用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友收到禮賢取錄信啦,請留意信箱。
樓主: nancytsang
go

朋友收到禮賢取錄信啦,請留意信箱。 [複製鏈接]

Received the offering letter this morning finally. I just thought I might be the rejected case since no letter received yesterday.

Congratulations to all acceptance cases. What a relief to have one school on hand. For those still don't have offer on hand, don't give up. Surprise may come later.

I have received acceptance letter too.

收咗仔仔啦 , 唔知讀禮幼的有無唔收呢?

醒目開學勳章

原帖由 jojoalex 於 09-11-12 16:43 發表
收咗仔仔啦 , 唔知讀禮幼的有無唔收呢?

上年响b-k 見到有讀禮幼學生係waiting list, 直到開學前都冇位, 所以唔係一定收禮幼學生架.

原帖由 rolandbb 於 09-11-13 10:49 發表

上年响b-k 見到有讀禮幼學生係waiting list, 直到開學前都冇位, 所以唔係一定收禮幼學生架.

其實好睇interview o個日的表現, 如果係禮幼學生, 只係會多少少分, 臨場表現不佳, 都未必會收!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

想問下,被取錄的學生是否有宗教信仰呀?

我相信有部份有, 但未必是全部.  因為報名時沒有規定有宗教才可以報名

原帖由 twins312 於 09-11-13 17:25 發表

我無宗教信仰,面試日仲遲到,啲小朋友都入晒課室,我都以為無機會

醒目開學勳章

我無

原帖由 twins312 於 09-11-13 17:25 發表

我無宗教信仰, 也不是讀禮幼

我都係我無宗教信仰, 也不是讀禮幼,重係超細仔!

唔該晒!可能係巧合,我同朋友都是有宗教信仰,都能被取錄,而其他的朋友(4個),全部都是後補!

已收信, waiting list only.
請問入 讀機會大嗎?

原帖由 tllo 於 09-11-14 07:43 發表
已收信, waiting list only.
請問入 讀機會大嗎?

I think the chances are quite high, for I know lots of mum has more than one school on hand.

似乎禮賢的信只分取錄及備取,暫無聽聞不取錄的,朋友間都是呢兩種,收備取信既朋友本來都無乜野,但當知道其他人都係咁,就即時諗自己其實被REJECT,變得好唔開心(我都唔知點安慰佢)有朋友就分析係學校保障自己,因為到時可能有好多OFFER既家長會放棄禮賢﹐如果發太多REJECT LETTERS, 可能收不夠學生喎,所以寧願全部都係WAITING LOR,你地又點睇呢?

原帖由 nancytsang 於 09-11-15 17:18 發表
似乎禮賢的信只分取錄及備取,暫無聽聞不取錄的,朋友間都是呢兩種,收備取信既朋友本來都無乜野,但當知道其他人都係咁,就即時諗自己其實被REJECT,變得好唔開心(我都唔知點安慰佢)有朋友就分析係學校保障自己,因為到時可能有好 ...

我覺得呢個可能性極高,而我囝囝就係收到 waiting list的信,所以不敢存有太大希望。

我朋友REJECT letter wor!

請問大家禮賢是Band 1嗎?

今日終於可以鬆一口氣啦, 自行分配入左心儀學校 , 我地會放棄禮賢, 希望心儀呢間學校 or waiting list 既小朋友好運 .

原帖由 QQ921 於 09-11-23 20:00 發表
今日終於可以鬆一口氣啦, 自行分配入左心儀學校 , 我地會放棄禮賢, 希望心儀呢間學校 or waiting list 既小朋友好運 .

ME 2! 希望waiting list的小朋友有offer!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題