法,講極佢都話唔明,就去比人補習,個老師就話佢數學唔係太差,一講就明,係專注力唔好,計計下數會唔記得有冇進位,所以加減數特別差,新學期個測驗,份卷直頭做唔切,得60分,我即刻同佢轉去一間專科補數中心,經過密集式既訓練後,最近呢個考試,佢終於考到8字頭,仲話好容易,所以我覺得比佢做多D數,一定有幫助.

原帖由 wcms 於 10-1-27 14:03 發表
佢依家小二, 小一時分數係60-80, 但上小二後測驗就開始低分到50-65, 今次考試得4x, 係米我個女太蠢? 佢間學校都幾谷, 傳統教學, 係唔係唔適合佢?

我覺得多數女孩子對數敏感度較男孩子遜色些. 我小時候都是這樣.

不如分析吓佢邊類型數最弱?
如運算(不專注/不小心), 乘數/除數(背數不熟, 2/3/4位乘的次序擺位是否添混亂), 圖型, 統計表,代數, 解題不明etc ....
其實小學數, 都可以依靠操數追回成績. 高小, 更要講求快而準, 因各類題目種類會好多.
到中學, 就依靠啟發去鑽研數理.
愈是不明, 便會愈積愈深. 因數是累積上考試的.
所以, 我唸要搵出根源是基本. 令小朋友不厭數.

原帖由 hcngmama 於 10-1-27 14:15 發表
My son (p3) same situation as your daughter.. I don't know what to do.
same type of question even practice many many time,still wrong.   
1 hour  = 60 mins
1 year - 365 day (leap year 366 day)
so sim ...

如是要記的數,
e.g :
1kg = ?gram, 1米= ? cm?. 1hr = 60 mins etc
圖形特性等.

依乎多是無心"裝載"去記. 試吓用另一些方法, 令他去記.

我是這樣叫囝囝記的, 平年是"平", 所以365, 不是366.
經常運用時鐘在日常生活上, 如休息15分鍾後去玩遊戲, 咁15分鍾後是幾時, 3時15分至4時20分是閱讀時間,  則是有多少時間呢??你自己計吓啦!!
門鎖是1米高, 你依家有幾高呢??
希望增加小朋友的趣味而記得, 強迫去記, 日後會對數科生厭.

呢個咪就係數感 law,即是例如 7 + 8 + 9,個腦就會出現 (7+3) + (8-3-1) + (1+9) = 20 + 4 = 24,自然個腦會出現多個方法,自然搵出適合的計算出答案,無數感就會 7 + 8 = ??? = ....15,然後 15 + 9 = ?????? 死火…。

數感是由數學最基層學習,如我前面寫住,由數手指開始,左手指 + 右手指,跟住學習用心算,再抽象性思維 ,超人+香蕉+鳥 = 2,因為香蕉唔適飛,(其它答案都可以,合理就得)。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-1-27 15:13 發表
我個囡依家讀P.3,自細數學都好差,P1-P2數學分數都係6-70分,係緊緊合格,佢連加減數都成日計錯,我自己教到冇晒辦法,講極佢都話唔明,就去比人補習,個老師就話佢數學唔係太差,一講就明,係專注力唔好,計計下數會唔記得有 ...

DEAR EVALAM

請問是否公文數 ?
MIHO

happyvalley,

請指教有什麼課程可以逐步加強數感呢? 例如先學什麼再學什麼比較好呢? 因為我數學(數感)接近零. 真的不能/不懂教我兒子. 謝.

原帖由 happyvalley 於 10-1-27 16:57 發表
呢個咪就係數感 law,即是例如 7 + 8 + 9,個腦就會出現 (7+3) + (8-3-1) + (1+9) = 20 + 4 = 24,自然個腦會出現多個方法,自然搵出適合的計算出答案,無數感就會 7 + 8 = ??? = ....15,然後 15 + 9 = ?????? 死火…。

數感是 ...

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-28 10:14 發表

DEAR EVALAM

請問是否公文數 ?

係數研呀

原帖由 ysnmama 於 10-1-28 10:54 發表
happyvalley,

請指教有什麼課程可以逐步加強數感呢? 例如先學什麼再學什麼比較好呢? 因為我數學(數感)接近零. 真的不能/不懂教我兒子. 謝.

坊間的課程真的不太瞭解,數感其實最簡單方法就是來自日常生活,與數字有關都可以學習計算,至於加強方法,就是撰擇趣味數學有關的課程。

THANKS
原帖由 黃巴士 於 10-1-27 16:25 發表

如是要記的數,
e.g :
1kg = ?gram, 1米= ? cm?. 1hr = 60 mins etc
圖形特性等.

依乎多是無心"裝載"去記. 試吓用另一些方法, 令他去記.

我是這樣叫囝囝記的, 平年是"平", 所以365, 不是366.
經常運用時鐘在日 ...

我都想,大d會好d,但事實不是這樣,由小一至今小五(快入分,唔知點算!!!!!)仍在6x-7x之間流連老師和補習老師,都話亞仔唔上心,補習老師,話亞仔是懂的.只是經常唔小心,經常計錯and錯d無里頭既野!!!+有時無心做--->錯錯錯,剛剛check完d小數x法,d加減仍是有錯死李得

我見過亞仔d working, 如計梯型area 如上底是要2個數加起, (9+8)=17, 下底是6  應是17+6x高/2, 明明見亞仔寫好working (9+8)=17,但再列式計算時, 竟寫9+6x高/2 上底只寫了其中一個數,  先計好的上底 (9+8)=17,明明計好了寫在則邊,如個跟本唔識,無吟:;pppp: ,我寧願他跟本唔識,識計但這樣錯法.真的令我七孔流血

我簡直心死,很想放棄,我想像他這種人,點操應無大分別,只有等他有一日開腦,我想是否應不再給他補習,無謂洗淨$$$,我想法對嗎?

相對於小一至中六的學習,現在祇是小五而已,往後尚有一段更長的路和更多的考試,也有很多改變的機會,現在說放棄是不是太早了一點?

如果能往前看,不斷鼓勵他和跟他一起多做練習,效果應該會越來越好!

原帖由 sandycat 於 10-1-28 21:07 發表
我都想,大d會好d,但事實不是這樣,由小一至今小五(快入分,唔知點算!!!!!)仍在6x-7x之間流連老師和補習老師,都話亞仔唔上心,補習老師,話亞仔是懂的.只是經常唔小心,經常計錯and錯d無里頭既野!!!+有時無心做--->錯錯錯, ...

多謝.您的勸解,我只希望他有一日開腦,終見到改變的機會,但由小一開始,經常遇上付出多多努力,但都付諸流水,返返覆覆,實在有點有心無力!!!只希望,黑暗盡頭可見曙光!!

學數研,你在那裏學呀..

我個仔D 數都好差,用盡好多方法,總算上到8字頭,但小五下學期D數深左好多,他根本列不到式!

有過來人媽媽教我,除非找到名師,否則只有狂記狂造,或塑性放棄那部分.

齊齊努力吧!

環有,我家有很多練習,應是學林最好.

原帖由 ALAL 於 10-2-3 20:00 發表
我個仔D 數都好差,用盡好多方法,總算上到8字頭,但小五下學期D數深左好多,他根本列不到式!

有過來人媽媽教我,除非找到名師,否則只有狂記狂造,或塑性放棄那部分.

齊齊努力吧!

環有,我家有很多練習,應是學林最好. ...

請問學友社的補充ok嗎?

你個仔讀幾年班?

原帖由 ALAL 於 10-2-3 20:00 發表

齊齊努力吧!

環有,我家有很多練習,應是學林最好. ...

P 5

學友社的補充無買.其實我自己的數好差,只知學林的提目出得好好,可以真是考到小朋友,其他補充在題目上真是不知有甚麼分別,不過編排上有不同,有D有講解,有D題目深D,有D有淺又有深題目.

醒目開學勳章

原帖由 五歲仔 於 10-2-3 22:16 發表

請問學友社的補充ok嗎?

我買過一同二年級學友社補充練習都幾好,學林同新世紀都做過,不過我兩個囝囝最喜歡的是精英的出版社的數學直通車。

你們不要灰心,我小學時數學好差,到中二時我遇到一個良師佢打通左我任篤二脈,數學突飛猛進我最後係讀理科.我教我仔加數係用logo,例如8+6,左邊放8件右邊放6件(8+2=10,6-2=4,最後是10+4=14)將右邊2件放去左邊,佢先明白8+2而6要-2,你一定要先教佢組成10的好朋友是什麼,1的好朋友是9,2的好朋友是8,......., 我個仔好快明.
我個名叫林波仔

原帖由 minna_no_bobo 於 10-2-13 16:36 發表
你們不要灰心,我小學時數學好差,到中二時我遇到一個良師佢打通左我任篤二脈,數學突飛猛進我最後係讀理科.我教我仔加數係用logo,例如8+6,左邊放8件右邊放6件(8+2=10,6-2=4,最後是10+4=14)將右邊2件放去左邊,佢先明白8 ...

好,其實因為可以幫到佢用第二個角度去計算,增加思考。

或者可以比佢再唸下,8件 + 6件 係咪一定會等如 14件呢!點解!哈哈哈…
‹ 上一主題|下一主題