用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你想知道DBS 2nd Interview 問?
go

你想知道DBS 2nd Interview 問? [複製鏈接]

之前call了二年前去DBS 2nd Interview朋友,她講二年前她去面試時記得先問家長的,

問:為何選我們這間學校?等些基本的問題.
     後來她們就出去先,但她講沒有要求家長一定用英文回答,可以選語言回答,她們是用廣東話回答的,之後留下小朋友在問10几分的問題就可以走了,她講問她小朋友的問題她記得不是很清楚了,好像要拼東西在講出來,還有一些平時家長都有和小朋友去哪玩呀?等等.....
       以上是我和大家的分享.........
如果各位有不同的信息都可以上來發表下噢...
   4    0    0    0

Daniel923,

Thanks for your sharing.  Very anxious about the coming interview.  I am not too worried about my son, but I am afraid that my answers will make him fail

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 smile2003 於 09-11-12 14:17 發表
多謝分享.  

之前某名校有人係呢度分享面試, 但就俾人批評話唔公平....呀支呀咗....., 唉, 個小朋友係龍係鳳大部天生, 個d家長咁心小眼, 人地去無私分享都被人插 , 真係收到呢d咁的品的.....所以一直好贊 ...

Totally agreed with you

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

以我聽上年我間幼稚園d家長講,會問爸媽各一條問題,媽媽果條好似每年都差唔多, 爸爸果條就好似每年都唔同, 之後會安排小朋友單獨面試, 上年好似睇故仔書再問問題.
此外, 學校會安排小朋友坐果張會轉得既chair比小朋友坐, 睇下佢定唔定, 不過我唔知今年會唔會有改動啦, 希望幫到你地, 如果有唔同之處, 希望請各家長體諒.

(註:因今年我間幼稚園有個家長會, 分亨過往Interview既經歷 .)

雖然我小朋友冇得2nd in,但我都好希望各家長會取得DBS學位.

多謝大家的回复和分享:

ladykin:不用担心,最重要的是要對妳和你的小朋友有信心.
      祱大家好運........

2nd interview 家長洗唔洗著套晚裝去呢  

1st interview 當大家係下面晒太陽半粒鐘 (13:00) 見有個媽咪可以開架車直上到斜路迴旋處落車,
個媽咪著住件律師黑袍拖個仔去報到

嘩!駛唔駛咁出呀
原帖由 bowling68 於 09-11-13 11:37 發表
2nd interview 家長洗唔洗著套晚裝去呢  

1st interview 當大家係下面晒太陽半粒鐘 (13:00) 見有個媽咪可以開架車直上到斜路迴旋處落車,
個媽咪著住件律師黑袍拖個仔去報到 ...
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

我好似記得爸爸既問題, 好似問: 我地學校要寫好多字同埋多功課, 作為家長你地覺得自己小朋友適應得到嗎?當時個爸爸回答係:我會尊重學校既規則, 而且好相信學校會培育到自己小朋友達到最好...(應該係咁)
不過最後依個小朋友都比DBS收左.

但以我所知, DBS好似唔係咁多寫字同功課.

希望以上應該冇錯....始終我未能有幸親身經歷!!

祝大家取得學位!!

還有一些問題是想和大家分享和討論下的?
     我個人感覺其實入到2nd in 的小朋友最後可否入最到150以內?
     學校一早就心里知道想收哪几個了,只不過是在想看下家長的表現?看家長和小朋友講的說話是否相同?有沒有時間陪小朋友?
     不知大家覺得我講的對嗎?

原帖由 Daniel923 於 09-11-13 11:48 發表
還有一些問題是想和大家分享和討論下的?
     我個人感覺其實入到2nd in 的小朋友最後可否入最到150以內?
     學校一早就心里知道想收哪几個了,只不過是在想看下家長的表現?看家長和小朋友講的說話是否相同?有沒有 ...
I don't think so.  You will find that they are taking the second interview very seriously.

Does anyone knows if both parents have to attend  2nd interview or only mom or dad is accepted?

原帖由 ewater 於 09-11-13 13:59 發表
Does anyone knows if both parents have to attend  2nd interview or only mom or dad is accepted?

they requested both.

校長在简介会好似话最好就父母同去,但亦会体谅未能同往的父或母。

原帖由 ewater 於 09-11-13 13:59 發表
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

<安排小朋友坐果張會轉得既chair比小朋友坐>==以舊年來講,咁樣做法既係英華,唔係dbspd.張櫈係唔轉得既.

<我地學校要寫好多字同埋多功課, 作為家長你地覺得自己小朋友適應得到嗎?>==我都冇聽過問呢樣喎!
舊年有問過既,包括:你係點樣培養你既小朋友?你會點樣安排時間響學業方面幫你個小朋友?==d題目好"行"既!
http://era-central.blogspot.com/

媽媽果條會問乜野呢?謝謝!

原帖由 twinnie 於 09-11-13 11:21 發表
以我聽上年我間幼稚園d家長講,會問爸媽各一條問題,媽媽果條好似每年都差唔多, 爸爸果條就好似每年都唔同, 之後會安排小朋友單獨面試, 上年好似睇故仔書再問問題.
此外, 學校會安排小朋友坐果張會轉得既chair比小朋友坐 ...

==以舊年來講,咁樣做法既係英華,唔係dbspd.張櫈係唔轉得既.

Although I have no idea about YW, but last year, for our case, 100%
張櫈係轉得既!

Of course my boy told us he did not play with this la!  But who knows?  The chair is really 诱人

Only one quetion was asked as our answers lasted more than 1 minute!

原帖由 Era 於 09-11-13 14:08 發表
==以舊年來講,咁樣做法既係英華,唔係dbspd.張櫈係唔轉得既.

==我都冇聽過問呢樣喎!
舊年有問過既,包括:你係點樣培養你既小朋友?你會點樣安排時間響學業方面幫你個小朋友?==d題目好"行"既! ...

哦?咁可能唔同日呀?我地果張真係唔轉得既喎!
唔通阿囝坐到定到唔覺得係一張轉得既櫈?

你長過1min,冇俾人叮咩?
原帖由 Cherishvalue 於 09-11-13 14:21 發表

Although I have no idea about YW, but last year, for our case, 100%
張櫈係轉得既!

Of course my boy told us he did not play with this la!  Bu ...
http://era-central.blogspot.com/

我都係舊年second in嘅!
因我揀英文in, 所以真係重緊張過我自已去見工! 我两個同個仔一入去, 個仔坐中間, 張櫈係轉架! 好似三司滙審咁, 個校長個鐘1分鐘時間問我老公---講下對佢間學校嘅認識(係用英文問嘅),只有1分鐘時間答! 跟住另一個(好似係訓導主任) 問我點解我揀用英文答(佢都係用英文問我), 之後叫我地出去

我個仔答左大嘅5分鈡.
首先比d公仔.花.草.遊戲場嘅咭佢砌在張大紙上, 之後問佢點解咁砌
第=條佢比圖, 叫佢抽1張出來, 描述

最後都失敗左, 入唔到150名!
‹ 上一主題|下一主題