用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差點好呀!!
樓主: fmsin0504
go

數學差點好呀!! [複製鏈接]

我不肯定自己囝囝是能力問題定係什麼, 他都有學學林數, 所有學林練習都是佢自己完成, 一般都可以拎倒80分以上, 此外, 在家做功課亦唔覺問題很大, 通常都係錯少少, 大多數都係唔小心嘅錯. 但無奈當學校測驗考試...成績就會好差.. 50+分..雖則我事前已跟他溫習, 都好似冇乜幫助...此外, 亦唔覺得學校份卷特別深, 現在他只是p2, 見倒佢學校d數學成績咁差, 我都冇哂乎..! 我唯一諗倒嘅原因係佢在學校唔夠時間做... 各位媽咪daddy 你地有咩意見可以share 呢? thanks.

原帖由 winniecarson 於 09-11-24 19:37 發表
我不肯定自己囝囝是能力問題定係什麼, 他都有學學林數, 所有學林練習都是佢自己完成, 一般都可以拎倒80分以上, 此外, 在家做功課亦唔覺問題很大, 通常都係錯少少, 大多數都係唔小心嘅錯. 但無奈當學校測驗考試...成 ...

唔夠時間最多唔高分,但是唔會唔合格,所以估計是考試太緊張,眼花花加上腦袋實,得番平時的一半功力,學會應付考試壓力,有其中二法,多參與比賽或地獄式操練。

原帖由 winniecarson 於 09-11-24 19:37 發表
我唯一諗倒嘅原因係佢在學校唔夠時間做...  

你是否見佢派回來份卷較後部份有未做題目所以覺得係唔夠時間?
地獄式訓練幾好,在家做數都mark低時間,經常提佢先做識既題目(但亦要提佢有時間要番轉頭做番,D細路講少句都唔得)。可以試下數學測考前一晚就唔做數,只同佢口頭講下重點,早D睡,對我仔呢招幾work。

原帖由 Flying-Man 於 09-11-13 14:40 發表
happyvalley,

你這位數學專家,請賜教.我囡囡直情有數"學"障,不喜歡數學,有 d 數教極唔明,教極唔識,教極唔記得,教極唔聽,e.g.我由佢 k.3 教佢 9 + 7 將 7 分成 1 + 6, 然後就將 1 + 9 再 + 6 = 16,但而家 p.2 仍然用 ...

我都係這樣教我女, 但點知上到p.1老師一定要佢地數手指(逐隻數), 然後死背, 激死!!!

原帖由 Fion_Chan 於 09-11-24 23:33 發表

你是否見佢派回來份卷較後部份有未做題目所以覺得係唔夠時間?
地獄式訓練幾好,在家做數都mark低時間,經常提佢先做識既題目(但亦要提佢有時間要番轉頭做番,D細路講少句都唔得)。可以試下數學測考前一晚就唔做數,只同佢口 ...

佢又可以完成哂份卷架, 不過佢都有講過佢成日都係最尾的幾位同學最完. 時間應該唔係好足夠. ANYWAY, 多謝你地D意見, 我會嘗試用計時方法同佢做數, 再做多D..操多D.. 但見宜家小朋友讀書壓力咁大, 真係有D擔心, 亦很心痛...無奈香港的教育制度就是如此

我個囡都有呢個問題, 份卷返到屋企自己改正又識. 我覺得佢做得唔夠快. 可能心急都會影響到表現. 唯有每日比佢做10題計時間囉.

佢話最近有個同學仔笑阿女測驗少佢兩分. 可能激發到少少. 所以現在每日我比5-10條數比佢做, 佢都無好似以前咁發牢騷. 有時比人笑吓都唔係唔好!

原帖由 Umi 於 09-11-25 16:50 發表
我個囡都有呢個問題, 份卷返到屋企自己改正又識. 我覺得佢做得唔夠快. 可能心急都會影響到表現. 唯有每日比佢做10題計時間囉.

佢話最近有個同學仔笑阿女測驗少佢兩分. 可能激發到少少. 所以現在每日我比5-10條數比 ...

時間掌握不好, 真係會影響表現, 為由係屋企操多D...係小朋友世界裡都會有競爭, 某程序上對小朋友係好多過壞架, 有競爭才會有進步嘛!

我個仔在D?S讀, 今年P6, 我親自教數學,六年測驗考試都'A', 只要明,加練習,計數便是樂趣,毫無壓力。

我教過其它小朋友也由20分進步到$70分,重點是如何幫他衝破心理障礙,相信自已可以去計到條數。

原帖由 fmsin0504 於 09-11-12 12:54 發表
我呀女小三, 人比較懶散, 成績對佢來講冇意義, 几多分都冇所謂.  以數學為例,眼見佢d 數學加, 減數混亂. 我咪同佢分析每題 (用左好多方法 - 圈重點, 角色扮演, 畫圖...) - 冇錯當日識, 但第二日又唔識.  成個星期成 ...

我個女未都係一樣,佢比較慘而加讀小六從來P1-P5最多都係6字頭,點知今次P6 2次成綪都新低吾合格,佢自己都因為分數而哭,我用左好多方法都吾得,而加都吾知點算好,因為如困下一次再係咁就會跌落BAND 2生,
她中英常都可以取A的,好擔心!!!!!!!!

請問有沒有試過補數學或由較低年級開始重新打好基礎?

原帖由 mansim 於 10-1-26 05:53 發表
我個女未都係一樣,佢比較慘而加讀小六從來P1-P5最多都係6字頭,點知今次P6 2次成綪都新低吾合格,佢自己都因為分數而哭,我用左好多方法都吾得,而加都吾知點算好,因為如困下一次再係咁就會跌落BAND 2生,
她中英常都可以取A的,好 ...

我個女科科唔合格, 點算? 明明係屋企數學ok, 考試份卷得4x, 好傷心, 又唔知轉校轉去邊?

醒目開學勳章

原帖由 wcms 於 10-1-26 14:29 發表
我個女科科唔合格, 點算? 明明係屋企數學ok, 考試份卷得4x, 好傷心, 又唔知轉校轉去邊?

考試得4x分好難轉校ka la...好既學校見到咁既分一定唔會收,不如諗下點樣同佢惡補好過諗轉校啦....

科科唔合格?佢幾多年班? 學校真係谷得好緊要嗎?

原帖由 mansim 於 10-1-26 05:53 發表
她中英常都可以取A的,好 ...

6年級要升中, 一定要努力補好喎, 會唔會考慮屋企附近既補習社上操卷班? 我見中 / 英 / 數都有操卷班.. 我女現在小一, 暫時唔急於操卷, 如果佢4年班成績只是普通, 我諗我會嘗試給她操

去到六年班數學,可以說已經來唔切學好數了,到了這個階段,就只好死計死做,不雖求甚解,用勤力加上死記答案方法,希望出正做過的題目。

科科唔合格?  我會要求重讀,否則,我考慮轉校重讀一年.

Best Regards
Candy

如小朋友已盡力,莫強求.
每人也有長處短處,
eg.有d人一世都唔識游水(其他人眼中或超easy及有冇攪錯),
惟有其他科拉高d囉.
無知是福

佢依家小二, 小一時分數係60-80, 但上小二後測驗就開始低分到50-65, 今次考試得4x, 係米我個女太蠢? 佢間學校都幾谷, 傳統教學, 係唔係唔適合佢?

My son (p3) same situation as your daughter.. I don't know what to do.
same type of question even practice many many time,still wrong.   
1 hour  = 60 mins
1 year - 365 day (leap year 366 day)
so simple, he can think .. and think and say 'don't know..
every time when i study maths with him i really

原帖由 Flying-Man 於 09-11-13 17:54 發表
happyvalley,

多謝你的建議,我試吓同佢多做『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』練習,睇吓有無幫助.

佢"就算大個左","所有關於數的東西都唔會叻得去邊",呢點我已一早 foresee 倒,甚麼會計師,精算師,必 ...

請問你小女讀邊間小學... ?  咁其他同學d分數點ga ?

原帖由 wcms 於 10-1-27 14:03 發表
佢依家小二, 小一時分數係60-80, 但上小二後測驗就開始低分到50-65, 今次考試得4x, 係米我個女太蠢? 佢間學校都幾谷, 傳統教學, 係唔係唔適合佢?
‹ 上一主題|下一主題